Gjør endringer om homofili i Lausanne-dokument
LAUSANNE: Formuleringer om at homofile har blitt utsatt for diskriminering har blitt fjernet fra Lausannebevegelsens ferske fellesdokument. – Skulle ha vært gjort før dokumentet ble publisert, sier talsmann.

(SEOUL, SØR-KOREA): Denne uken er 5000 evangelikale ledere fra mer enn 200 land samlet for den fjerde Lausanne-konferansen i Seoul i Sør-Korea for å legge strategi for global misjon. En rekke norske frikirkelige og lavkirkelige organisasjoner er til stede.
Få timer før startskuddet gikk søndag, ble bevegelsens nye fellesdokument, kalt Seoul Statement, offentliggjort. Dokumentet skal fungere sammen med de tidligere fellesdokumentene Lausannepakten, Manilamanifestet og Cape Town-erklæringen.
I Seoul Statement handler 15 av 97 punkter om seksualitet, samliv og kjønnsidentitet. Dokumentet er tydelig på at seksuelt samliv er forbeholdt mann og kvinne.
Samtidig erkjente Seoul Statement at mennesker med tiltrekning mot samme kjønn har «opplevd uvitenhet og fordommer, og blitt utsatt for diskriminering og urett i kristne fellesskap».
Nå er dokumentet endret til at disse har opplevd «utfordringer i kristne fellesskap». Det meldte Christian Daily tirsdag.
I tillegg er en formulering i det påfølgende punktet som omtalte «trofaste troende som opplever tiltrekning mot samme kjønn» nå endret til «troende som opplever tiltrekning mot samme kjønn».
Endringene skal ha blitt gjort etter reaksjoner fra kristne miljøer i vertslandet Sør-Korea, melder Christian Dailys koreanske søsterpublikasjon.

Fikk reaksjoner fra Sørkoreanske kirker
I en pressekonferanse tirsdag gjorde talsmann Michael du Toit i Lausannebevegelsen det klart at endringene egentlig skulle ha vært gjort før dokumentet ble publisert. Han kaller det en overseelse at formuleringene ble med da Seoul Statement ble offentliggjort søndag.
– Endringene som ble gjort, er ikke vesentlige fra et redaksjonelt perspektiv. Dette er noe som er en del av en bredere diskusjon, sa du Toit da han ble spurt om endringene i pressekonferansen tirsdag.
Disse menneskene finnes ikke bare i Vesten, men de finnes i denne kongressen, og de finnes i din kirke.
Vaughan Roberts om mennesker med tiltrekning til samme kjønn
Talte om homofili: – Ikke noe man selv velger
Samlivsetikk var også tema fra konferansens hovedscene mandag. Vaughan Roberts, prest i St Ebbe’s church i Oxford, talte over temaet, og var åpen over at han selv opplever tiltrekning mot samme kjønn.
– Det er ikke min identitet, men en pågående del av min virkelighet, sa han fra plattformen.

Vaughan har valgt å leve i sølibat, og er aktiv i en organisasjon som ønsker å hjelpe andre kristne med tiltrekning til samme kjønn å gjøre det samme.
Han utfordret kirkeledere til å snakke åpent om homofili, og oppfordret ledere til å ta vare på egne kirkegjengere med tiltrekning til samme kjønn.
– Disse tiltrekningene er ikke så enkelt som noe man selv velger. Disse menneskene finnes ikke bare i Vesten, men de finnes i denne kongressen, og de finnes i din kirke.