Gjenåpner for utenlandsstudenter, men uvisst om de kan komme
GRENSENE ÅPNER: Elever og studenter fra utlandet kan reise inn til Norge, melder Regjeringen. Vien Cheng fra Hong Kong er en av flere som planlegger et år med folkehøgskole til høsten. Likevel er det uvisst om turen kan gjennomføres.

– Naturen og den rene luften, det gleder jeg meg til. Også liker jeg så godt det rolige hverdagstempoet i Norge, sier Cheng.
På telefon fra Hong Kong, forteller Cheng om turen hun planlegger til Sagavoll folkehøgskole. Til høsten får hun møte den norske kjæresten sin og oppleve Norge på den nye reiselinjen til skolen.
Studenter og elever fra utlandet får unntak fra innreiserestriksjonene fra 1. august, melder regjeringen i dag. Det betyr at utenlandske studenter og elever med studieplass eller skoleplass ved en norsk utdanningsinstitusjon kan reise inn til Norge som planlagt.
Halvveis i mål
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim delte i dag den gledelige nyheten.
– Jeg ønsker studenter og elever fra utlandet velkommen i august. Det var viktig for oss å avklare dette nå, slik at studenter og elever kan begynne å planlegge ankomsten sin.
Likevel er ikke Cheng sikker på når, eller om hun i det hele tatt kan, reise.
– Det er jo sikkert at jeg kan komme, men de kinesiske myndighetene kan ikke sikre utreise enda, sier hun.

Økonomileder på Sagavoll Folkehøgskole, Per Eivind Vestgarden, forteller hvordan søknadsprosessen kan ta tid for utenlandsstudentene. For å kunne reise, må det ansvarlige departementet i hjemlandet sende en bekreftelse som de bruker i visumsøknaden. På grunn av pandemien, tar det derfor tid å få bekreftelse på visum.
Færre studenter
Hald internasjonale skole er blant flere som inviterer utenlandsstudenter til sine linjer.
De har til vanlig 30 utenlandske studenter fra hele verden og 35 studenter fra Norge. I år har de invitert 14 studenter fra Kenya, Madagaskar, Hong Kong og Brazil.
– Det er en lang prosess å få rekruttert studentene. Blant annet er det å søke pass i et land som er stengt, krevende, forteller rektor ved skolen Agnar Aasland.

– Om avsenderlandet har nedstengte ambassader, blir det vanskelig for studenten å få levert gyldige dokumenter. Så det er ikke bare fryd og gammen selv om Norge har åpnet opp for innreise for utenlandske studenter.
For å få bekreftet en søknad, må studenten møte opp fysisk på ambassaden, for å bekrefte identiteten sin. Hvis ambassaden har stengt, stopper hele prosessen.
– Det er en sannhet med modifikasjoner at innreiserestriksjonene gjør at nå er det bare å komme, sier Aasland.
Rektoren ved folkehøgskolen ønsker de internasjonale studentene velkommen, og håper søknadene går gjennom.
– Det siste året uten elever har vært kjedelig. Vi ønsker jo fullt hus og studenter, sier Aasland.