Frimodig kirke klarer likevel å stille liste i Oslo: – Halleluja og hurra
KIRKEVALG: Nykommeren ved årets kirkevalg, Frimodig kirke, slet med å få nok kandidater i Oslo og sendte inn en ufullstendig liste. Nå har situasjonen løst seg.

– Jeg synes det kjempekjekt at vi klarer å stille liste i Oslo. Det har vi hatt som mål og ønske, sier Arve Kjell Uthaug i Frimodig kirke til Vårt Land.
I september er det kirkevalg i Den norske kirke. For første gang stiller tre lister til valg – i tillegg til de lokale nominasjonskomiteenes lister. Frimodig kirke er nykommeren. De bestemte seg først i fjor for å stille til valg, noe Vårt Land har skrevet om tidligere.
Da fristen for å melde inn lister gikk ut siste dagen i mars, ble det klart at Frimodig kirke stiller med valglister i de fleste bispedømmer til kirkevalget. Oslo er blant bispedømmene det har vært krevende å få kandidater til å stille. De valgte derfor å sende en ufullstendig Oslo-liste til Kirkerådet.
– Så håper vi at vi får lov av valgrådet til å supplere listen med kandidater de neste ukene, uttalte Uthaug den gang.
For å bli godkjent må listen innfri krav til blant annet antall, kjønnsbalanse og alderssammensetning.
Nå er altså Oslo-listen komplett.

Unge kandidater
– Det har vært lagt ned masse arbeid for å få dette til, både av kontaktene våre i bispedømmet og andre som har hjulpet til, sier Uthaug.
– Hva synes du om sammensettingen av kandidater på listen?
– Jeg er veldig fornøyd først og fremst for at vi har klart å få ei liste. Så er jeg også fornøyd med at vi har klart å få ei liste med forskjellige folk med ulike bakgrunner. Videre er jeg kjempefornøyd med at vi har å få ei liste hvor fem av ni er ungdomskandidater, sier han.
Uthaug skulle gjerne sett at de hadde hatt flere kvinner høyere oppe på listen.
– Men vi er ikke en posisjon hvor vi kan «presse» folk høyere opp på listen enn de vil. Det er ikke til å komme fra at noen stiller til liste med en innstilling om at «her skal jeg gå fullt inn i dette». Andre stiller fordi de ønsker å gi Frimodig kirke drahjelp slik at vi kan klare å stille liste, men egentlig har de ikke lyst til å bli valgt.
«Halleluja og hurra»
Den kirkepolitiske organisasjonen beskriver seg selv som «et nettverk for bekjennelse, disippelskap og fornyelse i Den norske kirke», og tar til orde for «å være modige i en tid der en klassisk kristen bekjennelse utfordres».
Til Vårt Land har Uthaug uttalt at det generelt har vært «en del arbeid» med å få på plass tilstrekkelig med kandidater til de ulike listene.
– Vi opplever nok at det kan være litt tøffere å stå på ei liste som Frimodig kirkes liste, enn noen av de andre listene. Du er litt «underdog» og noen kan risikere å få litt pes på grunn av det vi står for, sa han i slutten av mars.
På Facebook-gruppen til Frimodig kirke blir nyheten om den komplette Oslo-listen tatt godt imot.
«Halleluja og hurra! Digg at Frimodig kirke også blir et alternativ i kirkevalget for folk i Oslo!», skriver Therese Egebakken, listetopp for Frimodig kirke i Stavanger.