Fortsatt lovlig å nekte jobb til homofile i forhold

KRISTNE FRISKOLER: Eierne av friskoler har fortsatt lov til å nekte jobb til personer som er gjengiftet, eller som er i homofile forhold. Men ikke i alle stillinger.

Rektoren ved Gjennestad videregående skole sa opp jobben i 2017 opp jobben fordi han skulle gifte seg med en av samme kjønn. Nå har Kunnskapsdepartementet laget en veileder som klargjør lovverket om ansettelse ved friskoler.
SLUTTET: En tidligere rektor ved Gjennestad videregående skole sa opp jobben i 2017 fordi han skulle gifte seg med en av samme kjønn. Nå har Kunnskapsdepartementet laget en veileder som klargjør lovverket om ansettelse ved friskoler.
Publisert Sist oppdatert

Mange kristne friskoler stiller krav til samlivsform ved ansettelse. I 2018 sa daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at dette er i strid med loven, med unntak av lærere som deltar i religionsundervisningen.

Nå har Kunnskapsdepartementet laget en ny veileder som tilbakeviser Isaksens utspill om lovverket for ansettelse ved friskoler, godkjent på grunnlag av livssyn.

Jan Erik Sundby, generalsekretær i Kristne friskolers forbund, sier at den nye veilederen gjør det klart at skolen formidler sine verdier gjennom flere ansatte enn lærere i kristendom og religion.

– Skolens verdigrunnlag kommer til syne i mange fag, sier Sundby.

Dermed kan skolene stille krav om samlivsform også til ansatte som ikke direkte underviser i religionsfag.

Sambåndet har tidligere skrevet om saken.

Jan-Erik Sundby, generalsekretær, Kristne Friskolers Forbund, KFF
PRESISERING: Jan Erik Sundby sier veiledningen presiserer grunnlaget for å stille krav om samlivsform ved ansettelse.

I utgangspunktet ulovlig

Kunnskapsdepartementet er tydelig på at det i utgangspunktet er ulovlig å nekte jobb til eksempelvis personer som har giftet seg på nytt eller som er i likekjønnede forhold. Men det finnes unntak:

«Forskjellsbehandling som er religiøst begrunnet kan imidlertid være saklig, nødvendig og forholdsmessig, og dermed være lovlig», står det i veilederen.

Dette er reglene

  • Nekting av ansettelse eller oppsigelse av homofile i forhold eller gjengiftede er forbudt etter likestillings- og diskrimineringsloven.
  • Forskjellsbehandling som er religiøst begrunnet kan imidlertid være saklig, nødvendig og forholdsmessig, og dermed være lovlig
  • Eierne av friskoler kan derfor stille krav om samlivsform til ansatte som formidler skolens verdier til elevene.
  • Skolene er selv ansvarlige for å dokumentere at forskjellsbehandlingen er lovlig.
  • Kilde: Kunnskapsdepartementet

Forskjell på kristendomslærer og vaktmester

Veiledningen kartlegger relevante bestemmelser i likestillings- og diskrimineringsloven, som friskolene må må følge i ansettelsessaker.

Petter Olsen er medieleder i Indremisjonsforbundet, som driver mange friskoler. Han tolker veilederen dit hen at det ikke kreves at skolene gjør noen endringer.

– Veilederen bekrefter og legitimerer dagens ansettelsespraksis, sier han.

For at skolene skal kunne stille krav til samlivsform, må stillingen innebære å synliggjøre skolens verdigrunnlag til elevene, står det videre i veilederen.

«Det er ikke altså ikke adgang til å stille krav til samlivsform for de ansatte i virksomheten uavhengig av hvilke oppgaver de er ansatt til å utføre», kommer det frem av veilederen.

Petter Olsen trekker frem kjøkkenarbeidere og vaktmestere som stillingstyper der skolene ikke uten videre kan stille krav om samlivsform. Men hvis en vaktmester i tillegg holder andakter ved skolen, blir saken en annen, ifølge han.

Petter Olsen
INGEN ENDRING: Ifølge Petter Olsen trenger ikke friskolene å endre praksis ved ansettelse.

Uklart fra kunnskapsministeren

Det skapte sterke reaksjoner da rektoren ved Gjennestad videregående skole i desember 2017 sa opp stillingen fordi han ville inngå et likekjønnet ekteskap. Normisjon, som driver skolen, anerkjenner ikke homofile ekteskap.

I den påfølgende debatten sa daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at det bare er i «stillinger der arbeidstakeren deltar i religionsundervisningen» at det kan stilles krav om samlivsform til ansatte.

Kunnskapsdepartementet opplyser at denne debatten er blant forholdene som skapte behov for å utarbeide veilederen.

Må vurderes enkeltvis

Sundby i Kristne friskolers forbund mener at Kunnskapsdepartementet kunne vært enda tydeligere på at det er lovlig å stille krav om samlivsform til skoleledelsen, som ifølge Sundby ofte er med på å formidle skolens verdier.

Statssekretær Anja Johansen (V) skriver i en e-post til Vårt Land at ansettelseskrav til skoleledelse må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

– I arbeidsforhold må det blant annet konkret vurderes om skolens holdning til seksuell orientering er av avgjørende betydning for hvordan skolen vil vurdere en arbeidssøkers evne til å utøve arbeidet eller yrket, skriver Johansen.

– Hvorfor tenker dere at den nye veilederen er nødvendig?

Det er bare i noen få, helt spesielle tilfeller, at forskjellsbehandling i en virksomhet som drives av et trossamfunn eller har et religiøst formål, vil være lovlig. Siden slik praksis ikke er regulert i friskoleloven, som regulerer friskolenes virksomhet, men i diskriminerings- og likestillingsloven, ville vi utarbeide en egen veileder for skolene om de aktuelle bestemmelsene, svarer Johansen.

Powered by Labrador CMS