For første gang skal stillingen som NLM-general lyses ut. – Viser at organisasjonen vil være mer åpen

MISJONSSAMBANDET: Vanligvis har Misjonssambandet rekruttert generalsekretærer internt. Nå skal stillingen lyses ut for første gang. – Et signal om at organisasjonen vil være mer åpen og transparent, sier Astrid Dalehaug Norheim, tidligere nyhetsredaktør i Dagen.

NY SJEF: Birger Helland fra Ålgård i Rogaland tiltrer som konstituer generalsekretær i Norsk Luthers Misjonssamband 15. mai.
MIDLERTIDIG LEDER: Birger Helland tiltrådte som konstituer generalsekretær i Norsk Luthers Misjonssamband i midten av mai. Nå skal stillingen som permanent generalsekretær lyses ut.
Publisert Sist oppdatert

Etter at Øyvind Åsland tilsynelatende brått gikk av som NLM-general i mai, har Norges største misjonsorganisasjon stått uten permanent leder. Som en midlertidig løsning har Birger Helland trådt inn i hans rolle. Nå er prosessen med å finne Åslands etterfølger i gang, og for første gang skal stillingen som generalsekretær lyses ut.

Det ble klart da det nye hovedstyret konstituerte seg fredag og lørdag forrige uke, ifølge Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (Misjonssambandet/NLM).

– Stillingen kommer til å bli lyst ut snarlig, bekrefter Ottosen, som uttaler seg på vegne av fungerende generalsekretær.

I helgen nedsatte styret et innstillingsråd bestående av tre personer, inkludert hovedstyrets formann og nestformann. Målet er å fullføre prosessen knyttet til tilsetting av generalsekretær før nyttår.

GF NLM 22
INFORMASJONSLEDER: Stillingen som generalsekretær kommer til å bli lyst ut snarlig, bekrefter informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet.

– Signal om åpenhet

Tidligere har rekrutteringen av ny generalsekretær i Misjonssambandet skjedd internt. Hovedstyret har mottatt forslag og selv henvendt seg til aktuelle kandidater, ifølge Ottosen.

– At stillingen lyses ut fremstår som et signal om at de vil være mer åpen og transparent, synes Astrid Dalehaug Norheim, rådgiver ved Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen.

Som tidligere nyhetsredaktør i Dagen kjenner hun godt til spenningene som har kommet til overflaten i Misjonssambandet de to siste årene, hvor kritikk av toppledelsens håndtering av varsler har stått sentralt.

– Når det nå er et stort konfliktnivå internt, og man skuler på hverandre fra de ulike sidene, trenger organisasjonen en mer åpen prosess

Astrid Dalehaug Norheim

Situasjonen toppet seg da det i vår ble kjent at organisasjonens generalsekretær gjennom nesten tolv år, Øyvind Åsland, måtte gå med få dagers varsel, bare to måneder før generalforsamlingen. Åsland avviste at avgangen handlet om varslingssakene. Hovedstyreformann Raymond Bjuland har uttalt at det handlet om «en helhetlig vurdering».

At organisasjonen går bredt ut og lyser ut stillingen, setter Norheim i sammenheng med uroen i organisasjonen.

– Når det nå er et stort konfliktnivå internt, og man skuler på hverandre fra de ulike sidene, trenger organisasjonen en mer åpen prosess.

Et sentralt spørsmål er hvordan organisasjonen tenker å gå steg for steg i prosessen videre, for i sin natur vil en del ansettelsesprosesser være lukket, påpeker hun.

– Ofte vil man ikke få tilgang til gode kandidater dersom det skal være offentlige søkerlister, for eksempel, og jeg tror heller ikke at Misjonssambandet kommer til å ha dette i denne prosessen, men utlysningen er i hvert fall et signal om mer åpenhet.

Astrid Dalehaug Norheim, tidligere nyhetsredaktør i Dagen og rådgiver ved senter for undersøkende journalistikk (SUJO)
SIGNAL: – At stillingen lyses ut fremstår som et signal om at de vil være mer åpen og transparent, synes Astrid Dalehaug Norheim, rådgiver ved Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen.

Smart trekk

– Kan utlysningen også tyde på mangel på kandidater fra egne rekker?

– Nei, Misjonssambandet har alltid vært god på å ale fram egne talenter og gitt unge menn stort ansvar tidlig. De har nok en del mulige kandidater internt, svarer hun, som sier at hun vil bli overrasket dersom Misjonssambandet velger ut en person uten bakgrunn fra misjonsorganisasjonen.

– Selv tror jeg at utlysningen kan bety at de ønsker en større horisont for hvem de ser etter.

Når Misjonsorganisasjonen nå skal speide etter sin neste toppleder, bør de også ha spenningene i organisasjonen i bakhodet, mener hun.

– De trenger en generalsekretær som kan skape åpenhet og eierskap til organisasjonen, uten å gå inn på bare den ene siden av konflikten.

Fredag forrige uke ble det kjent at Knut Espeland blir ny formann i Misjonssambandets hovedstyre. Raymond Bjuland, som inntil nylig var formann, blir nestformann.

Også innad i hovedstyret har det vært spenninger. Espeland var ett av styremedlemmene som tidligere i vår flagget dissens etter vedtaket om tidligere generalsekretær Øyvind Åslands avgang. Bjuland, som tidligere har gitt uttrykk for at han ønsket å fortsette som formann, gikk denne uken ut med en uttalelse hvor understreket at hovedstyret har et særskilt ansvar for å jobbe videre med de krevende sakene og prosessene i organisasjonen.

At disse to sitter i innstillingsrådet er et smart trekk, synes Norheim.

– Hvis en sånn komité kommer med en samlet innstilling, vil det være med å styrke ansettelsen, sier hun.

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

Ny praksis

Vårt Land har spurt Misjonssambandet om hvorfor de velger å lyse ut stillingen som generalsekretær, samt om det har en sammenheng med urolighetene som har vært i organisasjonen.

Fungerende generalsekretær Birger Helland skriver i en e-post at han ikke har mer å si om denne prosessen enn hva informasjonsleder Espen Ottosen har formidlet.

– At stillingen lyses ut har imidlertid ingenting med urolighetene som har vært i organisasjonen å gjøre, men en praksis som nå følges for alle typer stillinger i organisasjonen, opplyser han.

.
REAGERER: – At det nye hovedstyret allerede på sitt første møte vedtar at stillingen som generalsekretær i Misjonssambandet skal lyses ut, er for meg et svakhetstegn, mener Jon Kvalbein. På bildet står Kvalbein (nummer to fra venstre) sammen med (fra venstre) Birger Helland, Vegard Svensen og Olav Vegge under NLMs generalforsamling i 2015.

Ved en utlysning kan man tape gode søkere som selv ikke ser seg kvalifisert for en slik stilling

Jon Kvalbein, NLM-veteran

– Et svakhetstegn

Jon Kvalbein har lang fartstid i Misjonssambandet, blant annet som tidligere mangeårig redaktør i tidsskriftet Fast Grunn og rektor ved Kvitsund Gymnas. Han har lite sans for at general-stillingen nå skal lyses ut.

– At det nye hovedstyret allerede på sitt første møte vedtar at stillingen som generalsekretær i Misjonssambandet skal lyses ut, er for meg et svakhetstegn, skriver han i en e-post til Vårt Land.

Han mener den tidligere ordningen, der hovedstyret mottok forslag, for så å henvende seg til kandidater, hadde en vesentlig kvalitet.

– Ved rekruttering av forkynnere, misjonærer og misjonsledere la man tidligere vekt på at de måtte ha et indre kall til å tjene Kristus, og at dette ble bekreftet ved et ytre kall fra misjonens ansvarlige ledelse. Til viktige stillinger ønsket man personer som ved sitt vitnesbyrd og sin ansvarsfulle tjeneste hadde opparbeidet seg bred tillit i misjonsfolket, skriver han.

– Kan tape gode søkere

Kvalbein var selv med i hovedstyret da Egil Grandhagen ble ansatt, etter en prosess som tok flere år.

– Ved en utlysning kan man tape gode søkere som selv ikke ser seg kvalifisert for en slik stilling. Det kan også bli vanskelig å samle seg om en kandidat. Og å vedta ny utlysning blir ikke lett, dersom ingen av søkerne har de kvalifikasjoner og den brede tillit som er ønskelig, skriver han.

NLM-veteranen har tidligere uttalt seg om uroen i Misjonsorganisasjonen, og mener skiftet av daværende generalsekretær Øyvind Åsland var «et godt og nødvendig tiltak».

Powered by Labrador CMS