Folkehøyskolene har vært smittefri: – Vil helst ikke hjem i påska

KORONA: Så langt i år har det ikke vært noen smittetilfeller på norske kristne folkehøyskoler, ifølge skolene selv. Nå drar elevene hjem til påske. Enkelte er bekymret for hjemreisen.

Hurdal Verk folkehøyskole i Viken
FORLATER BOBLA: Så langt i år har det ikke vært noen smittetilfeller på norske kristne folkehøyskoler, ifølge skolene selv. Nå drar elevene hjem til påske. Enkelte er bekymret for hjemreisen. May Vy Ngoc Tran, Maria Bjørnøy Dørheim og Knut Ødegård går på Hurdal Verk folkehøyskole i Viken.
Publisert Sist oppdatert

– Vi har virkelig levd i en boble. Jeg hadde foretrukket det om vi ikke måtte dra hjem i påska, sier May Vy Ngoc Tran (21). Hun er elev på Hurdal Verk folkehøyskole i Viken.

Selv er hun fra Oslo. Der er smittetallene noe ganske annet enn innenfor folkehøyskolen sine grenser.

– Nå skal vi ut i virkeligheten igjen. Jeg syns at det er litt skummelt. Det er så mye smitte i Oslo, sier May.

Daglig leder for Informasjonskontoret for folkehøgskolen Dorte Birch forteller at det ikke er registrert et eneste smittetilfelle på norske folkehøyskoler i 2021.

May forklarer at elevene på skolen er én stor kohort, som har klart å holde smitten på avstand. Hun forteller at hun lett glemmer hele smittesituasjonen når hun er der.

– På skolen så lever vi nesten vanlige liv, sier hun.

Kjører hjem

En annen som er skeptisk til å forlate den smittefrie bobla er Knut Ødegård. Han skal reise landet på tvers for å dra hjem til familien utenfor Bryne. Han velger å ikke ta kollektiv transport for å komme seg hjem.

– Jeg og en kompis skal heller kjøre ni timer i bil, forteller han.

Hurdal Verk folkehøyskole i Viken
Knut Ødegård og Eivind Lønning skal kjøre hjem til Flekkefjord og Jæren i påsken.

Hurdal Verk folkehøyskole

  • Eies av Norsk Luthersk Misjonssamband
  • De har undervisning i kristendom og etikk
  • Skolen ligger én time unna Oslo

Han sier at det blir hyggelig å se familien sin igjen, og at frykten for smitte er «verdt det» for å se dem en gang i blandt.

Det han syns er mest skremmende med at alle elevene nå skal hjem, er muligheten for smitteutbrudd på skolen etter påske.

Ti dagers karantene

Skolen er forberedt på muligheten for at elever kan ta med smitte tilbake på skolen. Derfor vil smittetiltakene være helt annerledes de første ti dagene etter påske. Da vil nemlig alle folkehøyskolene dele elevene inn i enda mindre kohorter.

– Vi må være i en type karantene i ti dager, sier Maria Bjørnøy Dørheim (19), som også er elev ved Hurdal Verk folkehøyskole.

Selv gruer hun seg til dette.

– De ti dagene etter ferier er den tiden vi kjenner på at det er korona, sier hun.

Etter noen karantener her og der har elevene blitt gode på å aktivisere seg – også når de må være i mindre grupper.

– Vi passer på at det ikke blir helt dødt, selv om vi er i karantene, sier hun.

– Vi har live streams med underholdning og konkurranser. For eksempel har vi hatt konkurranse om hvem som kan ta det koseligste bildet med de du bor med.

Hurdal Verk folkehøyskole i Viken
– De ti dagene etter ferier er den tiden vi kjenner på at det er korona, sier Maria Bjørnøy Dørheim om «karantenen» elevene må gjennom.

Håper på det beste

Skolens rektor John Petter Stangeland forteller at skolen skal være klare for mulig smitte etter påske.

– Vi håper på det beste, men er forberedt på det verste, sier han.

Rektoren forteller at skolen har et godt samarbeid med både kommuneoverlege og elevene selv.

– Kommuneoverlegen hjelper oss med å motivere elevene til å følge smittevernsreglene, også når de er hjemme på ferie. De er som regel veldig flinke når de er hjemme.

Rektoren understreker at smitte kan forekomme selv om man er god på å holde avstand.

– Om det skulle skje, så må vi klare å håndtere det raskt.

Hurdal Verk folkehøyskole i Viken
– Jeg hadde foretrukket det om vi ikke måtte dra hjem i påska, sier May Vy Ngoc Tran

Viktig ansvar

Blant tiltakene Hurdal Verk folkehøyskole har satt inn for å hindre påskesmitte, er egen buss fram og tilbake fra Gardermoen – for elevene som skal reise langt.

Tiltak som dette er skolen ikke alene om å ha satt i gang, forteller Dorte Birch fra Informasjonskontoret for folkehøgskolen. Informasjonskontoret drives av de frilynte folkehøyskolene. De kristne folkehøyskolene har sitt eget informasjonskontor, men i denne saken henviste dette Vårt Land til det frilynte «søsterkontoret».

– De ulike folkehøyskolene er i grundig dialog med elevene og har satt i gang forskjellige tiltak for å hindre smitte på folkehøyskolene, sier Birch.

Blant tiltakene er arrangering av transport hjem, sammenslåing til færre lengre ferier og karantenetid.

Birch mener at det er viktig for ungdommen at folkehøyskolene gjør alt de kan for å holde smitten borte.

– Det er tungt å være ung i disse tider. At folkehøyskoleelevene får lov til å leve et godt liv selv nå er viktig. Vi tar dette ansvaret på høyeste alvor.

Powered by Labrador CMS