Flertall for kvinner i NLM-toppstyre: – Vi har mistet alt for mange fordi de ikke får brukt sin kompetanse
KVINNER I STYRET: Kvinner i Misjonssambandet er glade for at rådsmøtet ønsker et nytt toppstyre der også kvinner får ta del i administrative beslutninger. Samtidig etterlyser de en bredere debatt om tjenestedelingsprinsippet.

Forslaget om strukturelle endringer i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) fikk søndag flertall under misjonsorganisasjonens rådsmøte. Da ble det gitt tommel opp til kvinner i toppstyret.
I dag kan ikke kvinner sitte i NLMs hovedstyre, da organisasjonen ut fra Bibelen mener at bare menn kan ha «et særlig åndelig tilsynsansvar». Men hovedstyret tar også avgjørelser i saker som ikke er av åndelig karakter, og den biten er nødvendigvis ikke bibelsk fundert, er det tidligere blitt innvendt.
I en utredning om menighetstenkning og organisasjonsstruktur, som ble diskutert av rådsmøtet i helgen, foreslås det å avvikle dagens rådsmøte og hovedstyre til fordel for et sentralstyre der også kvinner skal være representert. Det kan gjøres ved å skille ut det åndelige tilsynsansvaret, mener de.
– Min opplevelse er at forslaget om å få kvinner i det nye sentralstyret oppleves som overmoden for mange. Det gir meg grunnlag for å tro at kvinner skal få bruke flere av sine gaver inn i organisasjonens arbeid, sier Mai-Brit Vegge, regionstyreleder i Region Øst.
Tjenestedelingsprinsippet
I utredningen som ble behandlet i helgen fastholdes det såkalte tjenestedelingsprinsippet, som innebærer en teologisk forståelse av at menn og kvinner er likeverdige, men forskjellige. I NLM betyr dette at det overordnede hyrde- og læreansvaret skal utøves kun av menn som har det organisasjonen oppfatter som «nådegaver» til dette.
Med «nådegaver» henvises det til Det nye testamentets beskrivelse av ulike evner Gud har gitt til troende.
På rådsmøtet uttalte Elin Vannes at åpning for kvinner i toppstyret er mulig innenfor dagens tjenestedelingsprinsipp, og at det er prekært å få gjort denne endringen.
Hun er leder for bistandsseksjonen og regionleder for Vest-Afrika og Sør-Amerika i NLM.
– Jeg ønsket å understreke overfor rådsmøtet at dette er et svært viktig spørsmål for mange kvinner i Misjonssambandet. Vi har mistet altfor mange i arbeidet vårt fordi de ikke får brukt sin kompetanse og sine nådegaver, sier hun.
– Det må anses minst like alvorlig å forhindre kvinner fra å bidra i menighet og misjon som det å bli for liberal, legger hun til.
Med Misjonssambandets tjenestedelingsprinsipp er det en naturlig konsekvens å ha to linjer, mener Vannes.
– Da unngår en at kvinner er forhindret fra å ta ansvar og bidra i arbeidet innenfor det som er vedtatt teologi i NLM, sier Vannes, som også mener at tjenestedelingsprinsippet bør tas opp på prinsipielt grunnlag.
To linjer i organisasjonen
Siden NLM ble grunnlagt i 1891 har tjenestedelingsprinsippet vært diskutert i organisasjonen. Samtidig får kvinner gradvis flere oppgaver og innflytelse. I 1997 fikk kvinner stemmerett i NLMs øverste myndighet, generalforsamlingen.
I det foreslåtte toppstyret skal det vedtas saker som gjelder økonomi, strategi, ansettelser og andre sider ved ledelse, mens saker som gjelder overordnede teologiske spørsmål skal skilles ut til andre deler av organisasjonen.
– Personlig er jeg glad for enkelte råd fra rådsmøtet til hovedstyre om å ikke nedgradere myndigheten til de administrative styrene når man nå ønsker to linjer, en administrativ linje og en tilsynslinje, sier Mai-Brit Vegge.
De strukturelle endringene med kvinner i toppstyret er et skritt i riktig retning, mener Vegge. Samtidig mener hun endringen bør fremskynde en diskusjon av tjenestedelingsprinsippet.
– Jeg hører at svært mange ønsker kvinner inn i sentralstyret. Men min opplevelse er likevel at tjenestedelingsprinsippet er «elefanten i rommet». Jeg skulle gjerne sett dette bredt debattert, da det er flere som gir uttrykk for usikkerhet om organisasjonens offentlige syn er det rette. Organisasjonen trenger en åpen, god og respektfull debatt, der flere syn kunne vært belyst.
Etterlyser en bredere debatt
Vegge understreker at på rådsmøtet var tjenesteprinsippet allerede satt før de diskuterte de strukturelle endringene. Prinsippet er forankret i NLMs tjenestedokument «Sammen i tjeneste» hvor deres teologiske syn står nedfelt.
– I dag er konklusjonen satt før samtalen er i gang. NLM har for lengst konkludert med at det ikke er forskjell på bibelsyn i dette spørsmålet. Da burde vi også kunne diskutere selve tjenestedelingsprinsippet.
– Når ble dette sist diskutert og hva skulle til for å ta en teologisk diskusjon av tjenestedelingsprinsippet?
– Flere år siden, men NLM har dette året også hatt ute et nytt strategidokument for hele NLM arbeid til høring der det er det ønskelig med flere samlingspunkter hvor man kan diskutere strategi og teologi.
Ønsket om flere samlingspunkter av slik karakter kan være med å åpne opp for også denne type samtaler, mener hun, selv om det enda ikke er vedtatt. Det vil bli diskutert til sommeren i NLMs generalforsamling.
Kvinners nådegaver
At kvinner gis plass i toppstyret, fremskynder også en tydeligere konkretisering av hva kvinner kan og ikke kan, mener Vegge.
– Det ble formidlet en bred enighet om betydningen av nådegavene, men noen trakk også frem at vi bør ta inn over oss alvoret i at vi i våre sammenhenger også har stengt for kvinners bruk av nådegaver og at kvinners frimodighet til tjeneste derfor tydelig må formidles.