Fjernet reklame for kristen festival med Franklin Graham – dømt for brudd på trosfriheten

YTRINGSFRIHET: Før den kjente evangelisten Franklin Graham skulle tale på et arrangement i Storbritannia, tok lokale myndigheter ned plakatene. Nå er de dømt for brudd på menneskerettigheter.

Franklin Graham har gått i fotsporene til sin far, den legendariske verdensevangelisten Billy Graham.
RELIGIONSFRIHET: Lokale myndigheter i Blackpool i Storbritannia er dømt etter at de fjernet plakater for Franklin Grahams opptreden på en kristen festival.
Publisert Sist oppdatert

– I en sterk og klar irettesettelse av «cancel-kulturen» som rir Storbritannia, har en domstol funnet at det ble diskriminert mot festivalen (...) ved at bussreklamene som enkelt lød «Tid for håp» ble tatt ned, melder Billy Graham Evangelist Association (BGEA) på sine nettsider.

Nå er et transportselskap og lokale myndigheter i Blackpool i England funnet skyldig i å bryte ytringsfriheten.

I forkant av at evangelist Franklin Graham (sønn av sin kjente far Billy Graham) skulle være trekkplaster på Lancashire Festival of Hope i 2018, reklamerte arrangementet med plakater på busser i området. Det gikk ikke upåaktet hen, rapporterte blant andre The Guardian.

Flere prøvde å stoppe opptredenen hans.

Massivt press

Graham har vakt oppsikt med sine uttalelser om at likekjønnet vigsel er «Satans verk» og at islam er «ondskap». At han skulle komme og tale på en stor kristensamling, kalte enkelte menigheter som skulle bidra for «destruktivt» og «splittende».

Også flere anti-diskrimineringsgrupper tok til lovverket for å prøve å stoppe ham. De viste til anti-hatprat-regler, i et forsøk på å nekte Franklin Graham innreisevisum, ifølge The Guardian. Flere LHBTQ+-forkjempere tok også til orde på Twitter, forteller Grahams organisasjon.

President Donald Trump listens as Franklin Graham prays at a campaign rally on Sunday, Nov. 1, 2020, at Hickory Regional Airport in Hickory, N.C. (AP Photo/Chris Carlson)
Predikant Franklin Graham er kjent for å ha støttet Donald Trump. Her ber på en «rally» søndagen før presidentvalget.

Etter å først ha hengt opp reklameplakater for arrangementet, gjorde transportselskapet i Blackpool helomvending etter all oppmerksomheten. Bakgrunnen var «økende spenninger» og at reklamen ikke passet med selskapets verdier, sa de til The Guardian. Også byrådet i Blackpool uttrykte bekymring for det de så på som diskriminerende holdninger fra Graham, og støttet dette.

Men festivalen ble avholdt, og 9000 mennesker deltok, ifølge Grahams organisasjon.

Anti-demokratisk, sier dommer

Å nekte festivalen å reklamere strider altså mot menneskerettigheter. Det konkluderte Manchester County Court med denne uken. Hele uttalelsen kan du lese her.

Dommer Claire Evans konkluderer nå med at handlingen brøt med menneskerettene til ytringsfrihet og trosfrihet, rapporterer BBC:

– Det ga forrang til rettighetene og meningene til én del av samfunnet, uten omtanke overfor rettighetene til de anklagde, eller dem som deler deres religiøse tro.

– Dette er antitesen til hvordan en offentlig myndighet skal oppføre seg i et demokratisk samfunn, uttaler dommer Evans.

Byrådet og transportselskapet, på sin side, sier de fortsatt er dedikerte til å «fremme likhet og ulikhet og eliminere diskriminering», men at de tar dommen til etterretning, ifølge BBC.

Powered by Labrador CMS