Et feministisk blikk på Hauge-bevegelsen
HAUGE: Kan Hauge-bevegelsen regnes som en bærer av feminisme? Hvordan skal arven etter Hauge forvaltes? Og hva lå bak rettsaken mot Hans Nielsen Hauge? Det var blant spørsmålene som ble diskutert i MFs webinar om Hans Nielsen Hauge.

– Hauge ikke bare tillot, men oppmuntret kvinner til å forkynne. Likevel kom han aldri med en helhetlig redegjørelse for sitt syn på kjønn og kjønnsroller.
Dette fortalte professor emeritus Bjørg Seland ved Universitetet i Agder, i sitt foredrag under MFs Hauge-webinar 8. april. Navnet på webinaret er «Hans Nielsen Hauge i går og i dag» og ble arrangert i forbindelse med Hauges 250-årsjubileum.
Alle bidragene i webinaret, deriblant Selands artikkel, var basert på artikler i et jubileumsnummer av Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap.

I tidsskriftet skriver Seland at enkelte av Hauges uttalelser ikke passer så godt med bildet av ham som kvinnesaksforkjemper. Han karakteriserte blant annet kvinner som en gruppe, mens menn ble sett på som individer.
– Han utfordret samfunnets syn på kjønnsroller, men var likefremt en 1790-talls forkynner, ikke en 1970-talls feminist, sier Seland i webinaret.
Publiserer nybrottsarbeid
Kristin Norseth, førsteamanuensis emeritus ved MF, har sammen med sin mann Bernt Oftestad vært gjesteredaktør for jubileumsnummeret. I tillegg ledet hun webinaret som ble sendt fra MF i Oslo. Hun forteller at formålet har vært å publisere mye nytt og en del korreksjoner om Hauges liv og den haugianske bevegelsen.
– Det er gjort nybrottsarbeid både innenfor Hauges forhold til mystikk og feminisme, i tillegg til omstendighetene rundt rettsaken mot ham, sier Nordseth til Vårt Land - og understreker at alle forfatterne av artiklene er kompetente mennesker som kjenner historien og konteksten rundt Hauge.
Arrangementet hadde rundt 200 seere og vil etter hvert publiseres på MFs hjemmesider. I tillegg er Norsk Tidsskrift for Misjonsvitenskap tilgjengelig for lesing digitalt.