Dette er vinneren av årets Olavstipend
KIRKEFORSKNING: Eide-prest Ragnhild Annie Fuglseth skal undersøke hvordan menigheter bruker Facebook.

Med 100.000 kroner og fri fra prestejobben i Møre skal Ragnhild Annie Fuglseth i gang med prosjektet «Digital ekklesiologi: En studie av menighetens Facebook-side» i 2022.
Hun er tildelt Olavstipendet for å undersøke hvordan lokalmenigheter fremstiller seg på Facebook-sidene sine, og hva det betyr for å være en nærværende digital kirke etter pandemien.
I ett år blir hun borte fra sokneprestjobben. I en tid med prestemangel, oppleves det todelt.
– Dette blir jo en veldig annerledes arbeidshverdag. Og jeg synes det er litt vanskelig å vite at jeg skal være borte i et helt år, sier Fuglseth.
– Nå håper vi å få en god prestevikar til Eide – noen som vil gjøre noe annerledes, oppleve en bra menighet og et spennende sted.
Bra for rekrutteringen
Fuglseth har vært sokneprest i Eide menighet i Møre bispedømme, hvor hun har vært siden 2012. De siste knappe ti årene har hun også drevet menighetens Facebook-konto, og under koronaen opprettet hun sin egen presteprofil, @eidepresten, på Instagram:
I utlysningen til Olavstipendet viste Bispemøtet særlig interesse for prosjekter som handlet om nettopp «digitalt kirkelig nærvær», aktualisert av koronapandemien.
Det ønsket innfridde Fuglseth, som i løpet av neste år skal gå gjennom enkelte menigheters Facebook-sider og observere hva de har publisert over tid.
– Jeg gleder meg! Det blir et kjempeprivilegium – med en bratt læringskurve, sier Fuglseth.
Hun tror at slike muligheter for faglig utvikling er bra for rekrutteringen til Den norske kirke (DNK).
– Så håper jeg denne forskningen kan være nyttig for mange, og sette i gang konstruktive samtaler.
Skaper tilhørighet
I passende ånd planlegger Fuglseth å opprette en Facebook-side for å oppdatere om forksningsarbeidet underveis.
– Å være på sosiale medier, og promotere aktivitetene våre, er noe menigheter har drevet med lenge. Før hang vi opp plakater, nå bruker vi Facebook for å informere.
Plattformer på internett gir en mulighet til å forsterke folks tilhørighet til lokalmenigheten, tror Eide. Det skal hun finne mer ut av det neste året.
– Nå når vi er tilbake til en hverdag etter korona, må vi tenke på hvordan vi skal bruke de sosiale mediene videre.
Men å være aktive på sosiale medier har også et «men» ved seg, ser soknepresten.

Kritisk bruk
– Prosjektet har også et aspekt av kritikk i seg. Facebook, som jeg ser på, er kommersielt, og griper inn i personvernet, sier Fuglseth om plattformen så mange menigheter benytter seg av.
Ikke minst peker hun på sammenhengen mellom ungdommers tilstedeværelse på sosiale medier og hva det kan gjøre med selvbildet.
– Slik sett er det viktig at kirken er en del av folks digitale liv. Håpet er at vi skal skape noen broer mellom det digitale og det som skjer i den fysiske verden, at det synliggjør kirkens aktiviteter og innbyr til å delta.
– Etter pandemien vet vi også at sosiale medier kan fungere tilretteleggende for dem som ikke kommer seg i kirken. Kanskje er Facebook en mulighet for at de kan få med seg andakter likevel, sier Eide-presten.