Dette er Frikirkens nye leder
FRIKIRKEN: – Jeg er teologisk konservativ, men ønsker å være radikal i etterfølgelsen av Jesus, sier Frikirkens nye synodeleder.

Tor Erling Fagermoen ble lørdag valgt til synodeleder, som er Frikirkens øverste leder, med 103 mot 59 stemmer.
I tillegg ble Hilde Grøthe valgt til nestleder i synoden.
Det ble klart under Frikirkens synodemøte som holdes i Oslo denne uken.
Avtroppende synodeleder Jarle Skullerud gratulerte Fagermoen med seieren, og oppfordret samtidig synodemøtet å gi tid og tillit til den nye lederen, særlig med tanke på den betente samlivsdebatten i trossamfunnet.
– Det er spesiell situasjon å bli valgt inn i en tjeneste i en situasjon som dette, hvor begge sider kjenner på tillit og mistillit. Jeg oppfordrer sterkt til å lytte, være aktivt med, og spille det nye synodestyret gode, sa Skullerud til synoden.

Betent samlivsvalg
Ledervalget kommer dagen etter at samlivssakene som de siste månedene har blitt mye debattert i trossamfunnet ble avgjort. Både det foreslåtte samlivsdokumentet, som ikke åpner for likekjønnet samliv, og forslaget om å anse synet på likekjønnet samliv som et bekjennelsesspørsmål, fikk to tredjedels flertall.
At saken anses som et bekjennelsesspørsmål innebærer at spørsmålet inngår i Frikirkens læregrunnlag, som ordinerte medarbeidere er forpliktet på, har Vårt Land tidligere skrevet.
Senere lørdag skal Frikirken også velge nytt synodestyre og synoderåd.
Uenig i betent sak
Det var på forhånd klart at Erhard Hermansen (50) og Tor Erling Fagermoen (51) begge stiller som kandidater til å ta over stafettpinnen etter Jarle Skullerud, som har vært synodeleder i ti år.
Hermansen er generalsekretær i Norges Kristne Råd, mens Fagermoen er for tiden hovedpastor i Bergen Frikirke.
Fagermoen har ledet utvalget som står bak samlivsdokumentet som Frikirken vedtok fredag. Han mener også at samliv er et bekjennelsesspørsmål.
– Jeg er teologisk konservativ, men ønsker å være radikal i etterfølgelsen av Jesus og liberal når det kommer til form. Moderat karismatisk og mildt kontemplativ, men først og fremst et Guds barn, sa Fagermoen om seg selv da han presenterte sitt kandidatur lørdag.

Motkandidaten Erhard Hermansen stiller seg også bak samlivsdokumentet, men mener ikke at synet på likekjønent samliv skal anses som et bekjennelsesspørsmål. Selv anser han seg som «moderat konservativ».
– Jeg ønsker å være en brobygger på tvers av ulike syn og meninger. For meg er det viktig at vi finner en god vei sammen som kirkesamfunn, sa Hermansen i sitt innlegg lørdag.

Konservativ storeslem i styrevalg
Hilde Grøthe, eldsterådsleder i Kristiansand frikirke, var innstilt til nestledervervet som eneste kandidat. Hun har på forhånd gjort det klart at hun ikke anser synet på likekjønnet samliv som et bekjennelsesspørsmål.
– Jeg er derfor takknemlig for at det i flertallsvedtaket fra synoden i går står at synoden anser at samlingssaken er et viktig lærespørsmål, og at synoden ønsker at vi fortsetter samtalene om hvordan vi som kirke og menigheter kan skape ærlige og inkluderende fellesskap, sa hun til synodemøtet lørdag.
Hele resten av styret tilhører det konservative flertallet i samlivssakene, ut fra hva de selv har opplyst i saksdokumentene. To av fem ordinære styremedlemmer kommer fra Mortensrud frikirke, som er den eneste av de fem Oslo-menighetene som har konservativt flertall i begge samlivssakene.
De to styrekanditene som tilhører mindretallet som mener samlivssaken ikke skal være bekjennelsesspørsmål, Ellen Årøen og Rigmor Angell Stakkeland, ble begge valgt som vararepresentanter.
Synodestyret har syv medlemmer, inkludert leder og nestleder, som alle står på valg.