
«Det er ikke mindre kristelig å løse arbeidsledighetsproblemet enn å hjelpe en tigger»
Kristne må tenke mer på penger, mener Hermund Haaland.
Årets Olavsfestdager har «Mammon» som hovedtema og spør hva vår utrolige velstand gjør med oss.
«Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon», sier Jesus. Vi spurte tre kristne om hvordan de lever med den utfordringen i verdens rikeste land.
– Ja, det går an å velge Gud fremfor Mammon i Norge i dag. Det går helt klart an å tjene penger og samtidig tjene Gud. Jeg vil gjerne at vi tenker mer på penger.
– Banner du ikke i kirken nå?
– Jeg etterlyser en bevissthet om hvordan penger kan brukes på noe godt. De fleste investerer i økt forbruk, men det finnes mange måter å investere på for å tjene samfunnet. Vi må også tenke annerledes om penger.
VÅRT LANDS TRO-SERIE:
• På få år har det skjedd en langsom revolusjon i norsk kristendom
• Ta kontakt: Hvordan kan Vårt Land best bidra til samtalen om hvordan vi lever vår tro?
– Forklar.
– Det er typisk for kristne å si «huff, vi blir stadig rikere, nå må vi leve mer nøkternt». Det kan være én vei. En annen vei kan være å investere pengene i bedrifter og arbeidsplasser. Mange av Europas problemer, for eksempel høyreekstreme og populisme, skyldes jo arbeidsløshet. Det er ikke mindre kristelig å løse arbeidsledighetsproblemet enn å hjelpe en tigger. Kirken må tenke helhetlig. Da er penger et godt virkemiddel.
– Hvordan?
– Vi i den vanlige middelklassen bør reinvestere pengene våre i noe som både skaper arbeidsplasser og bedrifter med et samfunnsperspektiv. Haugianerne er et godt eksempel. De var driftige foretningsmenn. Etter hvert som de tjente mer penger, satte de av midler for å investere i naboens bedrift. Om naboen holdt på å gå konkurs, kunne de investere i foretaket hans, for en dag kunne man jo kanskje stå i fare for å gå konkurs selv.
VÅRT LANDS TRO-SERIE:
• De er alle kristne. De opplever alle at gudsbildet forandrer seg
• – Bli fullkomne, slik deres himmelske far er fullkommen, sa Jesus. Går det an?
– Hvordan skal en slik endring skje?
– Lag en spareforening. Det er kanskje greiere å gjøre det med venner enn i regi av kirken. Samtidig tror jeg kristne menn kan ha sansen for dette. Kanskje kan det trekke flere av dem tilbake til kirken igjen. Det skrives jo en del om at kirken har blitt feminisert. Staten bør dessuten legge til rette for at folk flest skal investere i arbeidsplasser fremfor eiendom.
– Hva gjør det vanskelig å velge Gud fremfor Mammon, opplever du?
– Trangen til å ha det samme som naboen eller kompisene. Den kjenner jeg. Vi må hjelpe hverandre, så den ikke tar for mye plass i livet. Å leve enklere er ikke nok. Vi må gjøre noe. Kristne er opptatt av at hjertets holdning fører til handling: Det kan også gjøres gjennom investeringer.