Ble spurt om å søke medlemskap i Norges Kristne Råd. Fikk likevel avslag

ØKUMENIKK: I september fikk Kristent Nettverk avslag på søknaden sin om å bli medlem av Norges Kristne Råd (NKR), på tross av at NKR oppfordret dem til å søke. Leder Dahle tviler på at de kan bli medlem med dagens organisasjonsform.

Lys og Salt, Hedmarktoppen, Kristent Nettverk, 2018.
NETTVERK AV KIRKER: Kristent Nettverk består av 22 selvstendige menigheter. I høst fikk de avslag på søknaden sin om medlemskap i Norges Kristne Råd. Her fra konferansen deres Lys og Salt i 2018, på Hedmarktoppen i Hamar.
Publisert Sist oppdatert

15. - 16. september var Norges Kristne Råd (NKR) samlet til rådsmøte, hvor flere søknader om medlemskap ble behandlet. Mens blant annet kirkesamfunnet Brunstad Christian Church ble tatt opp som fullverdig medlem av NKR, ble det samtidig klart at Kristent Nettverks søknad ble avvist.

Kristent Nettverk er en stiftelse som består av over tjue selvstendige menigheter over hele landet.

Terje Dahle, leder for Kristent Nettverk, tar ikke avslaget spesielt tungt.

– Vi er en grasrotbevegelse uten de spesielt store stabene. Selv om vi søkte, hadde kanskje ikke medlemskapet en så høy prioritet for oss, sier han.

Dahle forteller at det var Norges Kristne Råd som selv tok med kontakt med dem og oppfordret dem til å søke.

– Å søke om medlemskap var ikke aktuelt før Norges Kristne Råd selv tok kontakt, forteller Dahle.

I samtaler med generalsekretæren i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, fikk styret i Kristent Nettverk innføring i hva det ville innebære å være medlem.

Terje Dahle, leder i Kristent Nettverk
LEDER: Terje Dahle er leder i Kristent Nettverk. Han forteller om avslag av søknad til Norges Kristne Råd.

– Vi så fordelene ved å være medlem i et større økumenisk fellesskap, som Norges Kristne Råd er. Samtalene med NKR og Hermansen var gode, men de etterspurte mer informasjon om hvordan vi var organisert. Det var dette som lå til grunn for avslaget, sier Dahle.

Det bekrefter generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd.

– Begrunnelsen for rådsmøtets vedtak var basert på at Kristent Nettverk i følge vedtektene ikke er kirke eller trossamfunn, men en stiftelse. Norges Kristne Råd består av kristne kirker og trossamfunn, og sett opp mot våre vedtekter, falt derfor ikke stiftelsen innenfor disse, sier han.

AVGJØRELSE: Rådsmøtet til Norges Kristne Råd avgjør onsdag om Brunstad Christian Church får bli fullt medlem av det økumeniske rådet.
AVSLAG: Under rådsmøtet i september fikk Kristent Nettverk avslag på søknad om å bli medlem i Norges Kristne Råd.

Kristent Nettverk

  • Kristent Nettverk er et norsk misjonsarbeid. De driver med forkynnelse, ledertrening, menighetsplanting, misjon og hjelpearbeid.
  • De springer ut fra den karismatiske vekkelsen i Norge på 70- og 80-tallet, hvor flere menigheter ble dannet.
  • Er organisert som en stiftelse og består av 22 menigheter, som alle er juridisk selvstendige enheter.
  • Styret til Kristent Nettverk er satt sammen av ledere fra de 22 menighetene i nettverket. De har ansvar for stiftelsens økonomi, i tillegg til å ta bestemmelser angående lokalt lederskap og legge føringer for menighetene i aktuelle lærespørsmål.
  • Kilde: Kristentnettverk.no/Terje Dahl

Naturlig å invitere til samtale

Hermansen mente det var naturlig å invitere Kristent Nettverk til samtaler på grunn av menighetenes økumeniske aktivitet i lokalsamfunnene de holder til i.

Før høstens rådsmøte bestod NKR av 22 kirker og kristne trossamfunn. Søknaden til Kristent Nettverk ble sendt ut på høring til medlemmene, og 11 høringssvar kom inn. Flertallet av høringssvarene var positive, men flere ville også vite mer om Kristent Nettverks organisering.

– Dette ble tydeligere i samtaler etter høringsrunden. Vi spurte derfor om vedtektene til de lokale menighetene, men fant ikke det vi var ute etter. Vi brukte likevel tid på samtaler, fordi vi ville sørge for at det ikke var noe vi hadde oversett, forteller Hermansen.

– Blir det aktuelt for dere å søke igjen, Terje Dahle?

– Det er ikke formelt tatt opp i styret ennå. Men måten vi er organisert på, gjør det vanskelig for oss å oppfylle kravene til Norges Kristne Råd, sier Dahle, og legger til at Kristent Nettverk selv er fornøyd med måten de er organisert på i dag.

– Rundt om i landet jobber vi allerede økumenisk, hvor vi har mye lokalt samarbeid i de selvstendige menighetene, sier Dahle.

Bakgrunn i karismatisk vekkelse

Kristent Nettverk er en stiftelse som huser 22 juridisk selvstendige menigheter, fra Kristiansand til Tromsø. De springer ut fra den karismatiske vekkelsen i Norge på 70- og 80-tallet. Her ble flere menigheter dannet, som etterhvert så et behov for å samle seg.

– Dette samarbeidet var nødvendig, slik at en kunne stå til ansvar for hverandre og ikke kun seg selv, forteller Dahle.

Hovedsetet blir ofte antatt å være i Bergen, hvor Kristent Nettverks bibelskole holder til. I realiteten har ikke stiftelsen et hovedkontor eller en sentrert stab, men de ansatte jobber i og fra sine lokale menigheter, forteller Dahle.

Lys og Salt, 2018. Kristent Nettverk
Terje Dahle fra Kristent Nettverk

– Av medlemmene i Norges Kristne Råd har vi nok flest fellestrekk med Pinsebevegelsen, i form av de selvstendige menighetene. Likevel opplever vi at vi har et tydeligere åndelig tilssyn, sier Dahle.

Fordel med en kristen enhet

På rådsmøtet i september fikk både Brunstad Christian Church (BCC) og Den Islandske Menigheten i Norge (DIM) godkjent søknadene sine om medlemskap. Begge har hatt en observatørrolle i rådet før de ble tatt opp som fullverdige medlemmer.

– Kan det være aktuelt for Kristent Nettverk med en rolle som observatør?

– Det var Norges Kristne Råd som la føring på hva vi søkte om, og det var ikke aktuelt fra Hermansen sin side å foreslå observatørrollen, forteller Dahle.

I en kommentar til dette påpeker Hermansen at samme problemstilling vil oppstå i en søknad om observatørrollen.

– Det er samme formulering som gjelder i en observatørrolle, så jeg tror ikke det vil være aktuelt.

Både Dahle og Hermansen løfter opp viktigheten av å samle seg i et fellesskap som kristne kirker og trossamfunn.

– Det er en styrke å stå sammen ovenfor myndighetene og at en har et felles forum for alle kristne. Da vi søkte så vi verdien av et slikt møtepunkt, sier Terje Dahle.

– Vi er i en tid hvor det er krevende å være kirker og menigheter, noen er veldig små og har ingen store staber, andre er store. Norges Kristne Råd ser fordelene ved en felles forankring som kan handle på vegne av kristne inn mot myndighetene, sier Erhard Hermansen.

Powered by Labrador CMS