Biskopens bønn på Facebook vekker reaksjoner

ABORT: Biskopen i Stavanger, Anne Lise Ådnøy, publiserte onsdag kveld en bønn for at amerikanske kvinner som blir ufrivillig gravide må få kunne avbryte svangerskapet innenfor lovlige og trygge rammer. Det fikk kommentarfelt på Facebook til å koke.

Bispemøtet 2021
ENGASJERT: Abort-debatten i USA har engasjert biskopen i Stavanger Anne Lise Ådnøy så mye at hun onsdag kveld publiserte et Facebook-innlegg der hun ber for at retten til lovlig abort blir bevart.
Publisert Sist oppdatert

«Gode Gud, du som skapte kvinner i ditt bilde. Gjør det mulig for de amerikanske kvinnene som blir ufrivillig gravide å avbryte svangerskapet innenfor lovlige, trygge rammer. Amen».

Slik formulerte biskop Anne Lise Ådnøy seg i bønnen hun publiserte på sin Facebook-side onsdag kveld, som en avslutning på et innlegg om abortdebatten i USA. Reaksjonene, både positive og negative, lot ikke vente på seg.

Flere har kommentert under selve innlegget, og i Facebook-gruppen «Frimodig kirkes nettforum» er de fleste kommentarer kritiske til Ådøys bønn. Også organisasjonen Menneskeverd reagerer negativt på biskopens innlegg.

– Når jeg skrev innlegget var jeg klar over at det ville komme reaksjoner, og jeg kan forstå at folk tenker ulikt rundt dette spørsmålet, sier biskopen til Vårt Land.

Therese Utgård Aas, som i tillegg til å være lege, sitter i Kirkerådet, uttrykker derimot sin takk til biskopen.

– Jeg synes det var veldig modig. Det er første gang jeg har sett en sånn bønn fra en biskop i Norge, sier Aas til Vårt Land.

Engasjert av abortdebatten

– Hver onsdag publiserer jeg et innlegg på min Facebook-side om ting som har opptatt meg den siste uken, og denne uken har jeg fulgt abortdebatten i USA, og blitt engasjert av den, sier biskop Anne Lise Ådnøy.

I innlegget spør hun hvordan et samfunn kan spille et kvinneliv 50 år tilbake i tid. Likevel tror hun folk har misforstått hva hun prøvde å formidle.

– Jeg synes fosteret har krav på vern, og at vi skal ha så få aborter som overhodet mulig. Men når det først skjer, så mener jeg at det skal skje innenfor trygge og lovlige rammer.

Innlegget er basert på Bispemøtets uttalelse fra februar 2019, hvor det blant annet ble formidlet at «Et samfunn med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten slik adgang».

Reagerer sterkt

– Vi reagerer veldig sterkt, og synes det er spesielt drøyt at utsagnet er formulert som en bønn, sier Maria Elisabeth Selbekk, pressekontakt i organisasjonen Menneskeverd.

Selbekk mener biskopen, som representerer Den norske kirke og mange kristne i Norge, går imot det kirken historisk sett har stått for. Hun mener også at posten er lite nyansert, og at biskopen er med å polarisere et vanskelig etisk spørsmål.

– Vi synes posten mangler erkjennelsen av at abortdebatten alltid handler om to individer, fosteret og moren, sier Selbekk til Vårt Land.

Vil nyansere innlegget

I etterpåklokskapen lurer Ådnøy på om det var rett av henne å formulere seg slik hun gjorde.

– Kanskje jeg burde inkludert «vern om fosteret» i bønnen, men det var en oppriktig bønn om at man ikke skal fjerne retten til lovlig abort, sier hun.

Torsdag kveld har biskopen lagt ut et nytt innlegg hvor hun ønsker å nyansere utsagnet sitt.

«Jeg forstår at noen reagerer på teksten og bønnen jeg la ut i går. Det er en påminnelse om at en skal være varsom med hvordan bønn og vanskelige debatter knyttes sammen. Derfor er det viktig for meg å forklare bakgrunnen for det jeg skrev. Som biskop vil jeg be for både kvinner som blir ufrivillig gravide, trygge samfunn og ufødt liv», skriver hun.

Leder av Bispemøtet, preses Olav Fykse Tveit, sier det er opp til hver biskop hva en ønsker å formidle. Han mener likevel at denne saken viser hvor viktig det er å være nyansert.

– Vil man understreke én side av saken, kan lett bli oppfattet dit hen at man ikke ser de andre sidene.

Han forstår at det har kommet reaksjoner i etterkant av innlegget.

– Abort er et tema det er sterke meninger om, sier Tveit.

Preses synes det er fint at biskop Ådnøy vil publisere et nytt innlegg hvor flere aspekt vil bli belyst.

– Forholder seg til virkeligheten

Therese Utgård Aas synes det var tøft av biskopen å publisere en slik bønn når hun kjenner til det kristne landskapet i Norge, og derfor også hvilke reaksjoner hun kan få på en slik uttalelse.

Gardemoen, Norge. 25.03.22. Therese Utgård Aas, kristen lege, for abort.
TAKKER: Therese Utgård Aas takker biskopen for å være modig i bønnen hun publiserte onsdag kveld.

– Jeg tolker ikke bønnen som at hun ønsker flere aborter, men at de som foregår skjer innenfor trygge rammer, slik at ingen kvinneliv går tapt, sier hun.

Det som mangler i abortdebatten er at kvinner blir sett på som selvstendige mennesker med menneskeverd, mener Aas. Som nettlege har hun selv fått henvendelser fra unge kristne jenter som har prøvd desperate virkemidler for å gjøre slutt på graviditeten. Jenter som synes det er problematisk å gjennomføre svangerskapet, men som heller ikke kan organisere en abort på grunn av miljøet de er i.

– Både i Norge og i USA bruker kvinner strikkepinner for å gjøre slutt på graviditeten. Mange tenker kanskje at slike desperate handlinger ikke skjer, at det tilhører historien. Det gjør det dessverre ikke, det må vi forholde oss til. Jeg synes det er fint at den norske biskopen forholder seg til virkeligheten, sier Aas, og legger til at hun synes det er naivt å tro at man redder foster ved å forby abort.

Synes lovforslag i USA er problematiske

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, mener det generelt sett er viktig å skjelne mellom retten til legale aborter, som Bispemøtet støttet i 2019, og selvbestemt abort.

«Selvbestemt abort er noe mer», skriver han til Vårt Land.

Han påpeker at abortdebatten i USA er veldig polarisert, og er usikker på om det er det beste bakteppet for å diskutere abort generelt.

«Jeg er usikker på om det å gi en tydelig meningsytring i form av en bønn i en så kontroversiell og komplisert sak er klokt», skriver Nordhaug.

Han synes likevel lovforslagene i USA er problematiske.

«Jeg synes forslagene til innstramminger i lovverket som det nå legges opp til i flere stater i USA, så langt jeg har sett, er dypt problematiske», skriver Nordhaug.

Powered by Labrador CMS