Biskopene vil si unnskyld: – Prisverdig oppgjør
DEN NORSKE KIRKE: Biskopene vil invitere til gudstjeneste for å si unnskyld.

«Bispemøtet vil invitere til en kveldsgudstjeneste i Oslo, der det fremsies en unnskyldning for den skade og smerte kirken har påført mennesker med LHBT+ identitet», vedtok bispemøtet 23. mai.
– Det er prisverdig at bispemøtet ønsker å ta et oppgjør med kirkens fortid, mener Kristine Sandmæl, som er leder for LHBT-utvalget i DNK.
Hun sier kirkens uttalelser og behandling av LHBT-personer har påført mange «dype sår, smerte og skam».
– Jeg oppfatter ikke at bispemøtet tenker at en slik gudstjeneste vil sette punktum for arbeidet med å reparere disse sårene, sier Sandmæl.
Hun mener kirken fremdeles har en lang vei å gå når det gjelder å ikkje diskriminere LHBT-personer, og sier utvalget hun leder vil fortsette å jobbe med disse tingene.
Disse tre danner ny arbeidsgruppe
En arbeidsgruppe bestående av biskop Kari Veiteberg, biskop Jan Otto Myrseth og preses Olav Fykse Tveit skal arbeide med gudstjenestens form og innhold i samarbeid med kirkens LHBT-utvalg og koordineringsteam.

Det legges til rette for at alle biskopene deltar i gudstjenesten. Det er ikke klart når gudstjenesten vil finne sted.
– Siden Bispemøtets erkjennelse i februar i fjor har vi lyttet til flere historier som har gjort de vonde opplevelsene tydeligere. Bispemøtet mener det er behov for å si tydelig unnskyld til de som kirka - og i sær Bispemøtet – har påført skade og smerte, skriver Olav Fykse Tveit i en e-post til Vårt Land.
Han forteller at de håper en unnskyldning vil være et bidrag i det videre arbeidet med å lege sår og skape rettferdighet.
– En unnskyldning vil ikke være punktum i arbeidet, men en fortsettelse, skriver han.
Unnskyldning eller erkjennelse?
For omtrent ett år siden sa biskopene at de erkjenner den smerten Den norske kirke har påført homofile.
Femti år etter at sex mellom menn ble avkriminalisert, erkjente Bispemøtet at deres holdninger har påført stor skade og smerte for mange.
Den gangen savnet noen en unnskyldning ikke bare en erkjennelse. Halvor Nordhaug som på den tiden var biskop i Bjørgvin bekreftet at uttalelsen ikke var en unnskyldning:
– Man beklager det ikke. Man fastslår bare at det ble opplevd slik, sa Nordhaug til Vårt Land den gang.
Men nå ser det ut til at biskopene også ønsker si unnskyld.