Bibelselskapet overtar IKO-Forlaget
BIBELSELSKAPET: Til tross for at de går med millionunderskudd, har Bibelselskapet besluttet å ta over IKO-Forlaget.

Det melder Bibelselskapet i en pressemelding tirsdag.
«Formelt sett skiller IKO-Forlaget lag med IKO – Institutt for kirke og oppvekst og blir en del av Bibelselskapet som et imprint. IKO instituttet skal drives videre som før, men i nedskalert form», heter det i pressemeldingen.
Beslutningen ble tatt mandag ettermiddag. Endringen skjer fra 1. januar.
Nylig ble det kjent at Bibelselskapet, som forlaget Verbum er en del av, gikk med et underskudd på 11,6 millioner kroner i fjor og må kutte flere årsverk for å komme i balanse til neste år.
12. desember kunne Vårt Land melde at forlagssjefen i Verbum, Arne Christian Konradsen, forlater stillingen sin.
Røde tall
Også i IKO-Forlaget er preget av røde tall, og hadde i 2023 et negativt årsresultat på -1 938 000 kr, skrev Vårt Land i november. Det ble opplyst at det skal vurderes om stillingskutt kan bli en mulig løsning for IKO-forlaget.
Gjennom samtaler i løpet av høsten har de nå landet på at Bibelselskapet overtar IKO-Forlaget.
«Dette sikrer at mye av IKO-Forlagets arbeid vil kunne fortsette, og utvikle seg videre», heter det i pressemeldingen.
Generalsekretær i Bibelselskapet, Øyvind Haraldseid, påpeker at de i alle år har hatt et ønske om å kunne utgi mer litteratur for barn og unge.
– Når vi nå fikk muligheten til å overta IKO-Forlaget, får vi tilgang til alt det som skal til for å lykkes i dette markedet uten å komme i konkurranse med IKO-Forlaget og uten å måtte bygge det opp selv. På denne måten styrkes Bibelselskapet, og IKO-Forlagets arbeid kan leve videre, sier han i meldingen.
Vil sikre videre drift
– Hvorfor har Bibelselskapet prioritert dette når dere samtidig har sagt opp ansatte på grunn av underskudd?
– Fordi denne overtakelsen er med å sikre videre drift på en god måte, både for oss og IKO, sier Haraldseid til Vårt Land.
– Hva innebærer overtakelsen av IKO-Forlaget?
– Det betyr at vi har gjort en avtale om at vi overtar virksomheten og drifter den videre i tråd med det som hele tiden har vært deres formål, intensjon og visjoner. Vi vil også ta over ansvaret for de ansatte som blir med til oss, sier Haraldseid.
Ingen finansielle transaksjoner
Haraldseid opplyser at både IKO-Forlaget og IKO-instituttet vil bli samlokalisert i Bibelselskapets lokaler i løpet av vinteren.
Ifølge ham har det ikke har vært noen finansielle transaksjoner knyttet til overtakelsen.
– Da opplever jeg at det blir vinn-vinn. Dette er en virkelig god dag for både Bibelselskapet og IKO.
– Hva betyr overtakelsen for den økonomiske situasjonen til Bibelselskapet?
– Det er klart vi påtar oss noen kostnader her, men samtidig er det slik at IKO gjennom sine produkter vil tilføre oss betydelige inntekter. Vi tenker at dette vil være et stort pluss for Bibelselskapet, både på kort og lang sikt.
Kostnadene er primært knyttet til de ansatte, samt til produksjon, opplyser han.
– Utfyller hverandre
Styreleder i IKO, Kristine Aksøy, tror at det er riktig å satse sammen i en krevende økonomisk situasjon.
– Vi utfyller hverandre og kan styrke hverandre. Bibelen og kirkelig undervisning og læring går hånd i hånd, så dette er et samarbeid som gir mening, sier hun i pressemeldingen.
RETTELOGG: Vårt Land skrev opprinnelig i tittel at Bibelselskapet kjøper IKO-Forlaget. Det korrekte er at de overtar forlaget. (17. desember, kl 09.58.)