Bergen senker varmen i alle sine bygg: Kirketopp med overraskende svar

DEN NORSKE KIRKE: Byrådet i Bergen har vedtatt å skru ned varmen i alle kommunens bygg. – Det har vi gjort siden 2019. og det kan være lurt med litt yttertøy inne, sier kirkebyggsjefen.

Arne Tveit foran Fana kirke
ANSVAR FOR KIRKEBYGG: – Det har vi vedtatt hos oss for lenge siden. Så der var vi i god forkant, humrer Arne Tveit, kirkebyggsjef i Bergen kirkelige fellesråd, etter politikernes vedtak. Kirken i bakgrunnen er Fana kirke.
Publisert Sist oppdatert

Byrådet i Bergen har besluttet å senke temperaturen i offentlige bygg til rundt 20 grader, ifølge Bergens Tidende.

Det skjer mot et bakteppe av rekordhøye strømpriser i sørlige halvdel av Norge. Kommunen anslår at de vil spare rundt 40 millioner kroner på tiltakene, ifølge neste års bybudsjett.

– Vi har fått mange klager, men det må de tåle

Det er landets kommuner som bevilger penger til drift av sine lokale kirker. Vårt Land slo derfor på tråden til kirkebyggsjef Arne Tveit i Bergen kirkelige fellesråd. Hvordan rammer politikernes vedtak frøsne bergenske kirkegjengere? Svaret overrasker.

– Det har vi vedtatt hos oss for lenge siden. Så der var vi i god forkant, humrer Tveit fornøyd når Vårt Land ringer.

– Vi har hatt mange klager fra folk som synes det er for kaldt i kirkebyggene, men det må de tåle, utdyper han.

Slik gir kirkebyggsjefen et frempek om hva brukere av Bergens kommunale bygg kan ha i vente.

– Folk må bare kle seg godt?

– Ja, folk må rett og slett tenke at de må ha på seg yttertøy i kirkerommet, konstaterer Tveit.

Temperatur-politisk pioner

Årsaken til at Den norske kirke i den forhenværende hovedstaden har blitt en temperatur-politisk pioner er et klimapolitisk vedtak fellesrådet fattet i 2019.

Det knesatte at brukstemperaturen i kirkerommet skal være på 19-20 grader, forklarer Arne Tveit.

– Den gang var det først og fremst av hensyn til klima, men nå er det blitt enda mer presserende. Vi må både passe oss for at kostnadene blir for store og at vi må spare energi for å spare klimaet, sier han.

Fellesrådet har sagt at de skal bruke minst én millioner kroner på ENØK-tiltak – energisparing – hvert år.

Så mye strøm har kirken i Bergen spart

Så langt i år har Den norske kirke i Bergen redusert strømforbruket med 14 prosent sammenlignet med de fem foregående årene, viser kirkebyggsjef Tveits regnestykker.

– Vi tror det er mulig å redusere energibruken til kommunen med inntil ti prosent, sier byråd Thor Haakon Bakke på sin side til BT.

Forhåpentligvis slipper barn i kommunens mange skoler og barnehager å gå med ytterklær inne, skal vi tro byråden for klima, miljø og samferdsel.

Thor Haakon Bakke sier nemlig til BT at de vil evaluere tiltakene fortløpende, særlig hvordan de rammer barnehager og skoler

TenSing 40 år og fredag var det konsert i Korskirken.
KORSKIRKEN: Skal Korskirken i Bergen varmes opp med bergvarme i fremtiden? Spørsmålet er nå på Riksantikvarens bord, får Vårt Land opplyst. Da TenSing feiret 40-årsjubileum i middelalderkirken i 2008 var det derimot ingenting å si på temperaturen.

Ønsker bergvarme i berømte middelalderkirker

I Bergen er fellesrådet allerede i gang med flere ENØK-tiltak, men slik tar tid med historiske bygg, forteller kirkebyggsjef Tveit.

– Nå holder vi på å borre etter bergvarme i en av kirkene våre som bruker masse energi. Da vil vi spare minst 50 prosent av strømmen i den kirken, sier han.

For tiden restaureres også to av byens kjente middelalderkirker – Korskirken og Domkirken. Kirkebyggsjef Arne Tveit varsler at fellesrådet har søkt Riksantikvaren om å få legge bergvarme i dem.

– Vi kan ikke legge så mye mer isolasjon og i hvert fall ikke solceller på kirker fra 1100-tallet. Det er kulturvern å ta hensyn til, men vi mener bergvarme er mulig uten at det går for mye ut over det historiske. Vi venter på på svar fra Riksantikvaren, sier Tveit.

Powered by Labrador CMS