Alarmen i Fjære kirke ble aldri utløst: – Vi vurderer nytten av alarmen
KIRKEHÆRVERK: Undersøkelser skal avdekke om varslingssystemet i Fjære kirke i det hele tatt var på da den ble utsatt for hærverk sist uke. Over halvparten av landets kirker mangler tyverialarm.

Da Fjære kirke ble rammet av omfattende hærverk sist uke, gikk ikke alarmen i den middelaldergamle steinkirken.
– Vi vurderer nytten av alarmen opp mot at den er i veien for ansatte og frivillige. Alarmen i Fjære kirke skrus på manuelt, men kommer også automatisk på etter hvert dersom det blir glemt, sier Alexander Paul, kirkeverge i Grimstad kirkelige fellesråd.
Om alarmen var defekt eller om mannen som brøt seg inn tok seg inn på et tidspunkt da alarmen ikke var påskrudd, er dermed uvisst.
– Alle alarmene våre er på nattestid, men på høsten blir det mørkt tidlig, og natten kommer kanskje tidligere.
Vurderer nye tiltak
Fjære kirke er fredet og en av Norges eldste steinkirker. Den ble reist rundt år 1150, og inni den hvite steinkirken står en døpefont fra 1200-tallet og i krypten ligger over 400 år gamle mumier.
Alexander Paul mener de «har gode rutiner for alarm», og forteller at da Grimstad kirke ble utsatt for innbrudd og forsøkt påtent sist måned, ble alarmen umiddelbart utløst. I Fjære kirke har de både brann- og tyverialarm.
Paul forteller videre at en tekniker i løpet av de nærmeste dagene skal ta ut logger og undersøke tilstanden til alarmanlegget i kirka, men har ingen mistanke om at alarmen ikke fungerer som den skal.
– Det handler om å eliminere muligheten for at det er noe galt med anlegget. Eller så har vedkommende vært inne på et tidspunkt da det ikke var på.
– Du sier rutinene er gode. Er de gode nok dersom en tar seg inn i kirka uten at alarmen går?
– I et sånn bygg er det hele tiden en vurdering om hvordan alarmen skal gå på, eller når. Det står vi ved. Sånne løsninger har nok mange, sier Paul, og forklarer at mange ferdes i kirken. Derfor er det også et poeng for ham at det skal være praktisk for ansatte og frivillige.
– Det vi tenker på nå, også med erfaring fra Grimstad, er: Har vi mange nok rutiner eller trenger vi flere tiltak? Jeg vil ikke si noe om mulige tiltak, for det er ikke avklart ennå.
– Er det aktuelt å gå over til automatisk alarmsystem?
– Det vil være naturlig å ta med i vurderingene om hvilke sikkerhetstiltak vi skal ha.

Mange mangler alarm
Ingrid Staurheim er fagdirektør i arbeidsgiverorganisasjonen KA og har kirkebyggets betydning og brann- og tyverisikringen som sitt fagfelt. Hun mener de i Grimstad har gjort en god jobb, minner om at de har montert alarm og «man aldri kan verne seg helt mot slike ting».
Hun er ikke spesielt interessert i å «se om det er hull der de har gjort feil».
– I en ideell verden skulle selvsagt alle landets kirker hatt alarm hele tiden, men verden er dessverre ikke sånn.
Det samme slår ferske tall fast. Hvert fjerde år gjennomfører KA kirkekontroller, og KAs kirkekontroll 2021 funn viser at kun 47 prosent av landets kirker har tyverialarm.
– Vi synes det er alt for lavt. Sikringen av kirkebygg er en kamp mot budsjettene. Kommunene skal finansiere den, i tillegg til statlige insentiver. Disse har i størst grad rettet seg inn mot brannsikkerhet i kirkene.
Årets kirkekontroll viser at 78 prosent av landets kirker har et brannvarslingssystem som er intakt. Staurheim påpeker at dette kan ha større konsekvenser. Mannen som tok seg inn i Fjære kirke tente blant annet på to salmebøker, men flammene spredte seg ikke. Staurheim mener dette er symptomatisk for kirkeinnbrudd.
– Det utvikler seg ofte, og i noen tilfeller oppstår det brann. Slik innbrudd og tyveri kan henge nært sammen, henger derfor også varslingssystemene nært sammen. Slik kan brannalarmer også avdekke innbrudd, og innbruddsalarmer kan avdekke branner, slik som skjedde i Sel kirke på Dombås.