Varsler ny spill-kurs
Tage Pettersen varsler at Høyre kan komme til å forlate enerettsmodellen i neste stortingsperiode. Han tror Norsk Tippings monopol står for fall innen 2025.

– Når Høyre skal meisle ut nytt partiprogram for neste periode, må vi ta en skikkelig diskusjon om dette, sier Tage Pettersen.
Vårt Land treffer regjeringspartiets medlem i Stortingets kulturkomité på havna i Arendal etter en panelsamtale om en ny rapport som Menon analyse har laget på oppdrag av en rekke spillselskaper som i dag er ulovlige i Norge.
Rapporten ser på konsekvensene av å forlate dagens enerettsmodell til fordel for en såkalt lisensmodell, der private aktører får delta på like vilkår som Norsk Tipping.
Hovedpoenget som Menons Leo A. Grünfeld presenterte var at en lisensordning vil gi staten mulighet til å regulere og skattlegge flere av spillaktørene som i dag når fram til norske spillere, uregulert fra utlandet.
Han fortalte at markedsføringen fra spillselskaper riktignok vil øke, men at det er vanskelig å påvise forskjeller knyttet til problemspilling mellom de to modellene.
En norsk lisensordning vil derimot øke skatteinntektene, snu nedgangen i spillinntektene til frivilligheten som Menon mener vil komme og gi staten mulighet til å stille krav til flere spillselskaper for å forebygge og avhjelpe såkalt problemspilling, ifølge Grünfeldt.
LES OGSÅ: Velgerne er urolige i presset KrF
«Sossarna» snudde
Det siste var også budskapet fra Socialdemokraternas Peter Johnsson. Da han ble spillpolitisk talsmann i 2010 var han tilhenger av enerettsmodellen. Siden har både han og Sossarna snudd og gått inn for å erstatte den med en lisensmodell. Riksdagsspolitikeren var en sentral arkitekt for lisensordningen som trer i kraft i Sverige 1. januar.
– De internasjonale aktørene tok mer og mer av spillmarkedet. Det var vill vest. Nå har vi mer kontroll og kan for eksempel sette bonusbegrensninger. Reklamen finnes uansett på grunn av internett og fjernsyn fra utlandet.
Svenskene gjorde idretten til en budsjettpost som alle andre og utformet ordninger mot spillavhengighet på lik linje med andre avhengighetsproblemer.
– Jeg mener lisensordningen i Sverige vil hjelpe mot spillavhengighet, sier Johnsson.
Svenskene lot seg inspirere av Danmark, som innførte lisensordning i 2012. Begge har nå et system som gjør at en problemspiller som blokkerer seg selv hos ett spillselskap, blokkeres hos alle som har lisens. Begge steder ble skiftet akkompagnert av en mer helhetlig innsats mot spillavhengighet, ifølge Johnson og Henrik Norsk Hoffman, partner i advokatfirmaet Nordic Gambling.
I Danmark er nå nærmere 90 prosent av spillmarkedet regulert mot omlag halvparten før, fortalte Hoffmann.
Vil liberalisere
– Tror du det er flertall for dette i Høyre, Tage Pettersen?
– Dette er et tema som har brukt tid på å modne seg i Høyre, hvor flere og flere nok beveger seg i retning av en lisensordning. Hovedkonklusjonen min, ikke minst etter det jeg hørte fra mine svenske og danske kollegaer, er at pengespillmarkedet flytter seg nesten daglig mens Norge ikke tilpasser virkemidlene. Når flere og flere ser det, tror jeg de vil mene at en lisensordning er veien å gå for å ha kontroll.
LES OGSÅ: Advarer Ap om troskrav
Møtte motbør
Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen mener Menons rapport overser at hovedbegrunnelsen for norsk spillpolitikk er forebygging av problemspilling, ikke samfunnsøkonomisk lønnsomhet og penger til frivillighet.
Hun minnet om at Lotteritilsynet i 2015 konkluderte med at enerettsmodellen er best egnet for det formålet.
– Regjeringen følger ikke opp egne anbefalinger. Det er passivt. Vi har mulighet til å bremse de ulovlige aktørene.
Generalsekretær i Actis, Pernille Huseby, hevdet på sin side at Menon-rapporten har store svakheter og viser til at blant andre Lotteritilsynet har kommet til helt andre tall på hvor stor andel av markedet staten i dag har kontroll over:
– Det viktigste poenget i Menons rapport er at markedsføringstrykket vil øke, sa hun, og understreket at det vil ramme problemspillerne hardest.