Unge Høyre går inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

KLIMA OG MILJØ: Landsstyret vedtok søndag en resolusjon, som går inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Flere forslag om å strupe skattefordeler fra oljebransjen falt derimot.

UNGE HØYRE: Ola Svenneby ble valgt til leder i Unge Høyre på landsmøtet i oktober i fjor.
Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet splittet Unge Høyres landsmøte i 2018, som den gang sa nei til vern med knapp margin.

Nå har Unge Høyres landsstyre vedtatt en resolusjon, som går inn for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) mot oljeleting. Det bekrefter nestleder Håkon Snortheim overfor Vårt Land.

– Vår jobb nå må være å få Høyre til å si det samme på landsmøtet i vår, sier han.

Forslag om oljeskatt falt

Flere mer vidtgående forslag om endring i oljeskattregimet lå på bordet da resolusjonen, som handler om bærekraftige hav, ble behandlet søndag:

  • Vrake av statens refusjonsordning for oljeleting, noe Unge Høyres landsmøte sa nei til i fjor.
  • Fjerne skatteutgifter til petroleumssektoren over statsbudsjettet.

– Det falt. De aller fleste forslagene om å endre oljeskattregimet falt. I stedet landet vi på noe så kjedelig som et utvalg, sier Unge Høyre-leder Ola Svenneby til Vårt Land.

VEKKER FØLELSER: Oljepolitikk er brennbare saker. Her fra en iskald protest foran Stortinget mot den nye grensen for iskanten i nord, som ble fastsatt i 2015. Flere var bekymret for at det ville åpne for oljeleting i sårbare områder. Siden den gang er iskanten fastsatt på ny.

Forslag om «særlig sårbare områder» droppet

Et forslag om at såkalte «særlig verdifulle og sårbare områder» (SVOer) ikke åpnes for petroleumsaktivitet kom aldri opp til avstemning, opplyser Svenneby.

– Man har allerede et regelverk for hvordan man skal opptre i SVOer og hva slags virksomhet som er tillat. Vi mener det er tilstrekkelig, sier han.

Vil utrede petroleumsskattesystemet

Landsstyret gikk inn for et regjeringsoppnevnt utvalg, som skal gjennomgå den økonomiske risikoen staten tar på seg med dagens oljepolitikk.

En slik utredning kan tenkes å få konsekvenser for oljeskatteregimet. Men tanken bak er finanspolitisk, ikke klimapolitisk, ifølge Unge Høyre-ledelsen:

– For min del handler det om at Unge Høyre har brukt det siste året på å vurdere økonomisk bærekraft. Da skulle det bare mangle at en næring, som tjener mye penger, også granskes med kritisk blikk. Det handler også om å bygge opp andre næringer, sier nestleder Håkon Snortheim.

FEIRET: Så glad ble daværende AUF-leder Ina Libak da Arbeiderpartiet snudde og gikk inn for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeleting.

Slutter seg til rekken av ungdomspartier

Unge Høyres LoVeSe-vedtak betyr at de nå slutter seg til det store flertallet av ungdomspartier i spørsmålet.

Da Arbeiderpartiet snudde i spørsmålet og gikk inn for vern på sitt landsmøte i 2019, var AUF den sentrale pådriveren.

Unge Høyre avholder ikke landsmøte igjen før i juni 2022. Det er første mulighet for motstandere av vedtaket til å prøve å omgjøre saken.

Svenneby: Unge Høyre skiller seg fortsatt ut om olje

Ola Svenneby understreker imidlertid at Unge Høyre fortsatt skiller seg fra ungdomspartiene til venstre ofr dem i synet på «olja».

– Det er en vesensforskjell. Vi vil ikke forby. Det tydelige signalet fra Unge Høyre er at så lenge det er etterspørsel etter olje, så kan den likes å godt utvinnes her. Markedet skal bestemme. Det er ikke politikerne som skal legge ned oljevirksomheten, det skal ny miljøteknologi gjøre, sier han.

Samtidig erkjenner Unge Høyre at i noen områder må oljen bli liggende, ifølge Svenneby, og nå har de pekt på ett: LoVeSe.

Powered by Labrador CMS