Tror bispe-protest kan påvirke asylpolitikken
Valgforsker kaller biskopene for «den høyeste etiske instansen i Norge»

Fredag bestemte Høyesterett at niåringene Mahdi Shabazi og Verona Delic ikke er behandlet uriktig av norske utlendingsmyndigheter. De to niåringer, som er født og oppvokst i Norge, må dermed ut. Saken har vakt sterke reaksjoner, og samtlige av landets biskoper er skuffet over dommen.
Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin, mener den rødgrønne regjeringen driver en umenneskelig asylpolitikk. Nå ber biskopene politikerne om å gjøre noe for å endre asylpolitikken.
LES OGSÅ: Biskop-opprør etter asyldom
Politisk betydning. Valgforsker Frank Aarebrot forstår biskopenes reaksjon.
– Biskopene har en rett og en plikt til å uttale seg når korrekt jus kolliderer med den allmenne rettsbevisstheten. Mens Høyesterett er Norges høyeste juridiske instans, er bispekollegiet på sett og vis landets høyeste etiske instans. Dessuten synes mange flere enn biskopene det er urimelig at barn som er født og oppvokst i Norge sendes ut, sier han til Vårt Land.
Aarebrot tror utspillet kan få politiske betydning inn mot valgkampen.
– Dette vil nok styrke kreftene som ønsker at asyllovgivningen skal liberaliseres, tror valgforskeren.
LES OGSÅ: Sender Mahdi (9) ut av Norge
Får støtte. Også Redd Barna roser biskopene.
– Det er fantastisk at biskopene involverer seg i en prinsipielt viktig sak. I Norge har vi et A- og B-lag av rettigheter for barn, noe asylbarna må lide for, sier rådgiver Janne Raanes til Vårt Land.
Hun mener det er viktig at kirke og organisasjoner danner en bred allianse mot regjeringens asylpolitikk.
– Jeg håper det gjør inntrykk på regjeringen at biskopene kritiserer behandlingen av asylbarna.
Uenig i dommen. Kirkens engasjement hilses velkommen også av Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).
– Biskopene har også tidligere engasjert seg i saker som rammer de svakeste i samfunnet, noe som er betimelig. Regjeringen bør lytte til signalene fra kirke og det sivile samfunn som sier at dagens asylpolitikk er uverdig, sier Martinsen.
NOAS er uenig i dommen.
– Vi er skuffet over at Høyesterett ikke i større grad vektlegger FNs barnekonvensjonen som sier at hensynet til barna skal gå først.
Martinsen mener Høyesteretten nå har satt et godkjent-stempel på Utlendingsnemdas linje i asylsaker.