Tiden ute for dødshjelp
Venstres landsstyre fjerner åpningen for aktiv dødshjelp i nytt partiprogram. Men former for surrogati anbefales derimot vedtatt.

Da partiets landsstyre nylig gjennomgikk over 2.500 tilleggsforslag til programmet, ble et av de mest omstridte parkert:
Punktet om å «utrede muligheter for å tillate eutanasi» – altså aktiv dødshjelp – fikk klart flertall mot seg.
– Det var svært positivt at landsstyret satte ned foten for dette, selv om det ventes debatt om dødshjelp under selve landsmøtet, sier stortingsrepresentant Abid Q. Raja.
Han har vært nestleder i partiets programkomité. Sammen med lederen av programkomiteen, Terje Breivik, var han alene om å si klart nei til utredningsforslaget. De to tok dissens i andreutgaven av Venstre-programmet.
«Ekstrem, liberal linje»
Bare Frp av norske partier har en åpning for aktiv dødshjelp – men den ligger i prinsipprogrammet. Derfor kunne Venstre i praksis bli første norske parti med forpliktende program om å arbeide for en åpning for dødshjelp.
Samarbeidsmakker KrF reagerte med forundring da Vårt Land først omtalte Venstres liberaliseringsforslag tidlig i vinter:
– Venstre må få vedta det partiprogrammet de selv ønsker. Men hvis de vedtar forslaget, plasserer partiet seg på en ekstrem, liberal linje, som ikke har tradisjon i det politiske sentrum, kommenterer KrFs helsetalskvinne og nestleder, Olaug Bollestad.
Også på sosiale medier innad i Venstre skal debatten ha vært intens – og inkludert synspunkter på linje med Bollestad.
Nesten-ja
Opprinnelig sto Unge Venstre bak et forslag om å si ja til eutanasi – slik de gjorde også under forrige programbehandling. Da ble de parkert av landsmøtet.
Men under årets programarbeid samlet de atskillig større støtte da de foreslo et «nesten-ja»: Nemlig å utrede mulighetene for ordning med dødshjelp. Følgende formulering samlet da flertall i programkomitéen:
«Venstre vil utrede muligheter for å tillate eutanasi som ivaretar enhvers interesser, både for selv å kunne bestemme slutten av sitt liv, og for å beskytte mot utilbørlig påvirkning fra andre».
«Mindre optimisme»
Men nå har det nest høyeste organet med partiledelse og fylkesledere latt være å stille seg bak fremstøtet. Unge Venstre-leder Tord Hustveit vedgår at det kan bli vanskelig å vinne frem når landsstyret i moderpartiet vender tommelen ned.
– Optimismen min er nok noe mindre nå. Men forslaget skal behandles og i spørsmålet om aktiv dødshjelp avviker politikernes oppfatning fra folk flest. Også i en landsmøtesal kan det mottakelsen bli annerledes enn man tror. Derfor er jeg spent på utfallet, sier Hustveit.
Surrogati-ja
Venstre har derimot tydelig kurs for å tillate ikke-kommersiell surrogati i Norge. Det handler om å si ja til såkalt altruistisk surrogati – der man bærer frem et barn for en slektning eller en venninne.
Landsstyret hørte ikke på Terje Breivik og Abid Q. Raja, som advarte og tok dissens i programkomiteen. Dersom Venstre-landsmøtet banker forslaget igjennom, blir partiet først ut med å åpne for en form for surrogati. Frp – der et flertall innstiller på et ja uten forbehold til surrogati – har landsmøte først i mai.
Da førsteutkastet til Venstre-program ble presentert, uttalte programarbeidets nestleder, Guri Melby, dette:
– Dette er et klassisk, vanskelig verdispørsmål. Hovedbegrunnelsen er at det er verdiavgjørelse som må overlates til individet.
Kirkeskatt
Forslaget om å utrede kirkeskatt og nye finansieringsformer for Den norske kirke får klar anbefaling overfor landsstyret. Venstre vil fortsatt bidra til at barn skal kunne flere enn to juridiske foreldre. Men i stedet for å utrede dette, innbys landsmøtet til «å åpne for det».