Tiden ute for dødshjelp

Venstres landsstyre fjerner åpningen for aktiv dødshjelp i nytt partiprogram. Men former for surrogati anbefales derimot vedtatt.

Venstre-leder Trine Skei Grande sjekker klokka og nestleder Terje Breivik varmer opp med kaffe foran en pressekonferanse i fjor høst. Om under én måned skal de møte pressen ­etter at nytt partiprogram er vedtatt. For Venstres del kan programvedtak by på overraskelser.
Publisert Sist oppdatert

Da partiets landsstyre nylig gjennomgikk over 2.500 tilleggsforslag til programmet, ble et av de mest omstridte parkert:

Punktet om å «utrede muligheter for å tillate eutanasi» – altså aktiv dødshjelp – fikk klart flertall mot seg.

– Det var svært positivt at landsstyret satte ned foten for dette, selv om det ventes debatt om dødshjelp under selve landsmøtet, sier stortingsrepresentant Abid Q. Raja.

Han har vært nestleder i partiets programkomité. Sammen med lederen av programkomiteen, Terje Breivik, var han alene om å si klart nei til utredningsforslaget. De to tok dissens i andreutgaven av Venstre-programmet.

LES OGSÅ: Kan det være for å overvinne frykten for døden at vi ønsker å ta kontroll over når og hvordan den skal skje?

«Ekstrem, liberal linje»

Bare Frp av norske partier har en åpning for aktiv dødshjelp – men den ligger i prinsipprogrammet. Derfor kunne Venstre i praksis bli første norske parti med forpliktende program om å arbeide for en åpning for dødshjelp.

Samarbeidsmakker KrF reagerte med forundring da Vårt Land først omtalte Venstres ­liberaliseringsforslag tidlig i vinter:

– Venstre må få vedta det partiprogrammet de selv ønsker. Men hvis de vedtar forslaget, plasserer partiet seg på en ekstrem, liberal linje, som ikke har tradisjon i det politiske sentrum, kommenterer KrFs helsetalskvinne og nestleder, Olaug Bollestad.

Også på sosiale medier innad i Venstre skal debatten ha vært intens – og inkludert synspunkter på linje med Bollestad.

Nesten-ja

Opprinnelig sto Unge Venstre bak et forslag om å si ja til eutanasi – slik de gjorde også under forrige programbehandling. Da ble de parkert av landsmøtet.

Men under årets program­arbeid samlet de atskillig større støtte da de foreslo et «nesten-ja»: Nemlig å utrede mulighetene for ordning med dødshjelp. Følgende formulering samlet da flertall i programkomitéen:

«Venstre vil utrede muligheter for å tillate eutanasi som ivaretar enhvers interesser, både for selv å kunne bestemme slutten av sitt liv, og for å beskytte mot utilbørlig påvirkning fra andre».

LES OGSÅ: Venstre kan bli det første norske partiet som i et stortingsprogram åpner for aktiv dødshjelp, selv om partitopper er uenige.

«Mindre optimisme»

Men nå har det nest høyeste organet med partiledelse og fylkesledere latt være å stille seg bak fremstøtet. Unge Venstre-leder Tord Hustveit vedgår at det kan bli vanskelig å vinne frem når landsstyret i moderpartiet vender tommelen ned.

– Optimismen min er nok noe mindre nå. Men forslaget skal behandles og i spørsmålet om aktiv dødshjelp avviker politikernes oppfatning fra folk flest. Også i en landsmøtesal kan det mottakelsen bli annerledes enn man tror. Derfor er jeg spent på utfallet, sier Hustveit.

LES OGSÅ: Norske legar har tilstått at dei har ­utført aktiv dødshjelp. Lova er broten, men reaksjonane har vore milde.

Surrogati-ja

Venstre har derimot tydelig kurs for å tillate ikke-kommersiell surrogati i Norge. Det handler om å si ja til såkalt altruistisk surrogati – der man bærer frem et barn for en slektning eller en venninne.

Landsstyret hørte ikke på Terje Breivik og Abid Q. Raja, som advarte og tok dissens i programkomiteen. Dersom Venstre-landsmøtet banker forslaget igjennom, blir partiet først ut med å åpne for en form for surrogati. Frp – der et flertall innstiller på et ja uten forbehold til surrogati – har landsmøte først i mai.

Da førsteutkastet til Venstre-program ble presentert, uttalte programarbeidets nestleder, Guri Melby, dette:

– Dette er et klassisk, vanskelig verdispørsmål. Hovedbegrunnelsen er at det er verdi­avgjørelse som må overlates til individet.

Kirkeskatt

Forslaget om å utrede kirkeskatt og nye finansieringsformer for Den norske kirke får klar anbefaling overfor landsstyret. Venstre vil fortsatt bidra til at barn skal kunne flere enn to juridiske foreldre. Men i stedet for å utrede dette, innbys landsmøtet til «å åpne for det».

Powered by Labrador CMS