Skattedirektoratet beklager at papirløse måtte vente i åtte måneder
79 papirløse som kan være rammet av skattetabbe har måttet vente i åtte måneder på svar. Nå vil Skattedirektoratet se på sakene deres.

Etter åtte måneders stillhet har 79 papirløse som kan være rammet av en skattetabbe, omsider fått svar: «Ved en feil har dette blitt liggende ubehandlet hos oss, noe vi sterkt beklager!»
Det skriver Skattedirektoratet i en e-post til advokat Ørjan Salvesen Haukaas, som representerer de 79 på oppdrag fra organisasjonen Mennesker i Limbo (MiL).
Tor B. Jørgensen: – Viser at forvaltningen ikke bryr seg om papirløse
Mandag meldte Vårt Land at MiL mener skattemyndighetene sannsynligvis har krevd inn trygdeavgift fra 79 papirløse uten at de var medlemmer i folketrygden.
Dagen etter – nøyaktig åtte måneder etter at MiLs advokat sendte brev med krav om tilbakebetaling – kom e-posten. Direktoratet skriver at brevet nå er oversendt til Divisjon Brukerdialog, som kommer til å se på saken.
– Sjokkerende, sier Tor B. Jørgensen om den lange ventetiden.
Den tidligere biskopen i Den norske kirke har engasjert seg for mennesker som lever i Norge uten oppholdstillatelse, såkalt papirløse, gjennom MiL.
– Disse menneskene er allerede blant de fullstendig oversette. Nå får de bekreftet at norsk forvaltning ikke bryr seg om dem, sier han.
Skattedirektoratet: Må si ifra selv
Jørgensen synes likevel det er godt at svaret endelig kom og setter pris på at direktoratet beklager sterkt.
– Nå er vi veldig spent på hva behandlingen av disse enkeltsakene kan føre til, sier han.
Vårt Land har spurt Skattedirektoratet om hvordan de ser på saken og hvorfor det tok så lang tid å svare.
Skattedirektoratet baserer seg som utgangspunkt «på opplysninger fra skattyter selv». svarer Lene Marie Ringså, seksjonssjef for personskatt i juridisk avdeling, i en e-post. Man må selv må si ifra hvis man ikke er medlem av folketrygden og ikke skal betale trygdeavgift på inntekt.
Ringså understreker at direktoratet ikke kommenterer konkrete saker «på grunn av taushetsregler», men uttaler seg på generelt grunnlag.
– Dersom noen i etterkant av å ha mottatt sitt skatteoppgjør oppdager at de feilaktig har fått beregnet og har betalt trygdeavgift, kan vedkommende ta kontakt med Skatteetaten for å få endret dette. Sakene må vurderes konkret og behandles individuelt, skriver hun.
Lula Tekle: – Skjønner ingenting av hva jeg skal gjøre
Mandag avholdt MiL sitt ukentlige møte i Oslo. Der møtte Vårt Land papirløse Lula Tekle, som har vært ansatt hos Gunnar Stålsett i mange år. Nå risikerer den tidligere Oslo-biskopen fengsel. Siden 2011 har ikke asylsøkere med endelig avslag på opphold hatt lov til å jobbe i Norge.
De 79 papirløse MiL som representerer, skal ha arbeidet og skattet før 2011. Det skal også Lula Tekle ha gjort, men hun manglet for mye informasjon om barnehagejobben hun hadde i Oslo Kommune, til å være med i henvendelsen til Skattedirektoratet.
Hun synes det er vanskelig å orientere seg i møte med det offentlige.
– Jeg er ikke en del av systemet. Jeg skjønner ingenting av hva jeg skal gjøre. Norge er for dårlige til å følge opp mennesker i min situasjon, sier Tekle.
Hun har ingen tro på at hun vil få bedre rettigheter i Norge:
– Det er ikke humanitet i Norge. Jeg er veldig sliten. Jeg får bare hjelp på hjelpesenteret og av Gunnar Stålsett.
Tor B. Jørgensen: Vil fremme Lula Tekles sak
Lula Tekle er medlem av MiL. Tor B. Jørgensen varsler at de også vil ta opp hennes sak.
– Vi vil fremme Lulas sak som en enkeltsak. Først vil vi ta opp saken med Oslo kommune for å få klargjort hvordan arbeidsforholdet hennes har vært der. Så vil vi eventuelt ta det videre til skattemyndighetene, sier Jørgensen.
De papirløse som lever blant oss vekker debatt. Både Arne Viste og tidligere biskop Gunnar Stålsett kan havne i fengsel.
• Stålsett må møte i retten rett før julaften: – Jeg er forberedt
• Papirløse Lula Tekle har jobbet hos Stålsett: – Jeg vil ta hans fengselsstraff
• Arne Viste nominert til Petter Dass-prisen: «Kristentroen gjør at jeg kan ta en risiko»