Sier ja til streng alkopolitikk
Vinmonopol-ordningen og aldersgrensen for spritkjøp bør bestå, mener et flertall av befolkningen. – Frps alkoholpolitikk har ikke støtte i folket, konkluderer Actis-leder.

– Hadde man spurt annerledes, så kunnet man fått andre svar, sier stortingsrepresentant og medlem i helse- og omsorgskomiteen, Morten Wold (Frp).
Norge fører en strikt alkoholpolitikk. Slik bør det fortsette å være, viser en ny undersøkelse som Sentio Research ha gjort på oppdrag fra Actis. Der går det blant annet frem:
• 80 prosent svarer at de er enige i at dagens Vinmonopol-ordning bør bestå.
• 82 prosent ønsker å beholde dagens alkoholreklameforbud.
• Heller ikke 20-årsgrensen på sprit bør rokkes ved, mener 87 prosent av de spurte.
– Tallene viser at en oppmykning av alkoholpolitikken, slik Frp tar til orde for i sitt programforslag, ikke har støtte i befolkningen, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis.
LES OGSÅ: Nordmenn vil ha streng alkoholpolitikk
Ønsker ansvarlig politikk
VG meldte i oktober at Frps programkomité går inn for å senke aldersgrensen på sprit til 18 år. I utkastet til partiprogram vil de i tillegg gjøre alkoholen billigere og mer tilgjengelig for folket. Frp foreslår dessuten å oppheve monopolet på omsetning av alkoholholdige drikker og fjerne reguleringen av åpnings- og skjenketider. Avgiftene på alkohol og tobakk skal også ned.
Den nye undersøkelsen viser at befolkningen har forståelse av alkohol som et samfunnsproblem, mener Gerhardsen.
– De fleste av oss kjenner til noen som har problemer med alkoholbruk, og ser negative effekter ved alkohol i form av helseskade, fare i trafikken og vold på byen. Da ønsker man også en politikk som har ansvarlighet som mål, selv om det betyr noen begrensninger.
LES OGSÅ: Ungdomspolitikere diskuterte alkoholpolitikk med pils på bordet
Logisk tilpasning
– Er dere i utakt med folket, Morten Wold i Frp?
– Ut ifra deler av denne undersøkelsen kan det se sånn ut, men hadde man spurt annerledes, så kunnet man også fått andre svar, sier Wold.
– Samtidig er det flere grunner til at velgerne stemmer på oss. Alkoholpolitikken er neppe den viktigste.
Han understreker imidlertid at Frp ikke ønsker fullstendig frislipp av alkohol i Norge.
– Vi står for en ansvarlig alkoholpolitikk. I forslag til nytt partiprogram har vi påpekt at det for eksempel bør foretas en logisk tilpasning av aldersgrensen for kjøp av sprit. I Norge kan man i ytterste konsekvens bli sendt i krig som 18-åring, men flertallet mener likevel at den samme 18-åringen er for ung til å kunne kjøpe en flaske vodka, sier Wold.
LES OGSÅ: Flere søker hjelp for alkoholisme
Økende oppslutning
Undersøkelsen til Actis viser også: 58 prosent er enige i at dagens salgstider for alkohol i butikk bør beholdes. Av de 22 prosentene som er uenige, mener hver sjette respondent at tidene bør strammes inn, mens halvparten ønsker å utvide dem.
Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har fulgt oppslutningen om norsk alkoholpolitikk gjennom flere tiår.
– Vi har formulert litt andre spørsmål i undersøkelsene våre, slik at tallene ikke er direkte sammenliknbare. Men, vi har de siste femten årene sett en klart økende oppslutning om den restriktive, norske alkoholpolitikken, skriver SIRUS-forsker Ingeborg Rossow, i en e-post.
LES OGSÅ: Tror ungdom setter ny drikketrend
Idealistiske verdier
Trolig er det flere årsaker til den økte oppslutningen, påpeker hun.
– Dels kan det sees i sammenheng med generelle holdningsendringer som går i retning av mer idealistiske verdier. Dels kan det se ut til at oppslutningen skyldes folks tiltro til at den restriktive politikken har effekt på alkoholskader.
– I Actis-undersøkelsen er det ikke blitt spurt om avgifter. Ville den folkelige støtten vært mindre der?
– I våre undersøkelser er det en mindre andel som slutter opp om det høye avgiftsnivået, men også når det gjelder prispolitikken, har vi sett en økende oppslutning i løpet av de siste 15 årene, skriver Rossow.
LES OGSÅ: Tror på muslimsk alkoholeffekt