KrF radbrukket i røde Innlandet

KrF mister 60 prosent av representantene sine i Innlandet. – Veivalget ble nokså skadelig for oss, sier Ivar Aars i Valdres.

I Innlandet KrF (tidligere Hedmark og Oppland) var det soleklart rødt flertall under fjorårets retningsstrid. Da blå side gikk seirende ut, måtte 86 år gamle Ivar Aars trå til for at Nord-Aurdal KrF i det hele tatt skulle klare å stille liste. Han kom ikke inn i kommunestyret.
Publisert Sist oppdatert

– I Oppland var det knusende overvekt for å gå til venstre da KrF skulle velge side, sier Ivar Aars i Nord-Aurdal KrF.

Da partiet i stedet valgte blått meldte livslange medlemmer i Valdres seg ut av partiet. I Nord-Aurdal måtte 86 år gamle Aars trå til for at lokallaget skulle klare å stille liste ved valget.

Da Vårt Land besøkte ham i vår var han ikke optimistisk på egne vegne. Han fikk rett. KrF mistet mandatet sitt i kommunen.

– Veivalget ble nokså skadelig for oss i Innlandet, konstaterer veteranen i dag.

LES OGSÅ: Bedehusfolket som snur ryggen til KrF

Fylkesleder kritiserer ledelsen

KrF radbrekkes i Innlandet og mister tolv av 20 mandater.

– Det er stygt og dramatisk, sier fylkesleder Oluf Maurud.

I åtte av 23 kommunestyrer går KrF fra en til null representanter.

– Det er det verste. I kommunen min, Ringsaker, har vi vært representert i 60 år. Nå er det slutt. Vi blir faktisk borte, sier Maurud, og legger til:

– Jeg reagerer på at partiledelsen er såre fornøyd med valget. Det er det ingen grunn til å være.

Til sammen sank KrF fra 2,6 til 1,6 prosent i Innlandet, ifølge Maurud:

– Tidligere velgere sier at de ikke kan stemme på KrF på grunn av veivalget. Det hadde jeg ikke trodd i et lokalvalg. Hvordan blir det da å drive valgkamp for oss ved stortingsvalget om to år?

Fylkessekretær Ingvild Sandvand Paddon bekrefter at lokallagslederne oppgir veivalget som hovedårsak til nedangen.

LES OGSÅ: Røde KrF-lag sliter med å stille lister

Advarte mot «bibelbelteparti»

Rød side advarte under og etter retningsstriden om at blått veivalg kunne bety slutten på KrF som landsdekkende parti. Frykten var at KrF ville forsvinne i svakere, røde KrF-fylker som Innlandet og Trøndelag og stå igjen med gamle kjerneområder i «bibelbeltet».

Ved stortingsvalg bidrar små KrF-fylker med viktige stemmer for å vippe utjevningsmandater i KrFs favør, ble det påpekt.

– Det mest illevarslende er fylkene som var svake fra før av nå blir enda svakere og at KrF forsvinner mange plasser, er Mauruds kommentar til det.

I Sør-Aurdal og Grue klarte ikke KrF å stille liste i år og mistet henholdsvis to og en representanter.

LES OGSÅ: Flere steder redder partiveteraner KrFs kommuneliste

Helsvart i Hallingdal

I nabodalen til Valdres, Hallingdal i det nye fylket Viken, er KrF nesten helt borte, melder Hallingdølen.

I 2015 fikk de åtte. Nå er to representanter alt KrF står igjen med:

• Bare i Hemsedal fikk partiet et mandat, mot to sist. I Flå tilbød Ap KrF plass på en fellesliste og det ga ett mandat.

• I Ål, Hol og Nes klarte ikke KrF å stille liste etter fjorårets retningsvalg. Sistnevnte er hjemkommunen til partiveteran og eks-bistandsminister Reidun Brusletten.

LES OGSÅ: Her får du oversikt over det uvanlige lokalvalget

Trist i Trøndelag

Også i røde Trøndelag faller KrF fra 33 til 21 representanter.

Noe skyldes nok kommunesammenslåinger, ifølge fylkessekretær Jann Karlsen. Men KrF har tapt rundt 1.000 stemmer i fylket siden 2015, påpeker han:

– Det skyldes nok i stor grad retningsvalget.

I Trondheim sitter Geirmund Lykke ensom igjen etter at KrF mistet sitt andre mandat.

Også i Nordland krymper KrF, fra 29 til 21 mandater. På Øksnes og Lurøy røk mandat med én stemmes overvekt, ifølge fylkeslaget. I fem kommuner forsvinner KrF fullstendig. På Træna er oppslutningen halvvert – fra seks til tre mandater.

– Jeg tror ikke veivalget er hovedårsaken, sier fylkesleder Dagfinn Arntsen.

KrF-nestleder og fylkesråd Ingelin Noresjø fikk mange slengere og berget mandatet i Fauske. I Bodø havnet KrFs ene representant på vippen og avgjør om høyre- eller venstresiden får styre.

LES OGSÅ: Se valgkvelden med fotografens nådeløse øyne

Regionreformen i nord

I nabofylket Troms og Finnmark er bildet mer broket. KrFs ene mandat i Vadsø gikk tapt på grunn av regionreformen og partiet går fra to til én i Alta, forteller fylkessekretær Liv-Grete Karlstrøm.

I Hammerfest øker derimot partiet fra tre til uvanlig høye 9,4 prosent. I Troms er det mest mindre endringer, rapporterer Karlstrøm.

Mens Finnmark sto på rød side i KrFs retningsstrid, var Troms delt. Det samme var Sogn og Fjordane og Telemark lenger sør. I Telemark faller ikke KrF mer enn på landsbasis. Men i enkeltkommuner får partiet en trøkk. I Nissedal taper KrF syv prosentpoeng.

I Sogn og Fjordane «gikk det ok», ifølge fylkessekretær Ingunn Sognnes:

– Mitt inntrykk er at veivalget har vært underordnet i valgkampen.

KrF taper alle sine mandater i Fjaler og Bremanger. I Gloppen går partiet fra syv til fire, men der gjorde KrF det uvanlig godt sist, ifølge Sognnes.

Presiseringer

  • I Vestre Slidre i Innlandet er KrF del av en bygdeliste. Eventuelle KrF-politikere som kom inn kommunestyret via den er ikke regnet med i denne saken. Det er derimot det ene mandatet KrF fikk inn via en fellesliste i Etnedal.
  • I Rødøy i Nordland stilte KrF liste sammen med Ap. Mandatene herfra er regnet med i saken. Felleslisten øker oppslutningen fra syv til ni mandater etter mandagens valg.
  • I enkelte kommuner kan også kommunesammenslåing ha påvirket resultatet for KrF.
Powered by Labrador CMS