
Grønn valgvinner med prester på laget
Når Miljøpartiet blir blant valgvinnerne, har kirkefolk i vest hatt regi på suksessen.
BERGEN: Disse dagene avslutter presten Tom Sverre Tomren og en haug frivillige valgkampinnspurten for Miljøpartiet De Grønne (MDG). Har ikke gallupene tatt svært feil, blir det mandag seiersbrøl i grønne valgvaker landet rundt.
– Jeg tror vi opplever en folkemobilisering og reaksjon på at andre partier ikke har gjort jobben godt nok, sier Tomren, førstekandidat i Hordaland.
For fire år siden ble han landets eneste fylkestingsrepresentant for MDG. Nå viser målingene over seks prosent og hele fire mandater i fylkestinget.
Flere kirkelige fulgte etter hvert Tomren inn i MDG. Ja, i Hordaland snakker man litt muntert om at MDG er blitt prestepartiet.
– Har dere gjort noe spesielt for at det skal bli slik?
– Jeg ble medlem da MDG var et promilleparti. Etter hvert sto jeg helt sentralt i partibyggingen her. Andre fra kirke- og organisasjonsliv kom til. Du verver jo først de som står nærmest deg, forklarer han.
LES OGSÅ: Reagerer på falsk KrF-annonse
Livssynsgruppe
Vårt Land følger Tomren på valgkamp i Bergen, der han treffer velgere og snakker strategi med partifolk. Innimellom avvikles et møte i en arbeidsgruppe for livssynssaker, og om kvelden deltar han i paneldebatt om folkekirkens rolle i Bergen.
Ved valgboden på Torgallmenningen går Tomren gjennom fylkestingslisten og gir Vårt Land en slags dokumentasjon på kandidater med kristenbakgrunn.
– Altså en klar overhyppighet av folk fra kristelig sektor blant aktive i MDG Hordaland?
– Også på landsmøtet møtte jeg folk fra hele landet som jeg har møtt innenfor misjonsselskap eller kirkelig sektor. Folk fra kirkebenkene går inn og tar posisjoner i MDG nå, mener Tomren.
LES OGSÅ: – Vi har ikke hatt makten i Oslo på 18 år
Energi smitter
Hordaland står med sine totalt 22 kommunelister for en tidel av MDGs lister på landsplan. I vår var 200 samlet til kurs i ideologi og det å drive valgkamp.
– I arbeidet med valglister klødde jeg meg i huet for å finne personer der og der. Så det er ikke til å nekte for at jeg har tatt en telefon til en og annen prest og hørt om de eller noen de kjente hadde engasjement til å stå på MDGs liste.
Sekulære velgere
I byen Bergen er «prestetettheten» lavere. Og den store undersøkelsen av forrige stortingsvalg avslørte at MDGs velgere sammen med SVs var landets mest sekulære.
– Det overrasker meg. Men vi tiltrekker jo oss yngre velgere. Den generasjonen er nok mer sekulær enn den eldre, tror Tomren.
– Men hva er din forklaring på at MDG fosser frem landet rundt?
– En kombinasjon av godt arbeid over lengre tid: Organisasjonsbygging, gode kandidater, økende oppmerksomhet og ikke minst om energi: Det kommer inn mennesker som vil gjøre verden til et bedre sted. Slik energi smitter.
LES OGSÅ: Ap skolevalgets klare vinner – Høyre taper stort
Skaperverket
Prestene Kristin Lødøen Hope og Marianne Bergsjø Gammelsæter er to fra den kirkelige sektoren i Hordaland som engasjerer seg i MDG. Gammelsæter står på fylkeslisten til partiet.
– Hvorfor stiller dere og andre med kirkelig engasjement opp for Miljøpartiet?
– Det handler mye om de etiske verdiene partiet står for og som korresponderer veldig godt med kristen tro, og budskapet i Bibelen om forvalteransvar og nestekjærlighet, forklarer Lødøen Hope.
– Teologisk harmonerer skapelsesteologi med partiets politikk, men for meg handler det også om å støtte noe som går i annen retning enn den blåblå situasjonen vi har i dag, forklarer Gammelsæter.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Skippet KrF
I sin tid satt hun åtte år i Fjell kommunestyre for KrF. Hun brøt med KrF fordi hun opplevde partiet som ensidig opptatt av Israel-spørsmålet, også lokalt. I tillegg var kursen litt for blå – og engasjementet kristelig smalt.
– KrF dreier litt i en annen retning nå, derfor er det ikke unaturlig at MDG samarbeider både i retning KrF, andre sentrumspartier og Ap, sier Gammelsæter.
– Hva håper dere blir resultatene av MDGs valgsuksess?
– En bedre verden og et grønt skifte, sier de to.
– Det blir lett slik at miljøsak oppfattes som alle de tingene vi skal slutte med, men jeg håper på gjennomslag for noen positive, grønne endringer om å leve enklere og forbruke mindre. Det gir faktisk økt livskvalitet og bærekraft for kloden, sier Gammelsæter.
– Politikerne tør ta grønne valg, dersom grasrota er med. Det gjelder lokalt – og internasjonalt, sier Lødøen Hope.
LES OGSÅ: Dette mener lokale toppolitikere