Ytre høyre feirer olsok
Høyreekstreme grupperinger planlegger å demonstrere i Østfold for å feire Olav den Hellige. – Det kan sees på som et forsøk på å knytte seg opp mot historien, sier ekspert.
En høyreekstrem gruppering som kaller seg Aksjonsgruppe Ytringsfrihet, hevder de skal marsjere på ukjent sted i Østfold lørdag. De har allerede fått avslag på to søknader til politiet om å demonstrere, men har meldt på sine hjemmesider at de likevel vil markere den kristne høytiden ulovlig.
Gruppas talsmann, Morten Lorentzen, sier til Dagbladet at det er viktig å avholde marsjen 29. juli, fordi det er olsokaften.
– Innen høyreekstreme miljøer finnes det folk som prøver å spille på både kristendom og hedendom. Begge deler blir gjerne brukt som en måte å skape historisk legitimitet, sier frilansjournalist og forfatter Øyvind Strømmen.
LES OGSÅ: – Gammelnorsk på ytterste høyre fløy
Inspirasjon fra korsfarere
Strømmen har de siste årene kartlagt høyreekstreme miljøer, og forteller at hedendom og norrøn tro blir ofte brukt i de nynazistiske miljøene.
– Det blir gjerne brukt for å gi seg selv en stolt tilknytning til historien, som for eksempel vikingene for hedendommens skyld. Når det gjelder kristendom har noen blant annet assosiert seg med korsfarerne.
Strømmen forteller at Lorentzen, som skal stå bak marsjen i helgen, skiller seg fra for eksempel det selverklærte nynazistpartiet Den nordiske motstandsbevegelsen.
– Lorentzen har tidligere deltatt på markeringer i regi av motstandsbevegelsen, men samtidig gitt uttrykk for et syn som skiller seg fra deres.
LES OGSÅ: – Kun Tyskland kunne føde nazismen
– Religion for tapere
Den nordiske motstandsbevegelsen er en revolusjonær, nasjonalsosialistisk kamporganisasjon aktiv i Norge, Sverige og Finland. Det spekuleres også i om denne organisasjonen skal demonstrere i helgen. Organisasjonen har hele uken hengt opp bannere og klistremerker, samt delt ut flygeblader flere steder i landet.
Alle bannerne, klistremerkene og flygebladene er merket med datoen for olsok, 29. juli.
– Motstandsbevegelsen har ikke vært så opptatt av religion, og jeg tror ikke olsok i seg selv er så vesentlig. Å ta i bruk en merkedag og å knytte sin aktivitet til denne dagen kan imidlertid være viktig, forklarer Strømmen.
Når det gjelder kristendommen, påpeker Strømmen at Den nordiske motstandsbevegelsen gjerne har omtalt den kristne troen som svak. I en bok utgitt av organisasjonen omtales kristendommen for eksempel som «en religion for tapere og drømmer som ikke kan klare livets utfordringer».
– Den blir sett på som noe ynkelig. Men i det bredere høyreekstreme miljøet, og blant sympatisører av nynazismen, er noen som også bruker kristendommen. De tar i bruk symbolikk som knytter seg opp mot en kristen fortid og viser til angivelige trusler mot norske og kristne verdier, sier Strømmen.
Bruker historie
Det er ikke første gang at høyreekstreme i Norge forsøker å bruke historien til sin fordel.
Det nasjonalsosialistiske partiet Nasjonal Samling (NS) forsøkte også å bruke Olav den hellige som sin frontfigur. NS viste ofte til slaget på Stiklestad som en parallell til de utfordringene de sto overfor.
Professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hans Jacob Orning, forklarer at Nasjonal Samlings interesse for olsok først og fremst handlet deres interesse for å bruke norrøne symboler.
– De skrev om hvordan Olav den hellige varslet en stor forandring, noe nasjonalsosialismen også skulle gjøre, sier Orning.
Bruken av historie i et forsøk på å skape en nasjonal identitet er heller ikke utelukkende et høyreekstremt fenomen.
– Vikingtiden ble mye brukt på 1800-tallet da man skulle ut av unionen med Sverige, så det er ikke så unormalt, forteller historieprofessoren.
LES MER: Kristendom knyttes til nasjonale verdier