Walesa tilbyr å motta prisen på vegne av Liu

Uaktuelt, sier Geir Lundestad i nobelkomiteen.

Polens tidligere president, nobelprisvinner Lech Walesa, tilbyr seg å motta prisen symbolsk på kinesiske Liu Xiaobos vegne. Her er han på et arrangement med fagorganiserte bygningsarbeidere i New York 25. oktober.
Publisert Sist oppdatert

Den polske vinneren av Nobels fredspris, Lech Walesa, tilbyr seg å motta prisen på vegne av den fengslede kinesiske vinneren av årets pris, Liu Xiaobo.

Men Den norske nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad sier til NTB at noe slikt er uaktuelt.

Walesa understreket mandag at det i så fall bare blir som en symbolsk gest.

– Jeg er beredt til å representere ham sammen med andre nobelprisvinnere for å rette oppmerksomheten mot det faktum at menneskerettene brytes, og at vinneren av den viktigste prisen i kampen for frihet forhindres fra å komme og motta den, sier Walesa til nyhetsbyrået AFP.

– Selvsagt ville vi bare representere ham symbolsk under seremonien. Medaljen, diplomet og pengene som følger med vil forbli i Oslo og vente på Liu Xiaobo, tilføyer han.

Uaktuelt. Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad understreker overfor NTB at det ikke er aktuelt at tidligere fredsprisvinnere mottar årets pris på vegne av Liu Xiaobo.

– Det er ikke et kjempestort problem for oss at prisvinneren ikke kan være til stede. Verken medaljen, diplomet eller pengene lider noen overlast hos oss mens de venter på den rettmessige eieren, sier Lundestad.

Seremonien den 10. desember vil gå som planlagt.

– Situasjonen i år er riktig nok unik og kan kanskje bare sammenlignes med Ossietzkys. Men listen over prisvinnere som ikke har kunnet være til stede, er lang. Det skyldes den situasjonen disse personene har vært i, og regimene de har levd under, understreker han.

Carl von Ossietzky, som mottok prisen i 1936, var en tysk journalist og pasifist som protesterte mot Tysklands opprustning etter at Hitler kom til makten i 1933. Han ble kastet i konsentrasjonsleir og ble nektet å reise til Norge for å motta prisen.

Inviterer ikke. Den norske nobelkomiteen har verken som politikk å invitere eller oppmuntre tidligere prisvinnere til å komme, forteller Lundestad. Unntaket er hvis enkelte prisvinnere har spesielle ønsker om tilstedeværelse fra tidligere år.

Walesa ble tildelt prisen i 1983, men sendte sin kone Danuta for å motta prisen på hans vegne. Han fryktet han ville bli nektet innreise til Polen om han reiste ut av landet.

Powered by Labrador CMS