Vil vekke prestekallet med sydenferie

En tur til Italia, Spania eller Hellas skal forhindre at prester gir opp jobben.

Kanskje kan synet av nonner på stranda holde liv i prestekallet hos norske prester?
Publisert Sist oppdatert

– Erfaringene viser at en stor andel prester slutter allerede etter sin første jobb. Dette må vi komme til livs, sier Ingrid Vad Nilsen, ekspedisjonssjef i kirkeavdelingen i Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet.

Utvalg. Tidligere kartlegginger har vist at mange unge prester føler seg alene i det de opplever som en slitsom og krevende tjeneste. For å stanse prestelekkasjen som følge av dette, satte Kirkedepartementet ned et utvalg som fikk i oppdrag å se hva som bør gjøres for å unngå at teologer avslutter sin prestekarriere få år etter at de har startet.

Nå har utvalget, som har bestått av Trond Glimsdal (leder), Hilde Sirnes, Christofer Solbakken, Thore Wiig Andersen, Gunnhild Nordgaard Hermstad, Inge Vestly og John Kaufman, kommet med sin innstilling.

LES OGSÅ: Prester lykkeligst på jobben

Bispeprat. Dette er noen av tiltakene som blir foreslått for å beholde prestene:

* Oppfølgingen av nye prester skjer hovedsakelig på «prestens hjemmebane», altså der presten jobber.

* Biskopen bør se nye prester i tjeneste i løpet av de to første tjenesteårene, for eksempel ved å høre en andakt, være tilstede på en gudstjeneste eller begravelse som presten har. Etterpå bør biskopen og presten ha en personlig samtale.

* De to første tjenesteårene skal prestene ha månedelige samtaler med sin prost.

* Unge prester har spesielle sosiale utfordringer og behov. I tillegg til at man bør ta hensyn til at mange nye prester er småbarnsforeldre, bør også single presters behov for fritid og sosiale samvær bli respektert.

* Det bør opprettes egne arbeidsveiledningsgrupper for unge i alle bispedømmer. Nye prester har plikt og rett til å være med i en slik gruppe de første tre tjenesteårene.

* Nyansatte prester kan søke om individuell veiledning.

* Nye prester blir oppfordret til å få kollegaveiledning og åndelig veiledning.

* Prestene gjennomfører det spesialtilpassede studiet «Prest og teolog i praksis», som utgjør 10 studiepoeng, i løpet av tredje og fjerde tjenesteår som prest.

* Prestene innkalles til en kursuke etter ett år i tjenesten. Denne uka bør være på studiestedene prestene studerte ved.

* Bispedømmene arrangerer hvert år to innføringsdager for alle nyansatte.

* Etter fem års tjeneste får prestene tilbud om en studiereise til Hellas, Italia eller Spania for å «sette seg dypere inn i de hellige skrifter og den kristne tros sannheter».

VERDIDEBATT.NO: Vil studiereise til Hellas, Italia eller Spania og de andre tiltakene være nok for å få prestene til å bli i kallet?

Utfordring. Personalrådgiver Trond Glimsdal i Hamar bispedømme har ledet arbeidsgruppa. Han karakteriserer arbeidet som spennende.

– Vårt arbeid har egentlig ikke vært spesielt vanskelig. Den store utfordringen er den som nå ligger foran oss, nemlig å sette disse tiltakene i verk. Hvis Den norske kirke gjennomfører dette programmet, tror jeg vi beholder flere prester i tjeneste.

– Dere foreslår at biskopen personlig skal ha samtale med nyansatte. Er det en riktig tidsbruk for en biskop som har en travel arbeidsdag?

– Vi mener at det er naturlig og viktig at biskopen prioriterer dette. Biskopen er prestens øverste ordnede, og bør ta seg tid til å høre hvordan tjenesten fungerer.

– Det blir også foreslått en «sydentur» til Hellas, Italia eller Spania etter fem års tjeneste. Hvorfor?

– Vi tror at en slik studietur kan fungere som en gulrot. Det er viktig å motivere prestene til videre tjeneste, og da kan en slik studietur være en motivasjonsfaktor. På prostibasis blir det allerede arrangert studieturer til ulike reisemål i Europa, så dette opplegget representerer ikke noe nytt, sier Trond Glimsdal.

Powered by Labrador CMS