Vil ikke tegne profeten

På sosiale medier oppfordres folk over hele verden å tegne Muhammed i protest mot sensur og terror. Det vil ikke oslofolk.

En av de største tegningene var denne – av en mann med skjegg og hodeplagg som bærer gevær. Han blir gjennomboret av en blyant.
Publisert Sist oppdatert

Hun tegner en penn med grønn tusj. Over skriver hun «Jeg har en penn, ha ha!». Dette er Kari Brun Ågotnes sin protest mot terrordrapene i Paris.

Søndag tok flere hundre oppfordringen om å tegne i solidaritet med ofrene i Frankrike. På Universitetsplassen kunne folk tegne og skrive på store, hvite ark.

Pennen taler

– Pennen er viktig, den skal tale. Jeg jobber som kommunikasjonssjef, og pennen er også i det daglige mitt viktigste verktøy, sier Brun Ågotnes.

– Kunne du tegnet profeten Muhammed?

– Umiddelbart ville jeg ikke det. Bare hvis det var den eneste aksjonsformen jeg kunne bruke. Vi trenger ikke tråkke på andres følelser, og jeg har respekt for andres religion, sier Kari Brun Ågotnes.

LES OGSÅ: Mener blasfemilovene må bort

«Tegn Muhammed»

På sosiale medier går nå oppfordringen om å delta på «Everybody Draw Muhammed Day» 20. mai. Amerikanske avistegnere har siden 2010 brukt aksjonen for å protestere mot sensur. Terroristene kan umulig ta alle som tegner profeten, mener de.

En av dem som har fått invitasjon er prest og forsker Sunniva Gylver. Hun er tydelig på at hun ikke skal delta. På sin Facebook-side skriver hun:

«Jeg skal ikke det. Ikke fordi jeg er imot ytringsfrihet. Men fordi det vil være et hån og en avvisning av mine mange muslimske venner - som også er for ytringsfrihet og synes terrorangrepet i Paris var forferdelig. Et initiativ som dette ekskluderer mange som mer enn noensinne trenger å kjenne at de er del av fellesskapet vårt (…). Finn andre måter å stå opp for ytringsfriheten på.»

LES OGSÅ: Vil ikke tvinges til selvsensur

De fleste som kommenterer Gylvers standpunkt, støtter henne, men hun får også høre at hun er feig. I en e-post til Vårt Land svarer hun på anklagen.

«Jeg opplever at religionsdialog ofte er hardt og sårbart arbeid, og langt fra feigt. (…) I vår norske kontekst tror jeg det å holde en god samtale og debatt levende, hvor vi våger å utfordre og være uenige, uten å harselere og tråkke på hverandre, gjør mer for ytringsfrihetens rom, enn å bli med på denne aksjonen.»

Trygg nok

Tegn Muhammed-aksjonen startet som en protest mot at to episoder av amerikanske tegnefilm-serien South Park ble stoppet etter at tegnerne ble truet for å ha tegnet profeten.

– Det virker som at aksjonen er for å provosere, sier Ørjan Jensen.

Han har tidligere levert illustrasjoner til Vårt Land og er leder for Norges-avdelingen av den internasjonale avistegnerorganisasjonen Feco (Federation of Cartoonists organisations).

– De har en viktig sak, det er ikke til å komme bort fra, men jeg er usikker på om dette er riktig vei å gå. Sammen er vi sterke, men vi burde være trygge nok i oss selv til ikke å provosere, sier Jensen.

LES OGSÅ: – Satiren finner alltid nye veier

En gris?

Vi ser ingen Muhammed-tegninger under markeringen i Oslo i går, men hva om noen hadde tegnet profeten som en gris?

Ørjan Jensen ville ikke sensurert den. Selv ville han ha tegnet noe som var samlende, ikke splittende.

Spørsmålet går til Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norges Presseforbund, som også var blant arrangørene bak tegneaksjonen i går.

– Vi har jo tenkt på det – hva om noen tegner hemningsløst? Hadde det skjedd, hadde vi ikke grepet inn. Jeg skulle gjerne sett at noen tok til motmæle og kom med en motytring. Klusset over, for eksempel. Om noen tegnet nazikorset, kunne noen tegnet et hjerte over. Man dreper ikke om noen ytrer seg.

LES OGSÅ: Mobbing eller satire?

Mobbing?

– Når går ytringen over til mobbing, som vår sjefredaktør mener satire kan være?

– Grensen for ytringsfriheten kan ikke settes der den enkelte føler seg fornærmet. I vurderingen må man spørre seg «er dette mobbing?». Det skjer i en diskusjon om en ytring er treffende eller egnet. Men jeg er vel så bekymret for det konforme samfunn der mange ikke sier det de mener fordi de er redd for å bli møtt med protester, sier Kjersti Løken Stavrum.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Powered by Labrador CMS