Vil ikke ha nordmenn på kinesiske operascener

Thomas Stanghelle betaler for at Nobels fredspris ble tildelt dissident Liu Xiaobo.

Den norske komponisten og musikkprodusenten Thomas Stanghelle fikk i går beskjed om at forestillingen «Some sunny night» er erklært uønsket i Kina som følge av tildelingen av Nobels fredspris.
Publisert Sist oppdatert

– Det kinesiske kulturdepartementet har lagt ned et absolutt forbud mot at operamusikalen «Some sunny night» skal framføres. Beskjeden er at alt som er norsk er uønsket i Kina, sier sangeren, komponisten og musikkprodusenten
Thomas Stanghelle til Vårt Land.

Blant aktørene som nå må avlyse den 14 dager lange Kina-turneen, er Alexander Rybak. I en kommentar til VG sier Rybak at det er veldig trist at turneen nå blir avlyst.

LES OGSÅ: Liu Xiaobo ber kona hente fredsprisen

Beklager. For Thomas Stanghelle var tirsdagen dagen da alt skjedde. Hans samarbeidspartner og problemløser i Kina, Mark Wang, ga endelig beskjed om at den planlagte turneen var stoppet. Dermed måtte Stanghelle kontakte musikere, sangere og andre aktører som er involvert i oppsetningen.

LES OGSÅ: Liu Xiaobos advokat: Kona må settes fri

– Til sammen skulle vi ha reist 60 personer fra Norge. Til sammen er det 200 involvert i forestillingen. Det sier seg selv at det er mye som må ordnes og kanselleres, sier Thomas Stanghelle, som vi treffer på en parkeringsplass i Kristiansand. Hele tiden blir han avbrutt av telefoner.

– Jeg beklager virkelig det som har skjedd. Akkurat i denne situasjonen hadde det vært viktig at vi fikk framført en operamusikal om at funksjonshemmede kan nå sine mål, sier Stanghelle.

Mistanke. Da Nobel-komiteen kunngjorde sitt valg på fredag, begynte Thomas Stanghelle å ane at det kunne bli vanskeligheter. Men han hadde tro på at Mark Wang skulle løse opp i problemene.

– Også tidligere har vi hatt problemer med det kinesiske byråkratiet. Men da har det vist seg at vi har klart å komme fram til ordninger ved å bruke diplomatiske løsninger. Men denne gangen var det ikke mulig å komme i en forhandlingsposisjon. Alt som kommer fra Norge, er uønsket. Det er straffen.

– Hva mener du om tildelingen av Fredsprisen?

– Jeg er for alt som kan sette menneskerettigheter og ytringsfrihet på dagsorden. Jeg kjenner ikke personlig til hva Liu Xiaobo har gjort, men prinsipielt mener jeg dette er en riktig tildeling, sier Thomas Stanghelle.

Økonomi. I tillegg til alle de praktiske utfordringene, ser Stanghelle også at han lider et økonomisk tap.

– Vi har våre forsikringer, som dekker noen av utgiftene. Men det er en hel rekke utgifter som vi ikke får dekket. Men dette har jeg ikke fått tid til å tenke på i dag.

– Vil du søke norske myndigheter om å dekke dine tap?

– Vi kommer helt sikkert til å søke støtte fra ulikt hold. Om det omfatter myndighetene har jeg ikke tatt stilling til, sier Stanghelle, som også er bekymret for de store utgiftene hans kinesiske samarbeidspartnere får.

– Det er den kinesiske statsoperaen som tok initiativet til denne turneen. De har lagt ned et enormt arbeid allerede. De kommer nå til å miste store inntekter. På sikt kan det komme til å gå ut over det kunstneriske arbeidet de driver, sier Thomas Stanghelle.

Powered by Labrador CMS