Vil bygge opp ny grønn blokk

Miljøpartiet vil få sentrumspartiene til å droppe valget mellom Jonas og Erna. De skal fristes inn i en grønn allianse.

Oslo-byråd Lan Marie Nguyen Berg (fra venstre), stortingsrepresentant Rasmus Hansson, talskvinne Une Aina Bastholm og Oslo-byråd Hanna Marcussen oppsummerte MDGs politiske år. I høst var det valgtriumf – nå er det gallupslit.
Publisert Sist oppdatert

– Vi vil få frem et nytt grønt tyngdepunkt i norsk politikk, med Miljøpartiet som motor, sier partiets ene talsperson, Rasmus Hansson.

Da Miljøpartiet De Grønne (MDG) fredag oppsummerte stortingsåret, lanserte de sin egen modell i regjeringsdebatten foran valget neste høst:

MDG, Sp, KrF, SV og Venstre bør sette seg ned for å formulere felles krav de som grønn blokk kan møte Ap og Høyre med. Slik kan de vise motmakt mot «fossilpartiene» og dagens toblokksystem.

LES BERIT AALBORGS KOMMENTAR: Mens flere av de andre småpartiene strever med å bygge opp tydelige kvinnelige profiler, framstår MDG nå nærmest som et klekkeri for dyktige, taleføre og smarte kvinner.

Invitasjon

Hansson og talspersonskollega Une Aina Bastholm sendte i går et invitasjonsbrev til de tre sentrumspartiene og SV. Målet er et snarlig møte.

– Er meningen like mye å røyke ut sentrumspartienes koblinger til rød og blå blokk og markere dere selv som de eneste uavhengige?

– Det er ikke sånn ment. Poenget er å definere mer makt mellom blokkene, svarer Bastholm.

Kollega Hansson bemerker at selv om både KrF og Venstre har støttet regjeringen, så har det regjeringsdebatten i disse partiene hatt en åpning «inn mot midten».

– En illustrasjon: Ett felles samarbeidspunkt kan være å holde Lofoten og Vesterålen oljefritt. Da må regjeringen – uansett hvem som vinner – forholde seg til dette, forklarer Hansson.

LES OGSÅ: Mer rødt i KrF-regnskapet

Press nedenfra

MDGs modell har et utspring fra miljøet rundt Framtiden i våre hender og har blitt en liten «snakkis» i alternativmiljøer. Debattanter har presset på for at grønne partier skal stå sammen – og utgjøre et tredje alternativ i norsk politikk.

– Den nye maktblokken kan kalles sentrum, grønn blokk eller som vi gjør nå: En grønn allianse inn mot valget, sa talsperson Bastholm.

LES OGSÅ: KrF-Lunde: De Grønne lurer sine velgere

Ridder-advarsel

Både da SV satt i rødgrønn regjering og fra dagens støttepartier, Venstre og KrF, har meldingen vært: Bare gjennom samarbeid med en regjering, får man stoppet miljøfiendtlige fremstøt.

MDG mener derimot at man må forene makt på utsiden først – med spisst budskap. MDGs tankegang tok Venstre-leder Trine Skei Grande et oppgjør med i en tale før jul: «Du skal aldri stemme på de ridderne med blankest rustning. For de har aldri vært i kamp».

«Fossilpartiene»

Men Rasmus Hansson mener miljøpartier begår en feil om de før et stortingsvalg gir støtte til et regjeringsalternativ.

– Ved å «forhåndsstemme» på et rødt eller blått alternativ, bidrar de til å sementere en lite grønn politikk. Da mister man muligheten til å spille de to «fossilpartiene» ut mot hverandre. Ifølge Hansson er MDGs strategiske mål for 2017-valget er å komme i posisjon til å «vippe» regjeringsmakten.

– Vi må få en grønnere regjering enn Norge noen gang har hatt, sier han.

LES OGSÅ: Verdikonflikter kan gi Ap-Jonas trøbbel

Internkrangel

Men internt i MDG er det også uenighet om partiet bør ta makt – eller protestere fra utsiden. Det at gallupkurvene nå peker nedover, tolkes som et tegn på at MDGs plass i Oslos byråd også har skremt velgere.

– Er samarbeidsutspillet også et grep for å unngå krangel i egne rekker?

– Det har vi ikke tenkt på, svarer Bastholm og Hansson.

Gjennom historien har nettopp store vannkraft- og oljeutbygginger blitt stemt igjennom av blå-røde-flertall.

– Kan ikke motreaksjonen mot en grønn allianse nettopp bli at røde og blå finner sammen og omgår miljøpartiene?

Bastholm: – Nei. For da undergraver Høyre og Ap sitt eget bilde av at de er motpoler.

Hansson: – Nei. De tør ikke. De to partiene lever av den oppkonstruerte motsetningen mellom rødt og blått. Om de ikke tar hensyn, blir de avslørt.

Powered by Labrador CMS