– Vi når ikke de som trenger hjelp i konfliktområdene
KONGO: Behovet for humanitær hjelp er stort, sier Kirkens Nødhjelp etter en forverring i sikkerhetsbildet i Øst-Kongo.

Siden oktober 2022 har hundretusener av mennesker blitt fordrevet i provinsen Nord-Kivu i Øst-Kongo. Årsaken er offensiven til opprørsgruppa M23 – en gruppe bestående av kongolesiske tutsier, som Kongo mener står i ledtog med nabolandet Rwanda.
I forrige uke brøt det igjen ut harde kamper mellom regjeringsstyrker og opprørsgruppa M23, som Rwanda anklages for å støtte, melder NTB.
Kirkens Nødhjelp forteller på telefon fra Kongo til Vårt Land om en svært krevende arbeidssituasjon. I begynnelsen av uken måtte ansatte i Goma bli hjemme fordi det var for farlig å reise til kontoret.
Stort behov for vann, hjelp og beskyttelse
– Det er nokså dramatisk det som skjer i områdene nå. Mandag denne uken ble et FN-helikopter skutt på, og en person i helikopteret ble drept, en annen alvorlig skadet. I tillegg har nå M23 klart å finne en ny alternativ rute inn til Goma, som setter byen på nytt i fare, sier Stephan Trellu, landansvarlig for Kirkens Nødhjelp i Øst-Kongo:
– Mange mennesker har flyktet fra krigsområdene og lever i flyktningleirer nær Goma. Men vi og våre partnere kommer for øyeblikket ikke inn i områdene som disse menneskene har flyktet fra. Risikoen er for stor. Men vi fortsetter med å gi bistand til den fordrevne befolkningen. Det er stort behov for medisinsk hjelp, vann og beskyttelse.
Øst-Kongo regnes som ett av de farligste områdene i verden. Om lag 130 ulike væpnede grupper er aktive i området, ifølge amerikanske anslag. Bruk av tortur og seksuell vold er svært utbredt, skrev NTB denne uken.
Forteller rystende historier fra Øst-Kongo
Før jul meldte NTB at FN letter på våpenembargo mot Kongo og forlenger fredsbevarende oppdrag. Det har kommet mange rystende historier fra Kongo og M23. Ansatte i Kirkens Nødhjelp forteller at de kjenner sikkerhetssituasjonen på kroppen. De jobber med å sørge for å nå frem med rent vann og livsviktig hjelpe overlevende etter vold mot kvinner og barn, men nå kommer de ikke inn i de opprørskontrollerte områdene.
Ifølge Kirkens Nødhjelp har opprørsbevegelsen M23 nektet påbud om å åpne nødhjelpskorridor inn i de opprørskontrollerte områdene.
– Sikkerhetsbildet i Kongo er svært utrygt nå. Vi når ikke de som trenger hjelp i konfliktområder. Det er stort behov for humanitær bistand, men tilgangen til enkelte områder er for farlig.
Nylig forhandlet OHCHR (FNs høykommissær for menneskerettigheter) sammen med Det internasjonale sikkerhetskontoret og Unicef om å få åpnet en nødhjelpskorridorer for å få tilgang til områdene. Det nektet M23.
Organisasjonene er øyeblikket derfor fortsatt i forhandlinger for å bringe inn humanitær hjelp til sivilbefolkningen.
Onsdag 8. februar drepte fredsbevarende soldater fra FN åtte sivile i sammenstøt som brøt ut under et angrep på en FN-kolonne øst i Kongo, det meldte NTB. Ifølge Redd Barna er om lag 120.000 mennesker er drevet på flukt som følge av nye kamper i den østlige delen av Kongo