Verdikløft mellom kristne
Medlemmer av Den norske kirke og frikirker svarer stikk motsatt om abort og homofilt samliv, viser ny statistikk.

– Dette er veldig store forskjeller, sier Tore Witsø Rafoss ved Kifo.
I to årelange teologiske og politiske stridsspørsmål – syn på abort og homofiles samliv – åpner det seg en avgrunn mellom medlemmene av Den norske kirke og øvrige protestantiske kirker.
– Frikirkeligheten er markant mer konservativ. Folkekirken er bare litt mer konservativ enn befolkningen som helhet, sier forskeren.
LES OGSÅ: KrF er et frikirkeparti. I Den norske kirke er partiet knøttlite og fallende.
Stor kontrast mellom Den norske kirke og frikirker
Det viser Kifos befolkningsundersøkelse «Religion 2019»:
Mens over fire av fem i Den norske kirke mener det ikke er galt at en kvinne tar abort hvis familien «ikke har råd til flere barn», svarer snaue fire av fem frikirkemedlemmer det motsatte.
Mens over syv av ti i Dnk svarer at det ikke «er galt i det hele tatt at voksne av samme kjønn har et seksuelt forhold», mener tre av fem frikirkelige det motsatte.
– Dette bekrefter tidligere funn om at frikirkene er veldig konservative i moralsk-religiøse spørsmål. Dnks medlemmer utgjør en stor andel av befolkningen og står derfor nærmere dens syn, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.
Rafoss ved Kifo under- streker at det likevel også er store forskjeller innad i frikirkeligheten i slike spørs- mål.
LES OGSÅ: Høyre har flest kristne velgere
Stilles riktig spørsmål?
Abort og homofiles samliv vekker fortsatt debatt i Kristen-Norge. Sist ute var striden i KRIK (Kristen Ungdomskontakt) om homofile ledere som lever i forhold – og om KRIKs prinsipielle syn på forhold mellom to av samme kjønn.
– Men hvorfor stiller dere ikke spørsmål om hvorvidt homofile skal få gifte seg i kirken, som har vært det store tema i Den norske kirke fram til nylig?
– Vi ville måle holdninger til homofilt samliv generelt, utover den debatten. Nettopp derfor kan vi fange opp at frikirkelige er så konservative, svarer Rafoss.
– Hvorfor knytter dere spørsmålet om abort til familiens økonomi? En annen formulering kunne kanskje gjort at flere sa ja til abort?
– I Norge er det få som vil være mot abort i ekstreme omstendigheter. Derfor valgte vi den minst dramatiske begrunnelsen, for å fange opp et spekter av meninger. Men små endringer i en påstand kan føre til annerledes svar.