Venstre med kurs bort fra makker KrF
Venstre-toppene kutter i kontantstøtte, flere velferdsordninger og vil ha større kutt i personskatt enn de blåblå. Avstand til KrF øker.

Venstre og KrF skal være partnere når det som kan bli krevende budsjettforhandlinger med Høyre/Frp starter i dag. Men da Venstre-toppene la frem partiets alternative budsjett i går, var de på kollisjonskurs med KrF på en serie felt.
– Svært mange påplusninger er KrF og Venstre enige om. Utfordringene ligger i inndekningene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.
Sammen vil de to partiene gå på barrikadene mot rekken av kutt overfor ideelle organisasjoner. Men i håndtere offentlige utgifter staker de to partiene ut helt ulik kurs.
LES OGSÅ: KrF bygger hinderløype for de blåblå
Velferdspenger
Grande mener budsjettutkastet tegner et godt bilde av det nye, moderne Venstre. Eksempelvis vil partiet:
• Kontanter: Venstre kutter hele kontantstøtten og gjør den om til såkalt ventestøtte. Der hanker Venstre inn nær 1,3 ekstramilliarder.
• Eldre arbeidstakere: Partiet vil avvikle det statlige tilskuddet til AFP (sparer 1,4 milliarder) og heve grensen for den 6. ferieuken (vinner 630 millioner).
• Lærere: Der KrF krever en norm for lærertetthet til 350 millioner, vil ikke Venstre ha den slags reguleringer og nøyer seg med 200 millioner ekstra til flere lærere.
• Skatt: Der KrF øker skattetrykket med 1,635 milliarder for å fordele mer, vil Venstre senke skatten til vanlige lønnsmottakere med totalt 3,1 milliarder kroner. KrF står alene i kravet om å ville bevare skatteklasse 2.
• Effektivisering: Venstre skjerper prosentkravet for effektivisering i offentlig sektor – og vil spare 1,6 milliarder.
• Livssyn: Venstre følger ikke KrF i å ville øke tilskuddet til Den norske kirke eller andre trossamfunn.
I KrFs budsjettalternativ var økt moms på godteri og brus på totalt 1,9 milliarder kroner den posten som betalte mest av regningen for nye tiltak.
Typisk borgerlig?
Venstre-leder Grande vil ikke være med på at partiet svinger seg ekstra høyt med skattelettelser til privatfolk akkurat i år.
– Skattelette har alltid villet gi, men pressen har alltid skrevet mest om de grønne avgiftene. Vi har nå blitt bedre til å få frem at Venstre vil ha et skatteskifte, med trykk på skifte av skatter.
– Men budsjettet kan synes mer borgerlig og typisk ikke-sosialistisk enn før?
– Folk ser et veldig sosialliberalt parti, der vi også vektlegger barna sterkt i fattigdomspolitikken.
LES OGSÅ: Milliardkrise før budsjettstart
Hareides utdanning
Venstre-lederen poengterer at budsjettet skal vise at Venstre «verdsetter det langsiktige» i politikken. Den saken handler også om å bremse offentlige utgifter. Akkurat der er KrF og Venstres alternativer tydelig forskjellige.
– I praksis har vel dere og KrF mer motsatt kurs enn på svært lenge?
– Jeg er jo litt forundret over at KrF ikke tar til seg de store utfordringene som Norge står overfor, nemlig veksten i offentlig sektor. KrF øker mange skatter og avgifter for å gi flere overføringer til enkeltgrupper. Slikt er det motsatte av innholdet i den perspektivmeldingen som også KrF støttet, svarer Grande og legger til:
– Knut Arild Hareide har jo mer utdanning i økonomi enn alle som har jobbet med dette i Venstre til sammen.
Ropstad: «Gjenkjennelig»
KrFs finanstalsmann Kjell Ingolf Ropstad mener forhandlingsmakkeren Venstre byr på et «gjenkjennelig» budsjett.
– Men øker ikke den politiske avstanden mellom dere og Venstre?
– Det er jeg ikke nødvendigvis enig i. Vi kjenner igjen Venstres kutt i kontantstøtte og omfattende og kreative skattegrep. Vi har møtt den utfordringen før og klart å finne løsninger sammen. På en rekke andre felt har vi viktige fellesnevnere med Venstre, svarer Ropstad.
LES OGSÅ: KrF og Venstre vokser
Imamutdanning
Våren 2016 vedtok Stortinget et integreringsforlik, der Venstre fikk gjennomslag for et gammelt ønske om en offisiell, norsk imamutdanning. I årets alternative budsjett setter partiet av fem millioner kroner til dette.
– Hvor viktig er det for deg nå få dette på plass?
– Det er viktig, fordi vi hadde et nesten enstemmig storting bak dette punktet i integreringsforliket. Nå har universitetet gjort jobben, utredet og står klar til å gjennomføre. De trenger de fem millionene for å komme i gang. Da er det veldig rart om ønsket ikke gjennomføres, svarer Grande.
LES OGSÅ: KrF vil gi mer til alternative skoler
Budsjettmeny
Venstre vil snu på rundt 28 milliarder kroner i det alternative budsjettet. Her er smakebiter fra Venstres forslag:
• 3000 flere kvoteflyktninger – utgift: 392 millioner.
• Heve alle tobakksavgifter med 10 prosent.
• Nei til «Tesla-skatten».
• 11 millioner i redusert avgift for småskalabryggerier.
• Støttekutt på 1,8 millioner for Human Right Service.
• 20 millioner til opptrapping av familievern.
• 2 millioner til religionsfrihetsarbeid.
• Hente inn 240 millioner kroner gjennom ny miljøavgift på plast.
• Nullmoms på kollektivreiser.
• Skattefradrag for energieffektivisering i egen bolig.
• Stoppe kutt overfor folkehøgskoler.
Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!