– Uten arbeid er livet meningsløst
Tusenvis av personer med avslag på asylsøknaden kan ikke returneres til hjemlandet og ender opp rettighetsløse i Norge. Bør få rett til arbeid, mener tidligere biskop.

Issayas Hagos (28) fra Eritrea kom til Norge i 2011. Som medlem av et opposisjonsparti i hjemlandet søkte han om politisk asyl, men fikk avslag i både 2012 og 2014. Norge har imidlertid ikke returavtale med Eritrea, og i slike tilfeller må en eventuell retur til hjemlandet skje frivillig.
Frykter forfølgelse
– Jeg har drevet med opposisjonsaktiviteter og frykter fengsel og tortur om jeg drar tilbake, sier Hagos.
Med endelig avslag på asylsøknaden og frykt for forfølgelse i hjemlandet, oppholder han seg ulovlig i Norge og har verken rett til utdanning, arbeid eller helsehjelp.
– Ulike selskaper har ønsket å tilby meg arbeid, men de har ikke lov til å ansette meg, forteller Hagos.
Fra 1. januar 2011 sluttet Skatte- etaten å utstede skattekort til papirløse. Konsekvensen var at personer i denne gruppen ikke lenger kunne ta lovlig arbeid.
– Jeg føler at livet er uten mening. Hver morgen ser jeg folk på vei til arbeid, mens jeg ikke har lov til å arbeide, sier han.
LES OGSÅ: Får husly mot sex hos eldre kvinne
Gjelder tusenvis
Situasjonen til Hagos er ikke unik. Det er usikkert hvor mange lenge- værende papirløse som oppholder seg i Norge. Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) bor det i dag 1.612 personer i mottak med utreiseplikt hvor det har gått minst tre år siden de søkte om asyl. I tillegg kommer alle de som har flyttet ut av mottaket. Ifølge Norsk organisasjon for asyl- søkere (NOAS) er det sannsynligvis snakk om flere tusen. Det finnes saker hvor personer har vært ulovlige og rettighetsløse i Norge i opp mot 20 år.
– Situasjonen for denne gruppen er veldig vanskelig. Noen overlever på venner og støttepersoner, mens andre tar svart arbeid og utnyttes, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS.
LES OGSÅ: Slik føles det å være papirløs
Ulike selskaper har ønsket å tilby meg arbeid, men de har ikke lov til å ansette meg.
Issayas Hagos
– Handlingslammelse
Hagos er medlem av organisasjonen Mennesker i limbo, som prøver å forbedre livssituasjonen for lengeværende papirløse. Tidligere biskop Tor B. Jørgensen er nyvalgt styreleder for organisasjonen. Jørgensen reagerer på fraværende politikere.
– Mange har forsøkt å forbedre de papirløses situasjon over lang tid, men det er en handlingslammelse fra politikerne, sier han.
– Disse menneskene faller utenfor alle ordninger vi har. Mange blir fanget opp av kriminell virksomhet og utnyttet. Dette er å frata noen menneske- verdet, fortsetter han.
Jørgensen tar til orde for å gi noen papirløse rett til arbeid.
– Utgangspunktet er at mange ikke har mulighet til å reise tilbake til hjemlandet. Her bør man behandle enkeltsaker og vurdere å gi arbeidstillatelse som kan åpne for lovlig arbeid og skattekort, sier Jørgensen.
Hagos mener det både hadde tjent staten og den enkelte å la papirløse ta lovlig arbeid.
– Da kunne folk følt seg nyttige og fått erfaring, i tillegg til å betale skatter til staten, sier Hagos.
LES OGSÅ: Frykter politiet skal gå etter hudfarge
Plikter å reise hjem
Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), sier at de med avslag på asylsøknaden har plikt til å reise hjem. Han mener det er meningsløst å la disse personene arbeide lovlig i Norge.
– Det er veldig få, om noen, som er ureturnerbare. Det er ikke alle vi kan tvangsreturnere, fordi hjemlandet motsetter seg tvangsreturer, men de aller fleste kan reise hjem på egen hånd. Vi kan ikke belønne mennesker som ikke retter seg etter lovlig fattede vedtak med en arbeidstillatelse. Det ville vært helt meningsløst, sier Brein-Karlsen.
– Denne regjeringen jobber for at færre ubegrunnede asylsøkere skal komme til Norge. Vi vil ikke friste flere til å komme ved å tilby arbeidstillatelser til de som får avslag på asylsøknaden sin, avslutter statssekretæren.