Usikker vei videre for norske metodister
Det er uro og splittelse blant norske metodister, etter at United Methodist Church sist uke stod fast på at homofilt samliv er «uforenelig med kristen lære».

Metodistene åpner ikke opp for likekjønnet vigsel. Det ble klart da generalkonferansen til United Methodist Church (UNC) sist uke stemte mot å åpne opp for at metodister i ulike deler av verden kan ha ulik teologi og praksis om homofili. Onsdag formiddag møttes ansatte, prester og diakoner i Den norske metodistkirken for å diskutere hvordan de skal forholde seg til avgjørelsen.
– Det kom klart frem at vi er splittet i synet på avgjørelsen. De fleste bærer på en sorg over prosessen og at kirken er så todelt, sier Hilde Marie Movafagh, rektor ved Metodistkirkens teologiske seminar på MF Vitenskapelig høyskole.
Onsdag formiddag møttes ansatte, prester og diakoner i Centralkirken i Oslo for å snakke ut om prosessen og vedtaket metodistenes verdensorganisasjon.
– Vedtaket var helt riktig og i tråd med det som alltid har vært kirkens syn. Riktignok med litt skjerpende ordbruk i forhold til konsekvensene for brudd med kirkens lære, mener Dag Martin Østevold, prest i Centralkirken i Bergen.
Han er en av flere konservative metodister som er glad for resultatet, men likevel bekymret for konsekvensene det kan få for kirkesamfunnet.
– Jeg kan vanskelig se for meg at hele kirken kan leve med denne avgjørelsen, sier han.
Vanskelig å leve med
Audun Westad, leder av Metodistkirkens hovedstyre og delegat til generalkonferansen, er av dem som synes generalkonferansens avgjørelse er vanskelig å leve med. Han mener metodistkirken i Norge nå må forsøke å finne ut av hvordan den kan leve med vedtaket. Selv kan han forestille seg alt fra mindre strukturendringer til et brudd mellom norske metodister og UMC.
– Det er vanskelig å si noe mer på nåværende tidspunkt, sier han.
Ifølge Westad har enkelte norske metodistmenigheter allerede mottatt utmeldinger etter vedtaket sist uke.
– Metodistene er delt. Noen synes at dette var et godt valg og ønsker endringene velkommen. Mange er dypt skuffet, sier Westad.
Konservativ natur
For å unngå en splittelse blant norske metodister mener Hilde Marie Movafagh at det er avgjørende av begge fløyer i metodistkirken nå forholder seg respektfullt til hverandre.
– Noen stemmer på den konservative siden har litt vanskelig for å inkludere flere i syn enn sitt eget. Det ligger i den konservative teologiens natur. Det forstår jeg veldig godt, sier hun.
For den delen av kirken som befinner seg utenfor USA, trår ikke vedtaket i kraft før 15. mai 2021. Konferansen Nord-Europa og Eurasia, som den norske Metodistkirken er en del av, skal avholde konferanse i februar samme år.
– Det betyr at vi er i en tenkeboks og kommer til å se på hvilke samarbeidsløsninger som er i Europa. Dette ble nevnt forsiktig på møtet, men det er ingenting som er staket ut enda, sier hun.
– Betyr dette at det kan bli aktuelt å slå seg sammen med andre Metodistsamfunn?
– Det er en av mange muligheter. Europa er veldig delt i denne saken og det er øst mot vest. Det kan hende det er gunstig med andre strukturer enn de som er i dag, sier hun.
LES MER: The United Methodist Church, som Metodistkirken i Norge er en del av, rakner i sømmene.
Ikke fare for splittelse
Christian Alsted, biskop i Metodistkirken i Nord-Europa tror ikke det er fare for splittelse i den norske Metodistkirken.
– Det er min oppfatning at vi har gode, sterke og dype relasjoner. Uenigheten har vært der i flere år, så har vi frem til nå klart å bevare gode relasjoner og enhet i kirken. Det tror jeg det er mulig å fortsette med, sier han.
Biskopen mener likevel at kirken trenger dypere samtaler blant annet om bibelsyn, etikk, og frelseforståelse.
– I Norge har man hatt en tradisjon for at alle har vært lojale mot kirkeordningen, også dem som har vært uenige. Når man nå opplever at det skjer en innstramning og en tydeliggjøring – at det kan være straff mot å bryte kirkeordningen – er det en del som opplever det som vanskelig, sier han.
Alsted viser også til at den norske metodistkirken befinner seg i en helt annen kontekst enn de andre metodistkirkene i verden.
– Det er en sterk polarisering i kirken internasjonalt, ikke minst USA. I USA er det et politisk og sosialt system som er politisk polarisert mellom demokrat og republikaner. I Norge er man vant til flere nyanser, både i politikken og kulturen. Derfor tror jeg også det er mulig for oss som kirke å håndtere dette på en annen måte, sier han.