Urfolksaktivister drepes daglig i Amazonas
BRASIL: Volden mot urfolksaktivister øker i Amazonas, der det ifølge den katolske organisasjonen Adveniat i gjennomsnitt ble drept én aktivist daglig i fjor.

Skogsdrift, jordbruk, ulovlig gruvevirksomhet og vannkraftutbygging gjør stadig større innhogg i verdens største regnskog og truer i økende grad urbefolkningen som lever der.
Urbefolkningen i Amazonas kjemper en intens kamp for å bevare regnskogen, som også trues av klimaendringene. Mange må bøte med livet når de tar opp kampen mot kriminelle og mektige næringsinteresser.
Siden 2014 er rundt 600 urfolksaktivister drept i Amazonas, og det siste året er det i gjennomsnitt drept én aktivist daglig, ifølge en rapport fra Adveniat.
– Dersom de ikke slutter å drepe miljøvernaktivister fra urbefolkningen, vil vi aldri lykkes med å beskytte regnskogen og på den måten også klimaet, sier Adveniats leder Michael Heinz.
Forverring under Bolsonaro
Etter at Jair Bolsonaro overtok som president i Brasil i 2019, har avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas økt kraftig. Bolsonaro har gjort det klart at han vil satse på landbruk og annen næringsvirksomhet i regnskogen, ikke miljøvern.
De siste tolv månedene er 8.712 kvadratkilometer med skog, et område som nesten tilsvarer Rogaland, rasert i Amazonas, ifølge det brasilianske forskningsinstituttet INPE.
Bolsonaro fikk nylig også gjennom en lovendring der de som på ulovlig vis tar seg inn i områder som tidligere tilhørte urbefolkningen, kan få papirer fra myndighetene på at de er rettmessige eiere.