– Ungdommer som ruser seg vil bli forstått, ikke straffet

RUS: Straff hjelper ikke unge bort fra rus. Det mener Dania (20) og Leo (20) som har ruset seg tidligere. Unge ruser seg ikke for moro skyld, men fordi de har det vondt, mener de.

Diverse organisasjoner som jobber med ungdommer i rusfeltet mener at avkriminalisering vil gjøre lettere å bygge tillit med ungdommer i møte med organisasjonene.
HJELPER IKKE: Dania og Leo er samstemte: Trussel om straff holder ikke unge borte fra narkotika og hjelper dem heller ikke til å slutte å ruse seg.
Publisert Sist oppdatert

– Det var ekkelt å se under hele debatten om rusreformen hva slags syn voksne har på barna som ruser seg. Barn ser hvordan voksne tenker og ser at voksne tror at straff fungerer. Dette er ikke godt å kjenne på, sier Dania (20) til Vårt Land når vi møter med henne og Leo (20) foran Forandringsfabrikken i Oslo.

Begge to har ruset seg før, men lever rusfritt nå. I regi av Forandringsfabrikken har de også vært med på samtaler med barn og unge som sliter med rusbruk. Forandringsfabrikken er en stiftelse og et kunnskapssenter som jobber for å forbedre skole og hjelpesystemene for barn.

Diverse organisasjoner som jobber med ungdommer i rusfeltet mener at avkriminalisering vil gjøre lettere å bygge tillit med ungdommer i møte med organisasjonene.
SMERTE: Hvis man bare tar bort rusmidlene uten å jobbe med hva det handler om, finner man en annen måte å få ut smertene, forteller Dania.

Denne våren har debatten om avkriminalisering av narkotika rast. Forrige helg avviste Arbeiderpartiets landsmøte forslaget fra regjeringen, om å avkriminalisere mindre brukerdoser av narkotika. Organisasjoner tett på unge rusbrukere ønsker en reform, men er uenige om hva den bør inneholde.

Hva rus handler om

Det er viktig å finne ut hva rus faktisk handler om – for å kunne hjelpe ungdommer, mener Dania og Leo, som ikke ønsker å stå fram med fullt navn.

– For mange barn er rus en flukt fra det som gjør vondt. Når du har opplevd vonde ting, trenger du en pause og å komme deg vekk fra det, forteller Dania.

Diverse organisasjoner som jobber med ungdommer i rusfeltet mener at avkriminalisering vil gjøre lettere å bygge tillit med ungdommer i møte med organisasjonene.
UMULIG: Hvis du møter voksne som sier at rus ikke er bra og det kommer til å ødelegge livet ditt, blir det nesten umulig å være ærlig om årsakene, sier Dania.

– Men kan man ikke ruse seg bare for å ha det gøy?

– Hvis du hadde spurt meg for noen år siden, ville jeg si at jeg ruset meg for å ha det gøy. Dette er ofte det første svaret som kommer ut. Jeg har opplevd mye vondt, og det var nok den egentlige grunnen. Hvordan kan man vite at ungdommene ruser seg bare for å ha det gøy? spør hun.

– Man føler seg ikke som en del av fellesskapet

Leo har møtt ulike instanser, blant annet skole og helsevesenet, i sin kamp med rus. Han mener at måten samfunnet behandler unge som ruser seg på, er ekskluderende.

– Noen begynner å ruse seg fordi man ikke føler seg en del av fellesskapet, og dermed blir avstanden til fellesskapet større med synet som vi har på unge som ruser seg. Man trenger å bli forstått, ikke å bli dømt, sier han.

Diverse organisasjoner som jobber med ungdommer i rusfeltet mener at avkriminalisering vil gjøre lettere å bygge tillit med ungdommer i møte med organisasjonene.
TILLIT: Du mister tilliten til at voksne faktisk vil hjelpe ungdom som ruser seg, når du blir presset vekk, forteller Leon.

Med voksnes syn på unge som ruser seg, mister mange tilliten til at voksne faktisk vil hjelpe ungdom som ruser seg, mener Leo.

– Det eneste man lærer med straff, er å skjule at du ruser deg, gjemme at du har det vondt, at du ikke kan be om hjelp, sier han.

Denne meningen bygger han på sine egne erfaringer.

Han understreker at hvis man skal klare å slutte med rus, må man klare å snakke om hvorfor man ruser seg.

Diverse organisasjoner som jobber med ungdommer i rusfeltet mener at avkriminalisering vil gjøre lettere å bygge tillit med ungdommer i møte med organisasjonene.
UTENFORSKAP: Barn og unge som begynner å ruse seg faller ut av samfunnet, og man går lengre og lengre ut, hvis du møter med straff, sier Dania.

Det eneste man lærer med straff, er å skjule at du ruser deg, gjemme at du har det vondt, at du ikke kan be om hjelp.

Leo (20)

Dania forteller også at de voksne som hun har møtt, hadde fokus på selve rusen istedenfor grunnen til at hun ruser seg.

– Rus er et uttrykk for smerte. Det finnes mange andre smerteuttrykk som barn bruker – blant annet selvskading, problemer med mat og selvmordsforsøk. Hvis du skader deg selv, blir du ikke truet med bøter. Hvorfor skal man gjøre det med rus? spør hun.

Voksne som de kan være ærlige med

Nå lever både Dania og Leo et liv langt unna rusmidler. Hjelpen fikk de fra voksne som de kunne være ærlige med.

Diverse organisasjoner som jobber med ungdommer i rusfeltet mener at avkriminalisering vil gjøre lettere å bygge tillit med ungdommer i møte med organisasjonene.
VOKSNE: Det fins varme, gode, snille, omsorgsfulle voksne som bare vil forstå, forteller Dania og Leon.

Unge trenger også hjelp og veiledning fra voksne for å finne ut det som kan gi mening i livene deres, mener Dania.

Voksne må være villige til å forstå hvorfor barn ruser seg. Ingen vil egentlig ruse seg.

Dania (20)

Vil satse på forebygging

Ungdom mot Narkotika (UMN) er blant organisasjonene som er imot at bruken av rusmidler skal avkriminaliseres. Organisasjonen mener avkriminalisering kan føre til økt rusbruk hos ungdommer, og derfor er det viktig å legge vekt på forebyggende arbeid før unge møter narkotika.

Lido Ali, lederen til UMN, understreker at organisasjoner er for en rusreform med gode tiltak som kommer på banen tidlig og kan hjelpe unge.

– Vi trenger en rusreform som er bedre tilpasset ungdom, sier hun til Vårt Land.

Lido Ali, Lederen til Ungdom mot Narkotika
Lederen til Ungdom mot Narkotika Lido Ali mener at det fins allerede gode tiltak for tidlig intervensjon, og UMN er opptatt av å styrke og forbedre slike tiltak.

– Straff kan være en hindring for å nå unge

Uteseksjonen jobber med oppsøkende sosialt- og helsefaglig arbeid mot utsatte mennesker og miljøer i Oslo sentrum. De har jevnlig kontakt med ungdommer som er utsatt for rusbruk. Leder for Uteseksjonen Børge Erdal er tilhenger av avkriminalisering av bruk og besittelse av brukerdoser av narkotika.

– Jeg mener at straff kan være en hindring for å bygge tillit og relasjoner i arbeidet vårt. Det skaper et klima der ungdommer ikke tør være ærlige om hva de sliter med. Dette gjør det mer utfordrende å nå sårbare unge på en god måte, og gi god hjelp tidlig, forteller Erdal til Vårt Land.

Børge Erdal er lederen for Uteseksjonen i Oslo kommune.
LEDER: Børge Erdal er lederen for Uteseksjonen i Oslo kommune.

Han forteller videre at deres erfaring er at straff rammer skjevt og ytterligere forverrer situasjonen for allerede levekårsutsatte unge.

– Min oppfatning er at straff og avskrekking ikke har noe påvist god effekt i forebygging og tidlig innsats, og heller bør benyttes når det er forholdsmessig, legger han til slutt.

De som jobber oppsøkende, og andre lavterskeltilbud, vil lettere kunne snakke med ungdom om rusmiddelbruk når redselen for straff forsvinner.

Landsforeningen for oppsøkende sosialt ungdomsarbeid

Rusreformen

  • Et hovedelement i rusreformen som regjeringen har foreslått, er at narkotika fortsatt skal være forbudt, men at bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk skal avkriminaliseres og ikke lenger straffes.
  • Regjeringspartiene samt SV, Rødt og MDG er for avkriminalisering, men forslaget har ikke flertall.
  • Arbeiderpartiet vedtok på sitt landsmøte å si ja til avkriminalisering for tunge rusavhengige, men ikke for andre brukere. Tunge rusbrukere skal i stedet møtes med helsehjelp og oppfølging. Senterpartiet har tidligere vedtatt det samme.
  • Frp er imot all avkriminalisering.
  • Ungdata-undersøkelsen viser at 15 prosent av ungdommer i hele Norge har blitt tilbudt cannabis i det siste året. 4 prosent av ungdommene har brukt cannabis.
  • FNs komite for for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter foreslår at Norge bør avkriminalisere rusbruk og øke tilgjengeligheten til hjelpemidler.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS