UNE gir avslag til familie i kirkeasyl: - Syv år i kirkeasyl burde være nok

KIRKEASYL: For tredje gang har familien Collin Johnson fått nei av Utlendingsnemnda (UNE). – Avgjørelsen er uforståelig. Vi har lagt frem omfattende bevis, sier familien.

Familien Collin Johnson har bodd i Finnsnes kirke i Troms siden oktober 2014. De tør ikke forlate kirken i frykt for å bli arrestert.
I KIRKEASYL: Familien Collin Johnson fra Sri Lanka har bodd i Finnsnes kirke i Troms siden oktober 2014. De kjemper for å få opphold i Norge.
Publisert Sist oppdatert

– Vi var veldig optimistiske denne gangen. UNEs avgjørelse er uforståelig. Vi har lagt frem omfattende bevis. Jeg skjønner ikke hva mer UNE trenger, sier Dilani Johnson Collin, datteren av ekteparet Merry Anjala og Anonipillai Johnsen Collin, som kom til Norge fra Sri Lanka i 2009, rett etter borgerkrigen.

Johnson Collin forteller at hun ble sjokkert da familien fikk nok et avslag. UNE har behandlet en omgjøringsanmodning fra familien, og omgjør ikke vedtaket som har blitt gjort tidligere i saken.

– Situasjonen er veldig vanskelig, sier hun.

Det var Folkebladet som omtalte saken først.

Dette er saken

  • Familien Collin Johnson kom til Norge i 2009. De er redde for å bli forfulgt, fengslet og torturert hvis de reiser til Sri Lanka.
  • Familien har søkt asyl i Norge, uten å få medhold. Familien har sittet i kirkeasyl i Troms de siste syv årene.
  • Familien fikk denne uken avslag på omgjøringsanmodningen. Ifølge UNE er omgjøringsanmodninger i asylsaker, «saker hvor den som allerede har fått et avslag fra UNE, ber oss om å se på saken på nytt».

– Har mistet hele ungdomslivet

Familien er tamilske katolikker og var med i separatistbevegelsen tamiltigrene (LTTE) under krigen. I frykt for å bli forfulgt, fengslet og torturert, sier familien at de ikke kan reise tilbake til hjemlandet. De første fem årene i Norge bodde familien på asylmottak. I 2014 søkte familien tilflukt i Finnsnes kirke, hvor de fortsatt sitter i kirkeasyl.

Kirkeasyl er en ikke kirkelig ordning, men noe mennesker i nød selv etablerer når de går inn i en kirke for å søke tilflukt der. I desember skrev Vårt Land at familien ikke tør å forlate kirken i redsel for å bli arrestert og deportert.

– Jeg kom til Norge da jeg var 21 år gammel. Jeg har mistet hele ungdomslivet mitt. Syv år i kirkeasyl burde være nok, sier Johnson Collin.

Hun håper at hun en dag kan studere eller jobbe i Norge.

Familien tør ikke å forlate kirken i frykt for å bli arrestert og deportert. Dilani Collin Johnson drømmer om å jobbe og bo i Norge, hvor hun har sittet i kirkeasyl i syv år.

– Avgjørelsen er helt feil

– Avgjørelsen er helt feil. Vi hadde mange sterke opplysninger som vi var sikre på at ville være avgjørende for saken, sier leder av støttegruppen Kjellrun Skoglund.

Hun forteller at de blant annet har lagt frem rapporter og har vitner som støtter familiens historie om at det vil være farlig for dem å reise tilbake til hjemlandet.

– Familien må få beskyttelse i Norge. Det er både merkelig og lite rettferdig at samme nemndlederne i UNE har behandler saken alle gangene, sier Skoglund.

Støttegruppa mener UNEs avgjørelse ikke står seg rettslig, og Skoglund forteller at familien vurderer å ta det nye vedtaket til retten. De vil samle inn mer informasjon og dokumentasjon før de bestemmer seg.

– Forsvarlig med retur til Sri Lanka

Avdelingsleder i Utlendingsnemnda Ingun Halle skriver i en e-post til Vårt Land at UNE mener det er trygt og forsvarlig for familien å returnere til Sri Lanka.

– Også tingretten og lagmannsretten har kommet til samme konklusjon, og Høyesterett har avvist anken i to omganger, skriver Halle.

– Klageinstansen UNE endrer ikke nemndleder for hver anmodning om omgjøring som kommer etter at instansen har truffet et negativt vedtak, fortsetter hun.

UNE presiserer imidlertid at de første avgjørelsene i denne saken ble gjort av en annen nemndleder og at saken er blitt grundig behandlet.

Powered by Labrador CMS