UNE behandler Mustafa Hasans sak på nytt

OPPHOLD NORGE: Utlendingsnemnda (UNE) anker ikke dommen fra tingretten i Mustafa Hasans sak. Dermed behandler UNE sakens hans på nytt.

Mustafa Hasan har gått til sak mot UNE for å få bli i Norge. Dommen er nå ventet 29. juli. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
VANT FRAM: Mustafa Hasan saksøkte staten ved Utlendingsnemnda for å få opphold i Norge. Han vant fram, nå må UNE behandle sakens hans på nytt.
Publisert Sist oppdatert

Slik forklarer UNE avgjørelsen om ikke å anke dommen fra Oslo tingrett:

– Fordi den er helt konkret begrunnet og fordi det kom fram nye opplysninger under rettssaken om Hasans situasjon, opplyser avdelingsleder Terje Østraat i Utlendingsnemnda (UNE) i en epost til Vårt Land.

Aftenposten meldte saken først.

Som følge av at Hasan vant fram i tingretten skal UNE behandle hans søknad om opphold i Norge på nytt.

Østraat opplyser at det var både argumenter som talte for å anke og for ikke å anke.

– Grunnen til at UNE ikke anker, er at vi vurderte argumentene for å la være til å veie tyngst.

Han minner om at tingretten også ga UNE støtte på flere viktige punkter.

Kjent ugyldig

I juli ble UNEs vedtak om utsendelse av Mustafa Hasan kjent ugyldig i tingretten.

– Nå er jeg bare utrolig glad. Dette er en så stor vekt av skuldrene, du aner ikke. Jeg er fornøyd og klar for å starte livet, sa han til TV 2.

Retten mente blant annet at hans mangeårige botid og tilknytning til Norge gjennom oppveksten ikke i tilstrekkelig grad er vurdert og tatt hensyn til i Utlendingsnemndas (UNE) begrunnelse.

– Dette må anses som en saksbehandlingsfeil som har ledet til et mangelfullt og uriktig avgjørelsesgrunnlag på punkter av betydning for vedtaket vedrørende opphold på humanitært grunnlag etter utlendingsloven paragraf 38, heter det i dommen.

Domstolen behandlet Hasans sak etter at tenåringen hadde saksøkt staten ved UNE. Hasan ønsker opphold i Norge, slik en bror har fått.

Dommer tok dissens

Dommen ble avsagt under dissens, der én meddommer mente at UNEs vedtak var gyldig. UNE må også betale over 1,6 millioner kroner i sakskostnader.

Til VG sier 18-åringen at han ikke hadde helt tro på at det skulle gå veien, og at han er stolt og ydmyk for alle som har hjulpet ham.

– Jeg håper dette kan gi flere muligheter for andre til å få saken sin vurdert på nytt. Kanskje kan politikerne fatte nye vedtak på Stortinget. Kanskje forstår de nå at man ikke kan deportere barn på denne måten mer, sier han.

Solid dom

Hasans advokat Nicolai V. Skjerdal omtalte dommen som grundig og solid.

– Det som vil skje nå, er at utlendingsmyndighetene må vurdere hans oppholdssøknad på nytt, vel å merke med de direktiver som kommer med dommen, sa Skjerdal til NTB i juli.

Hasan-saken

• Mustafa Hasan har bodd og vokst opp i Asker siden han var seks år gammel. I november i fjor mottok han et endelig vedtak om at han måtte forlate landet i løpet av kort tid.

• Han kom til Norge fra Jordan med sin familie i 2008. De fikk midlertidig oppholdstillatelse, men oppholdstillatelsen ble trukket tilbake etter fire år.

• De fleste familiemedlemmene ble sendt ut av landet, men ikke Mustafa Hasan fordi han var under 18 år.

• I fjor fylte han 18 år og mottok et endelig vedtak fra Utlendingsnemnda (UNE) om utkastelse. Utreisefristen har siden blitt utsatt flere ganger.

• Bakgrunnen for vedtaket er at moren skal ha oppgitt feil nasjonalitet da de kom til Norge i 2008. Vedtaket slo fast at Mustafa Hasan måtte ut av Norge og dra til Jordan fordi moren er jordansk statsborger.

• Han har fått bred støtte fra lokalsamfunnet og politikere. En demonstrasjon utenfor Stortinget søndag 29. november fikk mye oppmerksomhet og gjorde saken til en nasjonal nyhet.

• Senere skrev mer enn 100.000 personer under på en underskriftskampanje for å sørge for at Mustafa Hasan kunne bli i Norge.

• I desember 2020 ble det klart at advokatfirmaet Fend tok ut søksmål mot UNE på vegne av Mustafa Hasan. I juli 2021 vant de fram med søksmålet i Oslo tingrett, og utvisningsvedtaket ble kjent ugyldig.

• Et sentralt punkt i søksmålet var at hans ett år eldre bror har fått opphold.

• Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS