Ulikhet og likestilling
Økonomisk likhet gir like muligheter for alle kjønn.

For oss som er opptatt av feminisme og kvinnekamp, er kampen mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders symboltung, på grensen til det pedagogiske, når det gjelder å forstå ulike former for feministisk ideologi: Der Clinton vektlegger likestilling og kvinners muligheter, fokuserer Sanders på økonomisk ulikhet. Det gjør at mange kvinner støtter ham, på tross av drømmen om en kvinnelig statsleder.
LES MER: «Hvordan skal Bill tituleres hvis Hillary Clinton blir president?», spør Berit Aalborg
Dilemma
Mange kvinner som har vært lenge i arbeidslivet, har stor sympati for Clinton. Vi har sett fra avstand, og erfart snev av selv, den grenseløse latterliggjøringen man kan oppleve på grunn av sitt kjønn når man ønsker en posisjon.
Vi ser dilemmaene: Er hun bestemt blir kun kalt sint. Er hun nyansert og kompleks, blir hun beskrevet som veik. Mange kvinner vet mye om disse klaustrofobiske båsene. Likevel vet vi også at kvinner i topposisjoner ikke automatisk kjemper for andres kvinners rettigheter. Det er nok å erindre Margaret Thatcher.
LES MER: «Unge mennesker flokker seg rundt Bernie Sanders», skriver Erling Rimehaug
Kvinner inn, makten ut?
Vi kan også merke oss det Torild Skard skriver i verket Maktens kvinner: «det er likevel bemerkelsesverdig, at flere kvinner gikk til topps i politikken så vel i industriland som i utviklingsland i en periode da nyliberalistiske strømninger førte til omfattende innskrenkning og privatisering av statlig virksomhet slik at politikernes direkte innflytelsesområde ble mindre».
Blir makten mindre når kvinner kommer inn? Eller kommer kvinner inn fordi makta har flyttet seg til et annet sted? Det er en analyse verdt å dvele ved. «For», skriver Skard, «likestilling vil neppe bli virkelighet i samfunn der det er markedsliberalistisk tenkning og press som avgjør politikken, og de sosiale og økonomiske ulikhetene som en følge av denne ideologien øker.»
Kvinnekamp kan derfor aldri løsrives fra denne kampen. Derfor ser amerikanske kvinner flest på Sanders som en kampfelle for nettopp likhet, frihet og søsterskap.
Linn Stalsberg er forfatter og journalist.
Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!