Tvunget til å se morens og brorens henrettelse
Shin Dong-hyuk ble han tvunget til å overvære morens og brorens henrettelse.
Han ble født i fangeleir 14 i Nord-Korea i 1982. Mange år senere ble Shin Dong-hyuk tvunget til å være til stede da moren og broren ble drept. Nå er boka om livet i leiren og flukten derfra ute på norsk.
– Svært få bøker har gitt denne anmelderen trang til å erklære et annet land krig, men Blaine Hardens beretning om flyktningen Shin er blant dem, skrev den danske Weekendavisens anmelder om Flukten fra Leir 14.
– Nei, jeg har ikke svaret på hva man skal gjøre med Nord-Korea, sier den amerikanske forfatteren og journalisten Blaine Harden (60) som har ført boka i pennen.
Krig. – Intervensjon utenfra i Nord-Korea ville sannsynligvis utløse et svar. Rakettene nordfra vil bruke fire minutter til Seoul, og det ville koste titusener eller hundretusener liv. Så det er en militær utpressingssituasjon som foreligger, sier Blaine til NTB.
Nå 30 år gamle Shin Dong-hyuk, tynn, alvorlig og litt forkjølet, i blå vindjakke og jeans, har heller ikke svaret.
– Spørsmålet er ikke hva jeg vil. Spørsmålet er hva verden vil, også i lys av erfaringen med Nazi-Tyskland og Røde Khmers Kambodsja. Også du, reporter, vet bedre enn meg hva verden vil, sier han.
Tortur. «Veksten hans ble satt tilbake av feilernæringen i leiren», skriver Blaine om Shin.
«Han er kortvokst og slank – 167 centimeter høy og 54,5 kilo. Armene er krumbøyde etter alt barnearbeidet. Korsryggen og rumpeballene har arr etter torturistenes flammer. Huden over kjønnsorganet hans har et stikkmerke fra kroken som ble brukt til å heise ham opp over bålet. Anklene har arr etter fotjernene han ble hengt opp i – med hodet ned – på isolasjonscellen», fortsetter forfatteren.
«Høyre langfinger er avkappet ved den første knoken – vokterens straff fordi gutten mistet en symaskin i gulvet i leirens klesfabrikk. Begge skinnebein, fra kneet til ankelen, er vansiret og arret etter brannsår fra det elektriske piggtrådgjerdet som ikke maktet å holde ham innesperret lenger i Leir 14».
Enorm respons. Blaine forteller at han skrev den første artikkelen om Shin i The Washington Post i november 2008. Det var ingen førstesidehistorie, men responsen fra leserne var enorm. Etter det foreslo han for Shin at de skulle utgi ei bok med hans historie.
Men det gikk nesten et år før Shin bestemte seg og sa ja til å få livet brettet ut for verden. Tilliten manglet, både til verden og journalisten. Så sa han ja, og boka kom først på engelsk, nå på blant annet norsk, dansk, finsk, tysk og japansk. (©NTB)