Trondheims Israel-boikott skal sjekkes av UD
Trondheim har vedtatt boikott av israelske varer og tjenester fra okkuperte områder, men nå skal regjeringen undersøke om vedtaket er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser.

Det kommer fram i et svar i Stortinget fra utenriksminister Børge Brende (H) på et skriftlig spørsmål fra KrFs Hans Olav Syversen.
– I 2005 ble et mer generelt boikottvedtak i Sør-Trøndelag fylkeskommune rettet mot Israel avvist som lovstridig av Stoltenberg-regjeringen. Hvordan ser utenriksministeren på vedtaket i Trondheim kommune? skriver Syversen.
JOAV MELCHIOR: Trondheims Israel-boikott er et lettvint og falskt svar
– Boikott fungerer ikke
Brende viser til at regjeringen ikke har tro på at boikott vil fungere som politisk virkemiddel i konflikten mellom israelerne og palestinerne.
– Boikott skaper avstand, og regjeringen tror i stedet på dialog og samarbeid for å skape tillit som en forutsetning for å løse konflikten, skriver utenriksministeren.
Han understreker at Norge skal respektere sine internasjonale forpliktelser, også på handelsområdet.
– På bakgrunn av foreliggende informasjon, vil Utenriksdepartementet se nærmere på hvorvidt vedtaket fra Trondheim kommunes bystyre vil være i tråd med Norges internasjonale forpliktelser, heter det fra Brende.
Flertallsvedtak i Trondheim
Bystyret i Trondheim vedtok 17. november å boikotte israelske varer og tjenester som er produsert i bosetningene i de okkuperte palestinske områdene. Forslaget ble fremmet av Ap, SV, MDG og Rødt.
Høyre, Frp, Venstre, KrF, Pensjonistpartiet og Senterpartiet stemte imot.