Tonning Riise maner KrF til ansvarlighet
«Samarbeidspartiene» Venstre og KrF må opptre ansvarlig økonomisk, mener leder i Unge Høyre. Han mener de må forholde seg til regjeringens økonomiske rammer.

– Vi vet at denne budsjettrunden kommer til å være mer krevende enn tidligere ettersom vi må tilpasse oss strammere tider i norsk økonomi. Det er en realitet som alle partiene må forholde seg til, sier Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre. Han minner om at både KrF og Venstre har forpliktet seg på skatteforliket fra i fjor.
– Det ingen andre skattelettelser i dette budsjettet enn det som var i skatteforliket – som både Venstre og KrF var med på. Skal de være tro mot seg selv de altså finne inndekning for sine prioriteringer andre steder enn ved å redusere skattelettene, slår han fast.
Maner til ansvar
Ungdomslederen maner dermed KrF og Venstre, som legger frem alternative budsjetter denne uke, om at de må ta ansvar for helheten i budsjettet og ikke komme med dyre påplusninger uten også å foreslå inndekninger.
KrF har denne høstet ytret sterk uenighet til regjeringspartienes forslag. Budsjettposter som heimevernet, skatt, skole og ideelle organisasjoner er punkter der partiet er uenig med Høyre og Frp.
Riise tror det blir vanskeligere å øke rammene utover det som allerede er foreslått og mener Venstre og KrF må holde seg innenfor regjeringens budsjettrammer.
– Det betyr at det ligger et ansvar på samarbeidspartiene, sier han.
Må følge opp skatteforliket
Riise tror ikke de alternative budsjettene vil by på noen store overraskelser, men mener det er viktig at partiene tar hensyn til strammere kår for norsk økonomi.
– Jeg forventer at alle partiene tar innover seg at budsjettet er strammere og det er det nødt til å være. Det betyr at det også er mindre rom for store, nye utgifter.
Han viser til at både Venstre og KrF tidligere har vært opptatt av at bruken av oljepenger ikke skal være høy.
LES OGSÅ: Ny Unge Venstre-leder vil inn i regjering i høst
Reel innflytelse
Ifølge NTB viser KrF sine egne utregninger viser at regjeringens forslag til statsbudsjett har fjernet «tidligere budsjettseire for KrF og Venstre til en samlet verdi av 2 milliarder kroner.»
Regjeringspartiene er avhengige av KrF og Venstre sin støtte for å få igjennom statsbudsjettet. Vippepartiene har derfor reel innflytelse på budsjettet.
Etter forrige Stortingsvalg inngikk regjeringspartiene Høyre og Frp en samarbeidsavtale med Venstre og KrF. KrF og Venstre fikk gjennomslag for sin politikk mot at de bandt seg til å støtte regjeringen. Etter valget i høst har KrF valgt å gå inn i opposisjon.
Kan shoppe støtte
Riise mener at KrF sin nye posisjon som opposisjonsparti gjør at forhandlingene «kan gå begge veier»:
– Det er klart at når man har en samarbeidsavtale betyr det at vi forplikter oss til å gå til Venstre og KrF først for å forhandle en sak. Når du ikke har en avtale betyr det at regjeringen kan shoppe støtte hos andre partier. Men det betyr også at KrF og Venstre kan stemme i mot regjeringen.
Unge Høyre-lederen mener likevel at dette ikke er en ny situasjon.
– Dette er en dynamikk vi er vant med i Norge fra tidligere mindretallsregjeringer, noe folk har en tendens til å glemme, understreker han.
Ikke overrasket
Parlamentarisk nestleder i Høyre Nikolai Aastrup er ikke overrasket over KrFs kritikk av statsbudsjettet.
– Det er helt naturlig at Kristelig Folkeparti har noen avvikende synspunkter. De kommer jo til å legge frem et helt alternativt budsjett. Vi er fire politiske partier som skal bli enige om et statsbudsjett, forteller han.
– Er et KrF i opposisjon en vanskeligere forhandlingspartner enn før?
– Jeg oppfatter at KrF alltid har vært opptatt av å få igjennom sine egne saker.