Tok farvel med kone, bestemor og prinsesse
Fredag ble prinsesse Ragnhild bisatt.

Høytidelig løftet to gardister flagget av båren til prinsesse Ragnhild, brettet det varlig sammen og la det i armene til Erling Lorentzen. Slik tok han farvel med sin kone gjennom nesten 60 år.
Under hele bisettelsen i Slottskapellet sto to gardister æresvakt, en på hver side av båren. Høstsola lyste på en klarblå himmel mens Oslo Domkor sang «Eg veit i himmerik ei borg», den samme som ble sunget i kong Olavs begravelse i 1991. Det nære forholdet til faren og hennes kjærlighet til familien gikk som en rød tråd gjennom talen til domprost Olav Dag Hauge. Han beskrev også en sta og bestemt, men humoristisk kvinne som viste engasjement for gatebarna i Brasil.
– Hun var også en slags ambassadør for Norge i et land langt borte. Hun og familien ble et samlingspunkt for nordmenn i området, og de hadde et gjestfritt hjem for nordmenn på besøk i landet, sa Hauge.
Tente lys. Til stede under bisettelsen i Slottskapellet var alle barna og barnebarna til ekteparet Lorentzen, det minste satt på armen. Sønnedatteren Sophia Lorentzen leste fra Bibelens første korinterbrev om tro, håp og kjærlighet, og på perfekt norsk, med en anelse aksent. En tydelig rørt bestefar takket henne varmt etterpå.
Hennes far, Haakon Lorentzen, fortalte om en ganske vanlig mor som fulgte de tre barna til skolen, til tannlegen og på sirkus. Han beskrev også den siste tiden, hvor prinsesse Ragnhild var klar helt til det siste.
– Mor fikk en verdig død, sa han.
Biskop Ole Christian Kvarme talte om en hjertevarm kvinne som tok med seg den norske skikken med å tenne stearinlys, noe som er høyst uvanlig i det varme Brasil.
– Nå tennes lys i mange hjem i Rio, takket være henne. Også her i kirken tenner vi lys som symbol for Guds tilstedeværelse, sa Kvarme.
Ektemannen, barn, svigerbarn og barnebarn tente hvert sitt lys til minne om prinsesse Ragnhild, til toner fra fiolinist Ole Bøhn. Ved klaveret og orgelet satt Kåre Nordstoga.
LES OGSÅ: Prinsesse Ragnhild er død
Svensk kontakt. Fra kongefamilien var alle de voksne til stede, unntatt Ari Behn: Kong Harald og dronning Sonja, prinsesse Astrid, fru Ferner, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise. Fra den svenske kongefamilien kom kronprinsesse Victoria, prinsesse Kristine Bernadotte og Madeleine Kogevinas, Ragnhilds kusine. Victoria fulgte Erling Lorentzen ut etter at seremonien var over.
– Den svenske kongefamilien har hatt litt kontakt med Lorentzen-familien. Dronning Silvias mor var brasiliansk, så den svenske dronningen har vært mye i Brasil, sier mangeårig kongereporter i NTB, Wibecke Lie.
LES OGSÅ: Kong Harald tok imot søsterens båre
Siste hvile i Asker. Fra det offisielle Norge møtte blant andre statsminister Jens Stoltenberg (Ap), stortingspresident Dag Terje Andersen og forsvarssjef Harald Sunde. Oslos ordfører Fabian Stang ankom kapellet på sykkel.
Det lille Slottskapellet var beskjedent pyntet, men med store kranser omkring den flaggdraperte båren. Et stort rosehjerte var plassert til høyre for båren, mens en krans i det svenske flaggets farger sto på den andre siden.
Etter bisettelsen holdt kongeparet en mottakelse på Slottet, før selve jordfestelsen skulle finne sted ved Asker kirke fredag ettermiddag. Kortesjen med båren og den nærmeste familie forlot Slottet klokka 14.30 for å følge en stengt E18 til Asker. Selve jordfestelsen foregikk uten presse til stede.