Terrorekspert: Mer sannsynlig å bli truffet av en bil

– I går varslet PST om mulig terrortrussel i Norge. Forsker Lars Gule, hva vet vi egentlig om denne trusselen?
– Veldig lite. Men nok til at det er riktig av PST og politiet å gå ut og melde fra om dette.
LES OGSÅ: 'Terror har ingen religion'
– Hvordan får man vite om slike terrortrusler?
– I dette tilfellet er det snakk om etterretningsinformasjon, der man har plukket opp at noen er i ferd med å planlegge noe. Noen ganger skjer det at grupper setter ut trusler om terroraksjoner, og dermed oppnår noe av den samme effekten som ved å gjennomføre handlinger. Det vanlige, og særlig fra islamistiske miljøer, er at man slår til uten å varsle.
– Til Aftenposten peker du ut ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) som den mest sannsynlige gruppen til å stå bak. Hvorfor det?
– Fordi det er de som rekrutterer flest fremmedkrigere, og har den mest globale jihadistiske agendaen for tida.
– Hva har de å vinne på å gå etter norske mål?
– De vil fremme Guds sak. Dette er en kamp om ideologi mer enn territorium. Det handler ikke om å vinne store materielle seiere, selv om materielle seiere heller ikke er å forakte. Ved at de har vunnet kontroll over områdene i Syria og Irak beviser de at de har Gud på sin side. Den fremgangen de har opplevd i det siste er en bekreftelse på at de sloss for Guds sak. Dermed er det heller ingen grunn til at de skal slappe av, når de har en sjanse til å vinne fram på andre fronter.
– Politiet sier vi skal være forsiktige, og samtidig oppføre oss normalt. Hva tenker du om denne dobbelkommunikasjonen?
– Om det kommer en terrortrussel og det gjennomføres en terroraksjon, så er sjansen for at den enkelte nordmann skal bli rammet veldig liten. Det er større sjanse for å bli truffet av en bil. Derfor er det ingen grunn til panikk eller overdreven frykt. Det er heller ingen grunn til å begrense egen bevegelsesfrihet.
– Hvordan skal vi forholde oss til dette da?
– Med alminnelig årvåkenhet, og melde fra om forlatte kofferter eller andre mistenkelige ting. Og ellers bør man forholde seg veldig normalt.
– Blir du engstelig selv?
– Nei.