Teologi i nord er reddet

«Reklamepenger» fra Den norske kirke gjorde at Universitetet i Tromsø vedtok å bevare teologistudiet.

Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet er det tredje største av Norges åtte universiteter. Med 12.411 studenter og om lag 2.800 ansatte er det Nord-Norges største forsknings- og utdanningsinstitusjon.
Publisert Sist oppdatert

– Vi er utrolig glad og lettet. Samtidig har vi forpliktet oss på et tungt rekrutteringsarbeid, sier Stig Lægdene som er rektor ved Kirkelig utdanningssenter i nord (KUN), som er Tromsø-universitetets praktisk-teologiske senter.

Svak rekruttering har vært det viktigste argumentet for å legge ned teologiutdanningen. Saken har vært behandlet i flere instanser ved UiT, og hver gang har man innstilt på å legge ned studietilbudet. Men takket være lovnader fra de to nordligste bispedømmene om en rekrutteringskampanje verdt 1,5 millioner, landet fakultetsstyret på et «ja».

LES OGSÅ: – Hadde ikke kunnet utdanne meg til prest i Oslo

– Grasrota må bli med

Det er KUN som har utarbeidet skissen til rekrutteringskampanjen. Det skal brukes en halv million kroner over tre år på å få flere unge til å begynne på teologistudiet og få flere voksne med relevant utdanning til å endre karriereretning.

Lægdene mener møter mellom mennesker er den viktigste arenaen.

– Vi trenger at grasrota i kirken i Nord-Norge er med. Alle ansatte bør ha minst én rekrutteringssamtale i året der de utfordrer en person til å bli prest, sier han.

LES OGSÅ: – Kompetansen på kristendom, tro og samiske spørsmål svekkes ved nedleggelse

– Politisk beslutning

KUN har ikke satt noe mål for hva de regner som en vellykket kampanje, men den skal evalueres i etterkant.

– Uansett vil et teologistudium i Nord-Norge være en politisk beslutning. Det vil aldri være massevis av studenter på et slikt studium, sier han.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Powered by Labrador CMS