Tar til motmæle mot kristne som hetser

Stadig flere kristne uttrykker seg hatefullt på sosiale medier, og ifølge Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk blir det bare verre. – Dette er kristenledernes ansvar å ta tak i, mener han.

Vebjørn Selbekk mener det kristne debattklimaet bare er blitt verre og verre. – Det er rett og slett skammelig, sier Dagen-redaktøren.
Vebjørn Selbekk mener det kristne debattklimaet bare er blitt verre og verre. – Det er rett og slett skammelig, sier Dagen-redaktøren.
Olav Rune Bastrup har den siste tiden måttet kaste ut medlemmer fra gruppen «Forum for kirke, teologi og liturgi». Det har i hovedsak ikke dreid seg om kristne, men ikke-troende.
Olav Rune Bastrup har den siste tiden måttet kaste ut medlemmer fra gruppen «Forum for kirke, teologi og liturgi». Det har i hovedsak ikke dreid seg om kristne, men ikke-troende.
Biskop i Hamar bispedømme, Solveig Fiske.
Biskop i Hamar bispedømme, Solveig Fiske.
Publisert Sist oppdatert

– Når man kaller Støre en landssviker og Listhaug en djevel, hvor ble bibeltroskapen av i møte med ordet «la ikke råttent snakk gå ut av deres munn»?

Spørsmålet stilles av Arild Ove Halås, kretsleder i Nordmøre og Romsdal Indremisjon, i det siste nummeret av Indremisjonsnytt. Halås delte lederen på sin Facebook-side, og i helgen ble den fanget opp av både Romsdals Budstikke og NRK der Halås deler sin bekymring om hvordan kristne oppfører seg på nett.

Han viser blant annet til at kristne skriver at KrF-leder Knut Arild Hareide er en quisling og burde ha fått en løkke rundt halsen. Jonas Gahr Støre blir kalt forræder og landssviker, og Sylvi Listhaug en martyr og frelser, men også en idiot, rasist og djevel.

Rydder stadig opp

Dagen-redaktør, Vebjørn Selbekk, gir sin fulle støtte til Halås.

– Dette er rett og slett skammelig, og det er kristenlederes ansvar å ta tak i dette slik Halås gjør. Jeg synes dette blir stadig verre, og så lenge man ikke sier ifra så får de også fortsette, sier Selbekk.

Han observerer det Halås beskriver både på sin egen Facebook-side, i Dagens kommentarfelter og andre kanaler.

– Vi må rydde opp gjentatte ganger, og det er noe vi gjør stadig oftere. Den type uttrykk som Halås viser til sitter mye løsere nå enn før. Jeg er glad for en røff, politisk debatt og at vanlige folk engasjerer seg. Det er en positiv ting ved Facebook-demokratiet, men det bekymrer meg at stadig flere legger igjen folkeskikken.

LES OGSÅ: – Grensene i nettdebatten flyttes

Private rom

Mona Abdel-Fadil, postdoktor ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo, har forsket på hvordan folk engasjerer seg i konflikter om religion på Facebook.

– Facebook fungerer som en arena der man gjerne tar opp ting man tenker på der og da, og det påvirker også hvordan man ytrer seg. I tillegg baserer man gjerne det man mener om politikk på det man føler i øyeblikket, forklarer hun og det blir en salgs følelsespolitikk.

Abdel-Fadil har også observert at for mange er ikke Facebook et offentlig rom, og derfor tenker mange at det de skriver i grupper er privat.

– Det kan være tusenvis av mennesker i gruppen, men likevel tenker folk at de er i et mindre rom. Min forskning viser også at det ofte er en intern forhandling om hva kristendommen skal være. Det er ikke sånn at den type utsagn står uimotsagt selv i grupper der de fleste hauser opp stemningen og er med på det. De kan få motstand fra andre kristne i gruppen, og det finnes de som går spesifikt inn i en Facebook-gruppe for å argumentere mot slike holdninger.

Polariserende tema

Olav Rune Bastrup er administrator for Facebook-gruppen «Forum for kirke, teologi og liturgi», og har den siste tiden måttet kaste ut medlemmer fra gruppen på grunn av en hatsk debattstil.

– Dette har særlig dreid seg om folk med litt tradisjonelle, paranoide utfall mot kirke og kristendom og skittkasting frem og tilbake. Det vil vi ikke ha og da har vi sendt dem på hodet ut.

Han understreker at debattene i forumet i stor grad går fredelig for seg.

– Men religion er et forferdelig polariserende tema, særlig når det knyttes opp mot innvandringstematikk. Det tar ut noen av det verste i folks følelsesliv. Jeg ser ingen annen løsning enn å redigere strengt i disse tilfellene, selv om noen da mener at vi hindrer ytringsfriheten.

LES MER: – Bildet av korsfestet Listhaug bommer totalt

Ytringsfrihet og hets

Biskop i Hamar bispedømme, Solveig Fiske, forteller at hun prøver å tåle så mye som mulig på sin Facebook-side, men at når det går over grensen til hets sletter hun kommentarer og innlegg.

– I demokratiet er det viktig at vi bruker stemmene våre og det skal tåles uenighet, men det er forskjell på å være uenige og å formidle hets. For å si det slik, det er mange av oss som har fått flere henvendelser både på nett og ellers som er av en karakter som ikke handler om en saklig imøtegåelse av en argumentasjon. Det er uakseptabelt.

Hun tror det forventes at mennesker som bygger på kristen tro og tradisjon forholder seg til noen grunnleggende prinsipper.

– Da tenker jeg på menneskeverd og respekt. Selv om man i de fleste kristelige sammenhenger har tydelige nettvettregler, så er det noe som må vedlikeholdes. Der har vi alle et ansvar.

– Ikke verre

Assisterende redaktør i Norge IDAG, Bjarte Ystebø, kjenner også igjen karakteristikkene.

– Jeg har observert det samme, men for meg er det viktig å si at jeg ikke tror kristne er verre enn andre. I all hovedsak så er kristne veldig dannede og lavmælte på Facebook, som de er ellers også. For min del kunne de godt vært mer frimodige.

Han tror det Halås beskriver dreier seg om mennesker som ikke behersker sosiale medier.

– De skriver ting der som de ikke ville sagt til folk ansikt til ansikt og forstår ikke hvordan det tar seg ut. Man gjør ikke akkurat det kristne budskapet en tjeneste om man oppfører seg slik, mener Ystebø.

Han får støtte fra informasjonsleder i NLM, Espen Ottosen:

– Noe av det viktigste kristenledere kan gjøre er å minne om oppfordringene i Bibelen. Jeg skulle virkelig ønske at kristne ble oppfattet som en motkultur på dette området. Jeg tror ikke vi er verre enn den jevne nordmann, men vi burde vært bedre.

LES OGSÅ: Politiker vitset om Jesus – måtte beklage

Powered by Labrador CMS