Sveriges utenriksminister: Vi tok Tyrkia på alvor
– Tyrkia opplever at vi tok deres uro for terrorangrep på alvor, sier den svenske utenriksministeren Ann Linde.

Etter fire intensive timer med forhandlinger, løste floken seg på Nato-toppmøtet tirsdag. Tyrkia vil gi sin støtte til Finland og Sveriges søknad om å tre inn i forsvarsalliansen. Til gjengjeld får Tyrkia noen gjenytelser:
* Ingen våpenembargo.
* Ingen støtte til det kurdiske partiet PYD og dets væpnede gren YPG. Gruppen PKK anses som ulovlig terrororganisasjon.
* Det skal inngås utleveringsavtaler. Begjæringer om utlevering som allerede er lagt fram, skal behandles raskt
Tydelig nedtegnet
Utenriksministeren beskriver forhandlingene og avtalepunktene overfor P1-morgen i Sveriges Radio.
– Vi er blitt enige om at Sverige og Finland ikke kommer til å støtte disse organisasjonene med noe som handler om å true Tyrkias sikkerhet, for eksempel våpen og penger. Eller noe annet som direkte truer Tyrkias sikkerhet. Det gjør vi heller ikke i dag, sier Linde.
– Dette er nå tydelig nedtegnet, tilføyer hun.
Den humanitære støtten til kurdere i nordøstre Syria vil imidlertid fortsette.
Forpliktet til å behandle utleveringsbegjæringer
Det kan også komme utleveringer. Finland og Sverige har i avtalen forpliktet seg til å behandle utleveringsbegjæringer av terrormistenkte personer raskt og grundig. Men det er svenske myndigheter som skal prøve vilkårene i utleveringen, understreker Linde.
– Det er i overensstemmelse med svensk lov. Overenskomsten med Tyrkia endres ikke dette, sier hun.
De siste årene har Sverige ikke eksportert militærmateriell til Tyrkia.
– Vi har gjort det klart at medlemskap i Nato innebærer at nye forpliktelser overfor allierte. Det gjelder også Tyrkia, sier Linde.
Rask prosess
Den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland til å bli medlemmer i Nato, kommer til å bli fattet onsdag, sier generalsekretær Jens Stoltenberg på vei inn til toppmøtets andre dag i Madrid.
– Prosessen har gått raskere enn vi noensinne har sett så langt. Jeg tror ikke at noen annen prosess har tatt så få uker, fra medlemssøknaden i midten av mai til nå, sier Stoltenberg.
Det kommer til å ta tid før alle alliansens medlemsland har ratifisert invitasjonen. Men Stoltenberg venter at det vil gå ganske raskt, ettersom de allierte er klare til å gjøre det så snart som mulig.
Ikke bekymret for nye hindre
Risikoen for at Tyrkia vil ombestemme seg, eller at det dukker opp andre hindre under prosessen, er ikke noe Linde uroer seg særlig for.
– Ettersom de lange og svært detaljerte og intensive forhandlingene ble ført mellom de tre landene – presidentene i Finland og Tyrkia og statsministeren i Sverige, samt utenriksministrene i alle de tre landene – kjenner jeg at vi er på ganske trygg grunn, sier hun.
(©NTB)